• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.7°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.2°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  68%

Μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας θα λάβουν επίσημη θέση απέναντι στη νέα φορολογία που θα επιβληθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση οι εργαζόμενοι και η ΟΙΕΛΕ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί, επί σκοπόν οι ιδιοκτήτες

 • A-
 • A+

Με στάση αναμονής από τους εκπαιδευτικούς και κατηγορηματική άρνηση από τους ιδιοκτήτες σχολείων έγινε η υποδοχή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με 13% για τα σχολεία και 6% για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, τα οποία κάνουν έκκληση για αναβολή του μέτρου και εφαρμογή από Σεπτέμβριο, ζητώντας, ουσιαστικά, την προσωρινή παραμονή στο 0% ΦΠΑ που, πλέον κι επισήμως, αφορά μόνο νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς - με το σκεπτικό ότι οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες.

«Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση και θα συνεχίσουμε τη μάχη για να απαλειφθεί. Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε τον υπουργό που αποφάσισε να μας δεχτεί. Είναι θετικό που ξεκινά έστω και καθυστερημένα ο διάλογος. Θα επιδιώξουμε να διερευνήσουμε αν υπάρχουν και ποια άλλα περιθώρια για τη βελτίωση των μέτρων, ενώ έχουμε να συζητήσουμε και πολλά άλλα σοβαρά θέματα για την ιδιωτική εκπαίδευση».

Με αυτή τη δήλωση ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, αποφεύγει να προσδιορίσει τη θέση του κλάδου, η οποία άλλωστε θα διαμορφωθεί επισήμως μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό, η οποία προγραμματίστηκε για σήμερα.

Αυτή ήταν άλλωστε και η απόφαση που ελήφθη από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, στο οποίο, κατά τ΄ άλλα, διατυπώθηκε ομόφωνα η αντίθεση όλων των παρατάξεων για το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, διαφαίνεται η πρόθεση των εκπαιδευτικών να βάλουν στο τραπέζι όλα τα θέματα που αφορούν τον χώρο.

Ορισμένα εξ αυτών, άλλωστε, αποτελούν σοβαρή παράμετρο της εφαρμογής του ΦΠΑ καθώς συνδέονται με το χάος που επικρατεί σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Οπως έχει πολλάκις καταγγείλει η ομοσπονδία, κυριαρχούν η αδήλωτη εργασία, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, οι απολύσεις και κανένας ακόμη έλεγχος από το υπουργείο Παιδείας, στην εποπτεία του οποίου επανήλθαν τα ιδιωτικά σχολεία.

Την ίδια στιγμή, αδιασάλευτοι στη θέση τους παραμένουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων, δηλώνοντας ότι όπως δεν δέχτηκαν το 23%, έτσι δεν θα δεχτούν και τη νέα πρόταση και θα προσφύγουν, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

Το μη χείρον βέλτιστον

Διαφορετικό είναι το σκηνικό στους φορείς όπου αποφασίστηκε να επιβληθεί ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ (6%), λόγω της μαζικότητας αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου τους σε ό,τι αφορά την εξωσχολική παιδεία.

Πρόκειται, φυσικά, για τα φροντιστήρια, τα κέντρα ξένων γλωσσών, τα ΙΕΚ, σχολές χορού, ωδεία κ.ά.

«Το 6% είναι προφανώς καλύτερο από το 23%, αλλά και το 0% το οποίο είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ακόμα καλύτερο από το 23%!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών, Γιάννης Βαφειαδάκης, για να ζητήσει την αναβολή του μέτρου για την ερχόμενη χρονιά.

Οπως λέει: «Οι συμφωνίες έχουν ήδη γίνει, ο τζίρος είναι πεσμένος και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανένα δεδομένο. Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια μέση λύση, αλλά περιμέναμε να είναι καλύτερη. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι σαν επιχειρήσεις. Ζητάμε χρόνο».

Βέβαια, οι εκπρόσωποι αυτού του χώρου αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα μπορούν να βελτιωθούν τα ανακοινωθέντα, γι’ αυτό και κρατούν μικρό καλάθι ακόμη και ως προς το αίτημα της αναβολής.

Για τον λόγο αυτό, στο σχετικό ερώτημα της άμεσης εφαρμογής του μέτρου ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ απαντά: «Βασική μας επιδίωξη είναι η ενσωμάτωση του φόρου με δική μας επιβάρυνση και όχι των καταναλωτών. Ωστόσο, δεν γνωρίζω αν μπορούν να τα καταφέρουν όλα τα φροντιστήρια».

Οσο για την επόμενη χρονιά, διαβεβαιώνει ότι «η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση θα είναι ο στόχος μας».

Ομως, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις προεκτάσεις και τις συνέπειες της εφαρμογής του μέτρου.

Σήμερα, γονείς μαθητών από ιδιωτικά σχολεία συγκεντρώνονται έξω από τη Λεόντειο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γονείς και δάσκαλοι απαντούν στον φόρο με κινητοποιήσεις
Τα μέτρα που θα λάβουν ενάντια στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των φροντιστηρίων θα συζητήσουν στη συνάντησή τους οι γονείς των μαθητών και οι καθηγητές. Αμφότεροι...
Γονείς και δάσκαλοι απαντούν στον φόρο με κινητοποιήσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διατηρείται η συνέντευξη για τα σχολικά στελέχη
Πολλές αλλαγές φέρνει στα σχολεία το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Παιδείας, κρατώντας όμως και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που διατηρούσαν μη αξιολογημένο προσωπικό... εσαεί σε καίριες θέσεις...
Διατηρείται η συνέντευξη για τα σχολικά στελέχη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
Συνεχίζεται η ένταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αφορμή τις νέες σχετικές διατάξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ)...
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προχωρή-ΣτΕ στην επιλογή διευθυντών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες η διαδικασία για την επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Μετά την ανατροπή που έφερε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το...
Προχωρή-ΣτΕ στην επιλογή διευθυντών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Σε θέση αναμονής οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα...
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία
Μια ξεκάθαρη, οριστική και σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ λύση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης των διευθυντών των σχολικών μονάδων, αλλά όχι εγκατάλειψη της ιδέας της ενίσχυσης του ρόλου του συλλόγου...
Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας