Ενα νέο φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του σε ιδιωτικά σχολεία και κυρίως Νηπιαγωγεία στην Ελλάδα: οι διανυκτερεύσεις μαθητών στους σχολικούς χώρους - τα λεγόμενα «sleepovers». Παρουσιάζονται ως βιωματικές εκπαιδευτικές εμπειρίες, όμως, πίσω από την επιφάνεια των «πρωτοποριακών» δραστηριοτήτων, ξεπροβάλλει μια σκοτεινή πραγματικότητα.
Από καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η συμμετοχή των δασκάλων στις διανυκτερεύσεις αυτές επιβάλλεται με εκβιαστικό τρόπο, συνοδευόμενη από απειλές απόλυσης, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή ή κάλυψη των υπερωριών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), πρόκειται για μια νέα «τρέλα», κυρίως γονέων, που δυστυχώς υιοθετούν οι ιδιοκτήτες, για τη διοργάνωση… sleepovers μέσα στον χώρο των σχολείων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, γονείς και διοικήσεις συμφωνούν σε μια ημερομηνία διανυκτέρευσης των τέκνων τους στα σχολεία. Και μπορεί μεν οι συγκεκριμένοι γονείς που πιέζουν για τα sleepovers να φαντασιώνονται ότι ζουν σε ένα περιβάλλον χολιγουντιανής ταινίας ή σειράς και να επιδεικνύουν στις παρέες τους το πόσο «προχώ» είναι το σχολείο τους, ωστόσο αγνοούν τους κινδύνους που προκύπτουν από μια τέτοια διαδικασία.
Μια συγκλονιστική μαρτυρία από νηπιαγωγό της Αθήνας αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος: εξάντληση, ψυχική φθορά, ακόμη και σεξιστικές πρακτικές.
«Ηταν η πρώτη μου χρονιά που δούλευα σε τάξη. Οι μέρες κυλούσαν δύσκολα, οι συνθήκες πολύ σκληρές, αλλά χαιρόμουν γιατί ήμουν ενθουσιασμένη με όλα τα καινούργια που βίωνα μέσα στην τάξη!
Μέχρι που ήρθε η συγκέντρωση προσωπικού για το τι θα κάνουμε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου. Η ιδιοκτήτρια τότε μας ανακοίνωσε ότι είχε μια ιδέα διαφορετική, που θα συζητιόταν για καιρό... Να κάνουμε sleepover party (έτσι το είπε) για να περιμένουμε όλο το βράδυ μαζί με τα παιδιά τον Αγιο Βασίλη που θα φέρει τα δώρα!
Καθώς ξεδιπλωνόταν η ιδέα καταλάβαμε όλες γρήγορα ότι δεν θα ήταν κάτι εύκολο! Θα έπρεπε όλες να είμαστε 5 η ώρα το απόγευμα στο σχολείο να υποδεχόμαστε τα παιδιά και τους γονείς που θα τα έφερναν για να τα αφήσουν. Οι γονείς δεν θα έπρεπε να παραμείνουν πολλή ώρα στον χώρο, ούτε να μπουν μέσα στις τάξεις για να μη δημιουργηθούν ένταση και εκνευρισμός στα παιδιά από τον αποχωρισμό. Κάθε κοπέλα θα αναλάμβανε έναν ρόλο στο πάρτι της βραδιάς πριν γίνει το sleepover και θα έπρεπε να οργανώσει και τις ανάλογες δραστηριότητες απασχόλησης.
Αγιοβασιλίτσες με… μίνι φούστες
Θυμάμαι επίσης και κάτι σεξιστικό και απαράδεκτο. Δύο κοπέλες τις είχε ντύσει «Αγιοβασιλίτσες» με κάτι κοντές φουστίτσες Δεκέμβρη μήνα με ψόφο, μπροστά στην είσοδο, να κερνάνε τους γονείς (προφανώς για να… χαίρονται και οι πατεράδες) καθώς τους υποδέχονταν!
Τα παιδιά άρχισαν να έρχονται. Εμείς τα παίρναμε και τα πηγαίναμε στις τάξεις όπου γίνονταν οι δραστηριότητες. Τα μικρότερα να κλαίνε και να μη θέλουν να αφήσουν τους γονείς τους! Οι κοπέλες να πρέπει να είναι και με αυτά που έπρεπε να απασχολήσουν μέσα στις τάξεις και με αυτά που έπρεπε να ηρεμήσουν στην πόρτα με τους γονείς! Και αλίμονό σου αν δεν κατάφερνες να τα κάνεις όλα σωστά και άψογα και είχαν κάποιο παράπονο οι γονείς αργότερα.
Αφού έφυγαν όλοι οι γονείς ξεκίνησε το μαρτύριό μας! Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου έμπαιναν στο σχολικό για να πάνε να παρακολουθήσουν χριστουγεννιάτικη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής ή στο παγοδρόμιο. Τα μικρότερα παιδιά έπρεπε να περιμένουν ξύπνια να γυρίσουν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου κατά τις 10 για να δουν τον Αγιο Βασίλη που θα περνούσε να αφήσει τα δώρα. Αλλα ήταν κουρασμένα από το περασμένο της ώρας, άλλα ήταν εξαντλημένα από το διαρκές κλάμα του αποχωρισμού που βίωναν και άλλα απλά περίμεναν στωικά να δουν τι θα γίνει.
Οι δασκάλες εν τω μεταξύ έπρεπε να αλλάξουν όλα τα παιδιά, να τους βάλουν τις πιτζάμες τους και να στρώσουν στο πάτωμα της τάξης όπου ανήκαν τα sleeping bags τους για να είναι έτοιμα να κοιμηθούν μόλις έφευγε ο Αγιος Βασίλης. Εγώ που ήμουν στο Νηπιαγωγείο και είχα μόνη μου το τμήμα έπρεπε να το κάνω αυτό για 25 παιδιά! Οταν όλες οι δραστηριότητες τελείωναν, ερχόταν η ώρα της ξεκούρασης...
Εφιάλτες και... ατυχήματα
Τι ωραία, τώρα θα ηρεμήσουμε, λέγαμε! Αλλά δεν ξέραμε ότι αυτές θα ήταν οι πιο δύσκολες ώρες μέχρι το πρωί που θα ξημέρωνε... Αλλα δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, άλλα έκλαιγαν να πάρουμε τη μαμά τους να έρθει και άλλα, αφού τα είχε πάρει ο ύπνος, εξαντλημένα, ξυπνούσαν και φώναζαν τη μαμά τους μες στον ύπνο τους! Φυσικά δεν έλειπαν και τα ατυχήματα όπου εκεί έπρεπε να αλλάξεις φυσικά τα βρεγμένα παιδιά για να συνεχίσουν τον ύπνο τους!
Εμείς, φυσικά, για ύπνο ούτε λόγος. Είχαμε χωρίσει στην αρχή βάρδιες για να κοιμόμαστε εναλλάξ, αλλά τελικά καμία δεν τα κατάφερνε να κοιμηθεί από την αγωνία μη συμβεί κάτι. Μήπως με φωνάξει κάποιο παιδί και δεν το ακούσω! Και αφού περνούσαν οι ώρες και έφτανε 7 η ώρα το πρωί και άρχιζαν σιγά σιγά να ξυπνάνε, έπρεπε να τα ξαναντύσεις με τα ρούχα τους, να μαζέψεις τα sleeping bags τους, να τακτοποιήσεις τα πράγματά τους και να τα πας στο μπάνιο να πλυθούν!
Μετά ήταν ώρα του εορταστικού πρωινού! Και κατά τις 11 μπαίναμε στα σχολικά για να τα επιστρέψουμε σπίτι τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας