Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δίκες εναντίον εκπαιδευτικών επειδή βαθμολόγησαν αρνητικά...

Διώκονται γιατί βαθμολόγησαν αρνητικά την αυταρχική συμπεριφορά υποψηφίων διευθυντών στις κρίσεις επιλογής

Δίκες εναντίον εκπαιδευτικών επειδή βαθμολόγησαν αρνητικά...

  • A-
  • A+

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούν αύριο Παρασκευή στις 10 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, Τσόχα 15-17 για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς Γιώργο Χρόνη και Παντελή Βαϊνά. Πολλά από αυτά, μάλιστα έχουν κηρύξει και 3ωρη στάση εργασία για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση.

Η κινητοποίηση γίνεται επειδή την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο  στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής οι δάσκαλοι Παντελής Βαινάς και Γιώργος Χρόνης με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» και το ερώτημα της δυνητικής αργίας.

Η κατηγορία που τους προσάπτεται; ότι με την ιδιότητα του αιρετού στα Υπηρεσιακό Συμβούλιο τήρησαν τις δεσμεύσεις τους ενώπιον των Γενικών  Συνελεύσεων των Συλλόγων Π.Ε της Γ΄ Αθήνας, και υπηρέτησαν τις αποφάσεις των Συλλόγων σε ό,τι αφορά την  αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά υποψηφίων Διευθυντών.
 
Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από πολλά εκπαιδευτικά σωματεία (Σύλλογοι Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Γονέων), ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές υπεράσπισης των δυο αιρετών εκπαιδευτικών.

Το ιστορικό:

Οι δυο δάσκαλοι, ο Παντελής Βαϊνάς και Γιώργος Χρόνης, αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στην Αθήνα μηνύθηκαν από υποψήφιους διευθυντές μετά από τις κρίσεις των διευθυντών του 2011.

Ως λόγοι για τις μηνύσεις των υποψήφιων διευθυντών αναφέρονται η "παράβαση καθήκοντος" και η "κατάχρηση εξουσίας" και όλα αυτά γιατί βαθμολογήθηκαν με χαμηλό βαθμό από τους αιρετούς. Χρειάζεται να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι αιρετοί στην βαθμολόγησή τους πήραν υπόψη τους τις καταγγελίες (από Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας)  που είχαν εις βάρος τους οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι για αυταρχική συμπεριφορά.

Οι αιρετοί είχαν δεσμευτεί σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους, να κρατήσουν αυτή την στάση πολλούς μήνες πριν το 2011 και τις κρίσεις των διευθυντών και χωρίς να γνωρίζουν καν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι διευθυντές. Παρόμοια στάση κράτησαν και άλλοι αιρετοί εκπαιδευτικοί σε πολλά Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Άρα οι αιρετοί εφάρμοσαν την διακηρυγμένη θέση τους η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους το Νοέμβριο του 2010 στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπου εκλέχτηκαν ως αιρετοί. Είναι σαφές, δηλαδή, ότι οι υποψήφιοι διευθυντές βαθμολογήθηκαν με την χαμηλότερη βαθμολογία όχι επειδή υπήρχε κάποια "προσωπική διαφορά ή εμπάθεια" αλλά γιατί είχαν σε βάρος τους σοβαρές καταγγελίες για αντισυναδελφική συμπεριφορά από τα συνδικαλιστικά σωματεία της περιοχής τους.

Σημειώνουμε ότι κατά πολύ «περίεργο τρόπο» σε διάστημα δέκα ημερών ορίστηκαν 4 δίκες σε βάρος των δυο αιρετών! Συγκεκριμένα:

  • Πέμπτη 12 Νοεμβρίου: Εκδικάζεται η αγωγή του Χαράλαμπου Αλεξανδράτου (πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας ) εναντίον του εκπαιδευτικού Γιώργου Χρόνη για συνδικαλιστικό του φυλλάδιο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 (ο κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος αρχικά ζητούσε με την αγωγή του το ποσό των 125.000 € και στη συνέχεια μείωσε το ποσό στα 30.000 €).
  • Τρίτη 17 Νοεμβρίου (ανήμερα της γιορτής του Πολυτεχνείου): Εκδικάζονται οι μηνύσεις των Αταλλιώτου Κυριακής (σχολικής συμβούλου) και του Δάτσικα Θεοδοσίου (πρώην διορισμένου μέλους υπηρεσιακού συμβουλίου της Γ΄ Αθήνας) εναντίον των εκπαιδευτικών Παντελή Βαϊνά και Γιώργου Χρόνη για την αρνητική βαθμολογία στις κρίσεις επιλογής στελεχών εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2011.
  • Δευτέρα 23 Νοεμβρίου:  Εκδικάζεται (εξ αναβολής) η μήνυση του Χαράλαμπου Αλεξανδράτου εναντίον του εκπαιδευτικού Παντελή Βαϊνά για την αρνητική βαθμολογία στις κρίσεις επιλογής στελεχών εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2011.

Παράλληλα ξανά με «περίεργο τρόπο» έχουν ξεκινήσει από το Υπουργείο οι διαδικασίες για την παραπομπή των δυο αιρετών στο πειθαρχικό συμβούλιο της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής με το ερώτημα της δυνητικής αργίας (ν. 4325).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τύμπανα πολέμου για τον «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδων εκπαιδευτικών
Με τις πρόσφατες αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Λυκείων και Γυμνασίων ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών, καθώς χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται ● Γενικευμένες αντιδράσεις με...
Τύμπανα πολέμου για τον «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδων εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί θα πεθαίνουν πάνω στα θρανία!
Σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου καλούν σήμερα στις 1.30μμ οι εκπαιδευτικοί (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ). Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στις 2, στις 9 και στις 16...
Οι εκπαιδευτικοί θα πεθαίνουν πάνω στα θρανία!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τη Δευτέρα η δίκη των εκπαιδευτικών Μ. Σκούφαλου και Γ. Αμπαζή
Μετά από πολλές αναβολές στις 29 Γενάρη διεξάγεται η δίκη δυο εκπαιδευτικών, που είναι στελέχη του ΚΚΕ στη Χίο. Όμως, δεν διώκονται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την...
Τη Δευτέρα η δίκη των εκπαιδευτικών Μ. Σκούφαλου και Γ. Αμπαζή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών σήμερα και αύριο
Σε τρίωρες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις προχωρεί σήμερα και αύριο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αντιδρώντας στην τροπολογία που προβλέπει μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση για τα έτη 2017-2018...
Κινητοποιήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών σήμερα και αύριο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η κάθοδος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Η σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Παιδείας αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί αντιδρούν...
Η κάθοδος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος»
Με αίτημα τη δημιουργία κρατικού προγράμματος σίτισης και ιατρικής περίθαλψης για όλα τα σχολεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου διοργανώνουν κινητοποίηση αύριο στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας και...
«Ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας