Tο «καθεστώς» Μητσοτάκη ξαναχτυπά. Και αυτή τη φορά χτυπά τα παιδιά. Οσο πιο μικρά τόσο πιο σκληρά. Είναι κακοί μαθητές; Είναι και κακά παιδιά. Και θα τιμωρούνται. Με τη στέρηση του μόνου, για την ηλικία τους, σωτήριου αγαθού. Της μόρφωσης. Δεν τα πάνε καλά στο Δημοτικό; Θα τα στέλνει κατευθείαν στο Τεχνικό Γυμνάσιο, το «εναλλακτικό εκπαιδευτικό μονοπάτι για αυτούς τους μαθητές». Κι αν κάποιοι ξεφύγουν και πάνε στα κανονικά Γυμνάσια, θα τους περιμένει στη γωνία. Θα τους αρπάξει και δακτυλοδεικτούμενους θα τους τιμωρεί με «κοινωνική εργασία εντός και γύρω από το σχολείο» ενώπιον συμμαθητών και καθηγητών. Κι αν δεν πιάσει ούτε αυτό, το «καθεστώς» έχει κι άλλο σχέδιο. Θα φτιάξει «ειδικά κέντρα» συμμόρφωσης. Ετσι, θα «μπορούμε να είμαστε πλέον πιο ασφαλείς», όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Το ιδανικό σχολείο θα είναι το ιδανικό αναμορφωτήριο. Οχι, κανείς από τους δέκα καλούς μαθητές της τάξης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μίλησε για παιδαγωγούς και εκπαίδευση, χθες, στη μεγαλύτερη και ίσως πιο επικίνδυνη, μέχρι τώρα, γιορτή σχολικού αυταρχισμού.
Αντιθέτως, παρουσιάστηκαν ως αξιώματα κάτι άλματα λογικής και φαντασίας τύπου: «Οι μαθητές που δεν έχουν καλά ακαδημαϊκά αποτελέσματα συχνά έχουν μεγαλύτερη τάση να εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές». Από την καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βάσω Αρτινοπούλου, η οποία παρουσίασε ένα πόνημα 158 σελίδων με το οποίο εισάγει τη «Μετατόπιση από πειθαρχικές σε ολιστικές προσεγγίσεις».
Και για όσους δεν πιάνουν το νόημα, η καθηγήτρια που θα είναι και επικεφαλής της επιτροπής που θα υλοποιήσει το νέο όραμα της κυβέρνησης ανακοίνωσε:
● Αντί της αποβολής, προτείνεται συμμετοχή των μαθητών σε κοινωνική εργασία εντός του σχολείου ή σε ειδικά κέντρα για πιο σοβαρά περιστατικά.
● Δημιουργία 10 πιλοτικών Τεχνικών Γυμνασίων, με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών και την αποτροπή της πρόωρης σχολικής διαρροής.
Κι επειδή το νόημα είναι πολύ βαθύ, η κυβέρνηση χθες τα έδωσε όλα. Ο τίτλος της παρουσίασης, εντυπωσιακός: «Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων» ή αλλιώς ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει τη νέα μάστιγα της κοινωνίας η σωτήρια κυβέρνηση που βρήκε τη σωτήρια ευκαιρία να βγει από το σκοτάδι της αντιδημοφιλίας και να σώσει πρωτίστως εαυτήν και μετά το όραμα. «Το όραμα για την κοινωνία του μέλλοντος, όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς βία και φόβο». Και για τη δημιουργία ενός «νέου παραδείγματος για την Ελλάδα, βοηθώντας στη μείωση της βίας και των παραβατικών συμπεριφορών και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή». Ποτέ κανένα -επιμένουμε- «καθεστώς» δεν χρησιμοποίησε δυσάρεστα λόγια. Και όσο πιο επικίνδυνο γίνεται τόσο πιο όμορφα μιλάει. Και η ασύδοτη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ορρωδεί. Εχει προτεραιότητα την πολιτική της επιβίωση και έχει αποδείξει, πολλάκις, πόσο αδίστακτη μπορεί να γίνει.
Με λίγα λόγια και απλά, ξεχάστε τα σχολεία που ξέρετε, είπε χθες, στην πανηγυριώτικη, κατά τ’ άλλα, φιέστα που οργάνωσε άρον άρον. Με μαέστρο τον Ακη Σκέρτσο, σοπράνο την κ. Αρτινοπούλου και οργανοπαίκτες τους δέκα συναρμόδιους υπουργούς. Θα μπορούσε να φέρει κι άλλους στην τάξη. Εχει κι άλλους καλούς μαθητές.
Η συγκυρία, πάντως, ιδανική. Μετά την ξαναζεσταμένη σούπα για την «ανομία στα Πανεπιστήμια» που έβγαλε από το ψυγείο (και αυτής) της αποτυχίας της, προχώρησε σε νέο σερβίρισμα. «Δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία», είπε η επικεφαλής, η οποία από τη μια έδεσε το προσωπικό της όραμα με την «καινοτόμα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της βίας», αλλά, από την άλλη, έδεσε και τον γνωστό γάιδαρο. Αυτόν που συνήθως δανείζονται από τα ξένα. «Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ιταλία) και τις ΗΠΑ», είπε για την κοινωνική εργασία. Στόχος, «η ανάληψη της ευθύνης των πράξεων και η αναγνώριση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς από το παιδί που εκφοβίζει και των ακολούθων του». Γι’ αυτό «προτείνεται η υποχρεωτική συμμετοχή τους σε ενδοσχολικές δράσεις που προάγουν την κοινωνική ευθύνη, όπως υποστήριξη σε μαθητές/ριες μικρότερων τάξεων (στη μελέτη μαθημάτων κ.λπ.), βοήθεια σε σχολικές δραστηριότητες, φροντίδα του σχολικού περιβάλλοντος κ.ά.». Και «ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, πραγματοποιείται παραπομπή του/της μαθητή/ριας σε δομές της κοινότητας με τις οποίες και συνεργάζεται η Διεύθυνση».
Το ιδανικό αναμορφωτήριο, δηλαδή. Αυτό φαντασιώνεται η ομάδα εθνικής σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας.
Είχε και τσιτάτα η χθεσινή γιορτή κυβερνητικής παλιγγενεσίας: «Δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία». Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι κάπου εδώ σταματά το σωφρονιστικό παραλήρημα, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η επιτροπή πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής για την παρακολούθηση της βίας και παραβατικότητας στους ανήλικους. «Αυτό το σύστημα θα επιτρέπει την καταγραφή και αξιολόγηση των περιστατικών βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές να λάβουν πιο στοχευμένα μέτρα και να παρακολουθήσουν την πρόοδο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου».
Ακόμα, «προτείνεται ένα ενιαίο, διαλειτουργικό μοντέλο όπου εισαγγελέας ανηλίκων, ειδικός ανακριτής και δικαστής θα συνεργάζονται σε κοινή βάση για κάθε παιδί-θύμα, με παράλληλη επέκταση του θεσμού «Σπίτι του Παιδιού»». Αααα, ο πρωθυπουργός είπε ότι με τα Τεχνικά Γυμνάσια θα αντιμετωπιστεί και η σχολική διαρροή. Σημαντικό...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας