Ναι στους ενεργούς πολίτες… αλλά μόνο αν συμφωνούν μαζί μας! Δεν ευτύχησε η ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο Παιδείας στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», καθώς οι ΕΛΜΕ της πόλης έκαναν τον τίτλο κυριολεξία και πραγματοποίησαν παρέμβαση σαν… ενεργοί πολίτες!
Ηταν άλλο ένα επεισόδιο στον πόλεμο μεταξύ εκπαιδευτικών και του υπουργείου Παιδείας με αφορμή το θέμα της αξιολόγησης και των πειθαρχικών μέτρων τα οποία το υπουργείο προσπαθεί να κάμψει το φρόνημα των εκπαιδευτικών. Κοντά σε αυτά και πέρα από το θέμα-φωτιά που δεν λέει να καταλαγιάσει με τα Ωνάσεια σχολεία σε Εύοσμο και Ξηροκρήνη, προκύπτει νέο ζήτημα και με τα Πειραματικά στην Καλαμαριά.
Οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης είχαν προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στην ημερίδα με τον τίτλο «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου Προγράμματος Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ. Αν η ανακοινωθείσα παρέμβαση στάθηκε αιτία για την απουσία του υπουργού Παιδείας δεν έγινε γνωστό, το θέμα είναι ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν εμφανίσθηκε, αν και είχε αναγγελθεί.
Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε, δημιουργήθηκε και κάποια ένταση μεταξύ των διαμαρτυρομένων και των συμμετεχόντων στην εκδήλωση και ακούστηκαν τα αιτήματα: να σταματήσουν η πειθαρχική δίωξη των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία/αποχή, το αίσχος των υποχρεωτικών υπερωριών και η μετατροπή των δημόσιων σχολείων σε Ωνάσεια.
Σε δηλώσεις του ο εκπαιδευτικός Ηλίας Σμήλιος είπε ότι το υπουργείο Παιδείας «εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς μιλώντας για τον “ενεργό πολίτη”», αφού στην εκδήλωση μιλάνε «αυτοί που τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία έχουν αποστείλει εκατοντάδες πειθαρχικά, παραπέμποντας συναδέλφους επειδή ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία». Με τη γνωστή φρασεολογία και εύηχες λέξεις οι οποίες αναζητούν το νόημά τους –«θέλουμε ένα σχολείο δημοκρατικό, σύγχρονο, συμπεριληπτικό, που προωθεί την κοινωνική, τη συναισθηματική και τη διερευνητική μάθηση, ένα σχολείο που θα ανοίξει στην κοινωνία και η ίδια η κοινωνία θα μπει μέσα στο σχολείο»– προσπάθησε να απαντήσει ο διευθυντής της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης.
Το θέμα, πάντως, με τα πειθαρχικά έχει δημιουργήσει τρομακτική ένταση σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας διέγραψε από μέλη του τους/τις διευθυντές/ριες εκπαίδευσης Πέλλας και Ημαθίας γιατί άσκησαν διώξεις σε νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς που είναι σε απεργία. Ετσι, παρά τη διαφωνία της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, «το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης 6/2/2025, εφαρμόζοντας το καταστατικό του Συλλόγου (άρθρο 8.2) διαγράφει από μέλη του τον κ. Ταϊλαχίδη Σάββα (Διευθυντή ΔΙΠΕ Πέλλας) και την κ. Γώτη Ευθυμία (Διευθύντρια ΔΙΠΕ Ημαθίας) για τις πειθαρχικές διώξεις που υπέγραψαν και άσκησαν κατά συναδέλφων μας».
Στο μεταξύ, ενώ δεν έχει καταλαγιάσει η ένταση σχετικά με τη μετατροπή τεσσάρων σχολείων σε Εύοσμο και Ξηροκρήνη σε Ωνάσεια, προέκυψε και νέο θέμα με τη μετατροπή του 2ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς σε Πειραματικό από την επόμενη σχολική χρονιά. Το Δ.Σ. της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς χαρακτηρίζει την εξέλιξη αρνητική για μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες, διότι «η απόφαση αυτή καταργεί στην ουσία τα παραπάνω σχολεία από σχολεία της γειτονιάς».
Σύμφωνα με την Ενωση, «οι περίπου 450 μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά, σταδιακά θα πηγαίνουν στη διασπορά (ακόμα και αν οι ήδη υπάρχοντες μαθητές θα τελειώσουν το υπάρχον σχολείο μόνο στην ίδια βαθμίδα!). Οι αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψουν οι οικογένειες των μαθητών είναι πολύ μεγάλες. Το πιο κοντινό συγκρότημα σχολείων είναι το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ, σχολεία που είναι ήδη γεμάτα από μαθητές».
Οι γονείς αναρωτιούνται: «Στα Πειραματικά Σχολεία θα προωθείται η καινοτομία, η ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. Τι σημαίνει αυτό για τα υπόλοιπα σχολεία; Οτι εκεί δεν προωθείται και χρειάζεται κάτι διαφορετικό και μάλιστα για λίγους;» Θυμίζοντας ότι υφίσταται οξυμένο πρόβλημα κατανομών στην Καλαμαριά, ρωτούν το υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Τι μέτρα θα πάρει για να μη χάσει το σχολείο τον χαρακτήρα του σχολείου της γειτονιάς;» και τον Δήμο Καλαμαριάς αν θα κάνει κάτι για να αποτρέψει αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας