Να μείνει το 89ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στη θέση του. Οσο απλό ακούγεται τόσο σύνθετο αποδεικνύεται, γι’ αυτό και ο πολύμηνος αγώνας των γονέων και κηδεμόνων, που χθες σε συνέντευξη Τύπου κατέθεσαν το αίτημά τους για τη διενέργεια δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου του ΟΑΣΠ προκειμένου να βγουν «οριστικά, ασφαλή και πέραν πάσης αμφιβολίας συμπεράσματα σχετικά με την περαιτέρω χρήση του υφιστάμενου διδακτηρίου».
Το ζήτημα ήρθε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της διοίκησης του δήμου να κατεδαφίσει πέντε λυόμενα σχολεία στην περιοχή ευθύνης του. Το ενδιαφέρον είναι ότι η κατεδάφιση του υφιστάμενου σχολείου δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα χτιστεί καινούργιο στη θέση του αφού ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου. Και πού θα πάνε τα 130 παιδιά του σχολείου; Μα, στα πλησιέστερα άλλα (8ο, 4ο, 5ο, 87ο), τα οποία όμως είναι ήδη γεμάτα.
Από την πλευρά του δήμου οι αιτιάσεις έχουν να κάνουν με την επικινδυνότητα του κτιρίου. Οι γονείς λένε ότι δεν τίθεται θέμα στατικότητας, βύθισης, παραμόρφωσης και εν γένει επικινδυνότητας, ενώ ο δήμος είχε ζητήσει έκθεση ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, την οποία οι γονείς πήραν κατόπιν αιτήματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και με σχετική εισαγγελική διάταξη.
Χθες στη συνέντευξη Τύπου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου παρουσία εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων της πόλης αναφέρθηκαν στα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει, βάλλοντας κατά της διοίκησης του δήμου για απόκρυψη πληροφοριών και ασαφείς δημόσιες τοποθετήσεις που τους κάνουν να πιστεύουν ότι ο δήμος συμπορεύεται στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας για τη μείωση των σχολικών αιθουσών και το στοίβαγμα όλο και περισσότερων μαθητών σε ήδη υπερκορεσμένες σχολικές αίθουσες.
Οπως είπε η Ιφιγένεια Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αφενός «το καλοκαίρι έγιναν συντηρήσεις και ενισχύσεις του κτιρίου», αφετέρου «αμφισβητούμε την τεχνική έκθεση γιατί και από τον ΟΑΣΠ το 2019 έχει κριθεί ως δεύτερης κατηγορίας, άρα όχι υψηλής επικινδυνότητας», επιπλέον «δεν θα βάζαμε ποτέ τα παιδιά μας σε κίνδυνο». Οπως υπογράμμισε, «ο δήμαρχος μας είπε ότι δεν θα χτιστεί το νέο 89ο στο υπάρχον οικόπεδο και πως τον Φεβρουάριο θα υπάρχουν κονδύλια για νέα σχολεία, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε υποσχέσεις. Φοβόμαστε ότι το μέλλον για τα παιδιά μας είναι αυτό των συγχωνεύσεων».
«Ολες οι τεχνικές μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία παραμόρφωση και κανένας άμεσος κίνδυνος και παντού προτείνεται περαιτέρω έλεγχος. Ζητούμε δευτεροβάθμιο έλεγχο σεισμικότητας του κτιρίου ώστε να έχουμε σαφή εικόνα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Αλέκος Καρδασιάδης, γραμματέας του συλλόγου, σημειώνοντας ότι αίτημα του συλλόγου είναι το οικόπεδο «να αποχαρακτηριστεί και να γίνει ξανά χώρος για σχολείο, να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και να χτιστεί στον υπάρχοντα χώρο το νέο 89ο».
Παρέμβαση έκανε και η Μαρία Παπαγιάννη, οργανωτική γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ, καταγγέλλοντας ότι αυτό που δρομολογείται είναι η συρρίκνωση των σχολείων καθώς στα 5 συνολικά λυόμενα σχολεία τα οποία στήθηκαν μετά τον σεισμό του 1978 δεν έχουν γίνει έκτοτε εργασίες επιδιόρθωσης, ενώ βρίσκονται σε οικόπεδα-φιλέτα…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας