Πιστούς «οπαδούς» της, πανεπιστημιακούς καθηγητές, πρυτάνεις και προέδρους τμημάτων που καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους με κάθε ευκαιρία βρίσκει η κυβέρνηση σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας. Στο στόχαστρο o φοιτητικός συνδικαλισμός αλλά και ανένταχτοι φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές/τριες που τολμούν να αντιδρούν και να αναδεικνύουν κακώς κείμενα εντός των ιδρυμάτων. Η υπόθεση που ακολουθεί και αφορά το Πανεπιστήμιο Πάτρας είναι ιδιαιτέρως σοβαρή.
Σε πειθαρχική ακρόαση καλούνται δύο μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου του Βιολογικού Πατρών, εκ των οποίων ένα μέλος της «Attack στα ΑΕΙ - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση» και του Δ.Σ. του συλλόγου, ο οποίος στοχοποιείται καθώς αγωνίζεται επανειλημμένα ενάντια στην παρουσία καθηγητή στο τμήμα ο οποίος έχει καταγγελθεί από δύο διαφορετικές ερευνήτριες στο πρόσφατο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση και εργοδοτική αυθαιρεσία. Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.
Οπως αναφέρει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), δέχτηκε καταγγελία από μέλος του, υποψήφια διδακτόρισσα, για περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, εργασιακής αυθαιρεσίας και εξώθησης σε παραίτηση από καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο καθηγητής ήταν επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής και επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικών έργων στα οποία συμμετείχε η ερευνήτρια. Δεν ήταν η πρώτη ερευνήτρια που κατήγγειλε τον ίδιο καθηγητή.
Το 2021 είχε πραγματοποιηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση μιας άλλης διδακτορικής φοιτήτριας, που είχε τον ίδιο καθηγητή ως επιστημονικό υπεύθυνο. Η ερευνήτρια είχε καταγγείλει την υπόθεση στην Πρυτανεία, στο τμήμα Βιολογίας και στην Επιτροπή Ισότητας του Πανεπιστημίου, καθώς και στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το πόρισμα της διαδικασίας της ΕΔΕ που διεξήχθη κατατέθηκε στον πρύτανη Χ. Μπούρα, ο οποίος επέβαλε την πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης με τη σύσταση για τήρηση εφεξής των κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να επιδεικνύουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να μη θίγεται το κύρος του ΑΕΙ και των λειτουργών του.
«Πρόκειται καταρχήν για μια απαράδεκτη απόφαση η οποία, πέραν του ότι έριχνε στα μαλακά τον καταγγελλόμενο, αφήνει έκθετες/ους τους συναδέλφους/ισσες που εργάζονται διεξάγοντας ερευνητικό έργο στο εργαστήριο του καταγγελλόμενου, όπως απέδειξαν τα γεγονότα που ακολούθησαν» αναφέρει το ΣΕΡΕΤΕ.
Καμιά προστασία
Το γεγονός ότι η δεύτερη -χρονικά- διδακτορική φοιτήτρια είχε καταθέσει υπέρ της πρώτης στην ΕΔΕ ώθησε τον καθηγητή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΣΕΡΕΤΕ, «να ξεκινήσει ένα μπαράζ κινήσεων εργασιακού εκφοβισμού, απόπειρας λήξης της σύμβασής της, που οδήγησαν τη συναδέλφισσα στην παραίτηση από το διδακτορικό της. Τόσο η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών όσο το Τμήμα Βιολογίας και οι σχετικές επιτροπές δεν έλαβαν καμία μέριμνα για να προστατέψουν από τα περιστατικά εργασιακής τρομοκράτησης και λεκτικής βίας που υπέστη η συναδέλφισσα. Επιπρόσθετα, επιβεβαιώνεται πως στο πλαίσιο απουσίας συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο, αλλά και αντίστοιχου νομικού πλαισίου που να παρέχει δικαιώματα και να προστατεύει τους εργαζομένους, θα διαιωνίζονται περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού και διακρίσεων».
Η υπόθεση είχε πάρει δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο σε τοπικά μέσα, ενώ οι φοιτητές του Βιολογικού Πάτρας με συνεχόμενες αποφάσεις είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής, ζητώντας την απομάκρυνση του καθηγητή. Σε δηλώσεις του ο πρύτανης Μπούρας ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί ΕΔΕ και για τις δύο υποθέσεις, οι οποίες μπήκαν στο αρχείο, ενώ για την πρώτη είπε χαρακτηριστικά: «Εστειλα την καταγγελία στον εισαγγελέα και διέταξα και ΕΔΕ. Δεν διαπιστώθηκε σεξουαλική παρενόχληση, διαπιστώθηκε κάτι άλλο, όχι όμως σεξουαλική παρενόχληση».
Από την πλευρά της, ως εκπρόσωπος του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών του Π.Π., η Ηλέκτρα Καλαϊτζοπούλου είχε δηλώσει: «Ενώ το πόρισμα καταλήγει ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά, θεωρούμε ότι υπάρχει συγκάλυψη αφού από τον ίδιο τον καταγγελλόμενο βγήκε προς τα έξω ότι είναι αθώος. Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μας εγγυάται ότι αν κάποιος βρεθεί στη θέση που βρέθηκαν οι δύο κοπέλες, δεν θα έχει την ίδια τύχη. Εγιναν διαδικασίες κι από εκεί και πέρα βλέπουμε μία πλήρη και ενορχηστρωμένη συγκάλυψη του γεγονότος. Νιώθουμε εκτεθειμένοι, δεν βρίσκουμε καμία στήριξη».
Στη συνέχεια ο καθηγητής, ο οποίος συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με μεγάλα χρηματικά ποσά, πήρε εκπαιδευτική άδεια ενός έτους. Πριν από λίγες εβδομάδες επέστρεψε στη Σχολή. Κατά τη διάρκεια μαθήματός του στις αρχές Νοεμβρίου, και ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης των φοιτητών, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από 15 φοιτητές του τμήματος, που ενημέρωσαν για την υπόθεση τους συναδέλφους τους, ζητώντας εκ νέου την απομάκρυνση του καθηγητή. Ο τελευταίος αποχώρησε από την αίθουσα, κατήγγειλε τους φοιτητές στην Κοσμητεία και η πρυτανεία ζήτησε από τον πρόεδρο του τμήματος να δώσει τα ονόματα όλων όσοι συμμετείχαν στην παρέμβαση, όπως και έγινε. Στη συνέχεια ακολούθησε η κλήση για πειθαρχική εξέταση δύο εκ των 15 φοιτητών, με τη διορία να παρουσιαστούν να λήγει αύριο, Παρασκευή, ημέρα που προγραμματίζονται νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις για το θέμα.
«Η κίνηση αυτή μας εξοργίζει! Εδώ και τρία χρόνια, ενώ το τμήμα και το πανεπιστήμιο δεν έχει κάνει τίποτα για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τον συγκεκριμένο καθηγητή, ρίχνοντάς τον μάλιστα στα μαλακά με αδιαφανείς ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη του πρύτανη Χρήστου Μπούρα, αξιοποιείται για ακόμη μια φορά το αυταρχικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για να κατασταλεί η συνδικαλιστική δράση φοιτητ(ρι)ών» αναφέρει ανακοίνωση της αριστερής παράταξης Αttack.
«Φοιτητοδικεία»
Οπως υπενθυμίζουν οι φοιτητές, η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς «φοιτητοδικείων», «στους 4 συναδέλφους μας στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, στους συναδέλφους μας στο τμήμα ΗΜΜΥ του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Κρήτης (υποθέσεις που έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.»), στους 8 αγωνιστές στην Κρήτη που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση με εισαγγελική παρέμβαση. Κυβέρνηση-πρυτάνεις δεν μένουν μόνο εκεί καθώς προχωρούν και σε απολύσεις εργαζομένων λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, όπως ο Δημήτρης Αντωνίου, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και σε ερευνητές, καλώντας τα ΜΑΤ, όπως έκανε ο πρύτανης του ΕΜΠ Χατζηγεωργίου στη “Βραδιά του ερευνητή”».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας