Ο από μηχανής Θεός της πολιτικής έκανε το θαύμα του για την κυβέρνηση. Η επίθεση αγνώστων, στη Νομική, την περασμένη εβδομάδα, έδωσε την ανέλπιστη ευκαιρία σε πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη να ξαναβγούν στα μπαλκόνια της επικοινωνίας και μάλιστα μ’ ένα γνωστό κι αγαπημένο αφήγημα: την «ανομία στα Πανεπιστήμια». Με εξαγγελίες για κάθε είδους ποινές, από πειθαρχικές έως ποινικές, η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σαββατιάτικα, στο Μαξίμου έδωσε το βασικό αποπροσανατολιστικό στίγμα: φταίνε τα Ιδρύματα και οι φοιτητές. Οχι η κυβέρνηση που απέτυχε ν’ αντιμετωπίσει (και αυτό) το φαινόμενο, το οποίο η ίδια έκανε σημαία από την πρώτη μέρα ανάληψης της ηγεσίας της χώρας, κάτι χρόνια πίσω.
Για τον λόγο αυτό, στην άτυπη έκτακτη σύσκεψη του Σαββάτου -που έδειξε και τα κατά περίπτωση εντυπωσιακά αντανακλαστικά της κυβέρνησης- απεφασίσθη και διετάχθη: η ταχεία υποβολή προτάσεων από το υπουργείο Παιδείας για άμεση δράση, με κεντρικό μήνυμα την επιβολή «συνεπειών» σε πολλαπλά επίπεδα: ποινικό, πειθαρχικό και αστικό για τους παραβάτες, αλλά και κυρώσεις για τα Πανεπιστήμια που επιδεικνύουν ολιγωρία στην εφαρμογή των νόμων και των σχεδίων ασφαλείας. Η δε «πλήρης ενεργοποίηση των Σχεδίων Ασφαλείας κρίνεται πλέον κατεπείγουσα», αξιοποιώντας την εμπειρία από τις προηγούμενες επιτυχημένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και τα μέτρα στα γήπεδα, με στόχο την εμπέδωση της τάξης και την κάλυψη των αδυναμιών φύλαξης.
Σχέδια ασφαλείας
Πώς ακριβώς θα συνδυαστούν τα σχέδια ασφαλείας -που προέβλεπε ο νόμος Κεραμέως για την ασφάλεια των ΑΕΙ- με τα μέτρα στα γήπεδα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Πάντως, στα σχέδια για τα Πανεπιστήμια προβλέπονταν ηλεκτρονικό κέντρο παρακολούθησης, ηλεκτρονικό κλείδωμα ευαίσθητων χώρων, κάμερες εντός των πανεπιστημιακών χώρων και άλλα υψηλής απαίτησης πλην, όμως, των κρίσιμων και αυτονόητων που ζητούν επί χρόνια τα Ιδρύματα, όπως επαρκή φύλαξη, ηλεκτρονική είσοδο στα ΑΕΙ και περίφραξη όπου απαιτείται.
Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα: η Πανεπιστημιακή Αστυνομία της κ. Κεραμέως έμεινε στις φωτογραφίες με τις στολές που είχαν σχεδιαστεί. Τα κονδύλια για φύλαξη, είσοδο και περίφραξη των πανεπιστημιακών χώρων έμειναν στα χαρτιά. Αντιθέτως, στις επάλξεις παραμένει η γκρίζα κατάσταση που χρησιμεύει σε κάθε πρωτοβουλία για παρέμβαση, καταστολή, αυστηροποίηση νόμων και εξαγγελίες για λαϊκή κατανάλωση. Ολα άχρηστα, όπως αποδεικνύεται. Περιττό να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός, στη σύσκεψη του Σαββάτου, δήλωσε «αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανομίας στα ΑΕΙ». Οπως πριν από έξι χρόνια όταν πρωτοανέλαβε, όπως πριν από τρία χρόνια όταν η σιδηρά κ. Κεραμέως κούνησε το δάχτυλο με τον νόμο, όπως όταν λίγο αργότερα στελέχη του υπουργείου Παιδείας έλεγαν ότι κάθε πανεπιστήμιο αποτελεί διαφορετική περίπτωση, αλλά όπως και σε κάθε θλιβερή ευκαιρία που δημιουργείται από την έλλειψη όχι θεσμικού πλαισίου αλλά θέλησης και εμπιστοσύνης στα ίδια τα ΑΕΙ.
Την περασμένη εβδομάδα, κάποια άτομα έβαλαν κουκούλες, πήραν κοντάρια και μπούκαραν σε αίθουσα της Νομικής όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση που ουδεμία σχέση δεν είχε με πολιτική. Ηταν για τις «Ημέρες Καριέρας», γνωστή ημερίδα για την επαγγελματική αποκατάσταση. Επιτέθηκαν σε καθηγητές και φοιτητές, έστειλαν έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο. Αλλοι μίλησαν για παρακρατικούς, άλλοι για φασιστοειδή, άλλοι για αντιεξουσιαστές, άλλοι για γνωστά ή άγνωστα εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Αυτό θα το βρει (;) η Αστυνομία. Σημασία έχει ότι πριν γίνουν έρευνες, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ήταν βέβαια ότι πρόκειται για φοιτητές.
Πρώτος και καλύτερος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας για «βαρύτατα εγκλήματα» τόνισε (όχι για πρώτη φορά) την ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο, το οποίο θα προβλέπει «ακόμα και τη διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις». Ηδη βέβαια ο νόμος Κεραμέως προβλέπει πειθαρχικές ποινικές ποινές σε φοιτητές που παρεμποδίζουν «την εύρυθμη λειτουργία» των Ιδρυμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε βέβαια και στις «ευθύνες και των πρυτανικών αρχών» και στη συνέχεια κόλλησε τις ευθύνες και των πολιτικών δυνάμεων. Εντάξει, παραδέχτηκε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία απέτυχε. Δεν του κόστισε πολύ. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ως κυβέρνηση να παραδεχόμαστε τις αστοχίες μας» είπε και ολοκλήρωσε.
Συλλήψεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε μέχρι και στελέχη της Ν.Δ.. Είπε σε τηλεοπτικό κανάλι: «Γιατί μπαίνουν τόσο βίαιοι άνθρωποι στα πανεπιστήμια, οι οποίοι προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά και σωματικές βλάβες σε αθώους ανθρώπους; Τους αξίζει η σύλληψη». Αλλά δεν έπεισε. «Ο υπουργός έχει χρέος να λύσει το πρόβλημα κι όχι να σχολιάζει το ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι αποτελούν και σήμερα, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, χώρο άσκησης εκτεταμένης βίας από παρακρατικά και αντικοινωνικά στοιχεία» φέρεται να λένε κυβερνητικοί βουλευτές.
Το ΕΚΠΑ ήταν σαφές στην ανακοίνωσή του: «Το Πανεπιστήμιο τονίζει ότι για φαινόμενα που αφορούν εξωπανεπιστημιακά άτομα, εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες κουκουλοφόρων, κανένα Πανεπιστήμιο δεν δύναται να έχει τα μέσα να τα αντιμετωπίσει από μόνο του, αυτό αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας».
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα. Ειδικά για την έκτακτη, άτυπη, σύσκεψη του Σαββάτου. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για «σύσκεψη-παρωδία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «διαφημίζεται, ενώ είμαστε στον έκτο χρόνο πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έβαζε την ασφάλεια ως κεντρικό ζήτημα στην αντιπαράθεσή του προς την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία των δύο κυβερνητικών νόμων και για σύσκεψη-παρωδία: «Αντί να περιορίσουν την εισερχόμενη στα ΑΕΙ εγκληματικότητα και να φροντίσουν να διαλευκανθεί η υπόθεση της επίθεσης στη Νομική Αθηνών, στοχοποιούν τους φοιτητές και τα Δημόσια Πανεπιστήμια ως δήθεν “κέντρα ανομίας”».
Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι «τέτοια καταδικαστέα περιστατικά [...] πρέπει να τα αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα. Το γεγονός ότι σήμερα η κυβέρνηση το μόνο πράγμα που φαίνεται ότι την ενδιαφέρει σε σχέση με την ασφάλεια είναι η βεντέτα της με τα Εξάρχεια, με τα πανεπιστήμια δείχνει και την ιδεολογική χρήση που έχει γι’ αυτήν η έννοια της ασφάλειας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας