Τις ίδιες απαντήσεις με άλλο ύφος έλαβαν οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ από την υπουργό Παιδείας για όλα τα σοβαρά και καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Χρειάστηκε πολλές φορές να επαναφέρουν στην πολύωρη συνάντησή τους (περίπου τρεις ώρες) τα ερωτήματά τους, αλλά η ανταπόκριση δεν άλλαζε. Για τις πειθαρχικές διώξεις «το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων», για τα μισθολογικά «πρέπει να αναγνωρίσει ο κλάδος ότι έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις αλλά και να καταλάβει ότι βγαίνουμε από μια μεγάλη κρίση». Γι’ αυτό που δεν χρειάστηκε να ερωτηθεί η υπουργός ήταν το ξεκαθάρισμα ότι «η αξιολόγηση αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» καθώς και η προαναγγελία για «ακόμη 10.000 διορισμούς μέσα στο καλοκαίρι».
Ούτε συζήτηση στην προσπάθεια συζήτησης για τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων. Ακόμα και για τους διορισμούς, οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν πως είναι μεν καλοδεχούμενοι αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα, δεδομένου ότι την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί δραστικά το εκπαιδευτικό δυναμικό στα σχολεία. Κάθε χρόνο καταγράφονται 7.000-8.000 αποχωρήσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι αναπληρωτές. Το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών στα σχολεία της α’θμιας αποτελείται από αναπληρωτές, μεγάλο μέρος των οποίων, μάλιστα, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα μετακίνησης, στέγασης και, εν τέλει, οικονομικής επιβάρυνσης, τόνιζαν ξανά και ξανά οι εκπαιδευτικοί.
Καταλαβαίνω, αλλά... Κάπως έτσι ήταν οι τοποθετήσεις της υπουργού –με το γνωστό μετριοπαθές ύφος της– σε όλα τα θέματα. Για την ακρίβεια, το συγκαταβατικό «καταλαβαίνω, μπορώ να καταλάβω» το συνόδευε με το επιχείρημα της θητείας της σε σχολεία αλλά και στο υπουργείο Παιδείας. Αλλά εκεί σταματούσε. Δεν έδινε απάντηση. Απλώς, υπενθύμιζε την κυβερνητική ατζέντα και στρατηγική.
- Για την αξιολόγηση και τις πειθαρχικές διώξεις, για παράδειγμα, τόνιζε συνεχώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση, διαβεβαιώνοντας, φυσικά, με τη γνωστή θέση-καραμέλα ότι: «Στόχος δεν είναι η τιμωρία, αλλά η ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου». Το μόνο περιθώριο που άφησε ήταν για «διορθωτικές παρεμβάσεις σε ζητήματα γραφειοκρατίας, βάσει εισηγήσεων που έχουν ζητηθεί από τα στελέχη της εκπαίδευσης». Τελεία.
- Για τους διορισμούς, αφήνοντας έξω από τους δικούς της υπολογισμούς τις πραγματικές ανάγκες, είπε: «Από το 2019 έχουν γίνει πάνω από 38.000 μόνιμοι διορισμοί και μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν ακόμα 10.000 με έμφαση στην α’θμια και με δίκαιη κατανομή». Τελεία.
- Για τους αναπληρωτές, αφήνοντας, επίσης, στην άκρη τα ακραία προβλήματά τους, διαβεβαίωσε ότι «η πρόσληψη των αναπληρωτών θα συνεχίσει να γίνεται έγκαιρα (;) πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων – με ιδιαίτερη μέριμνα για τα δυσπρόσιτα». Τελεία.
Οι εκπαιδευτικοί, απογοητευμένοι από την άγονη συζήτηση, κάποια στιγμή έβαλαν κι εκείνοι τελεία. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του προέδρου της ΔΟΕ, Σπύρου Μαρίνη: «Τέσσερις φορές ρώτησα για τις πειθαρχικές διώξεις, απάντηση ουσιαστική δεν πήρα. Μόνο τη γνωστή αποπροσανατολιστική κυβερνητική αντίδραση: Δεν παρεμβαίνουμε στα πειθαρχικά όργανα». Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να πει ότι η ίδια η κυβέρνηση άνοιξε αυτόν τον δρόμο τιμωρίας για την εφαρμογή της αξιολόγησης που δεν θα είναι τιμωρητική!
Η ΔΟΕ, πάντως, δεν θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Στις 20 Μαΐου έχει προγραμματίσει δράση για τις πειθαρχικές διώξεις, ενώ θα αρχίσουν να συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις για περαιτέρω οργανωμένες κινητοποιήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας