Ενα σχολείο που μορφώνει και πτυχία με αξία ζήτησαν οι χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που βγήκαν χθες στους δρόμους της Αθήνας. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θέλησε όμως να περάσει κι ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης, με χιλιάδες μαθητές και φοιτητές να βρίσκονται στον κατάλογο των θυμάτων. Το ραντεβού είχε δοθεί ως συνήθως στα Προπύλαια, όπου αρχικά προχώρησαν σε ομιλίες εκπρόσωποι 15μελών, ενώσεων γονέων, της ΟΛΜΕ, φοιτητικών συλλόγων και εστιών. Από την πορεία ξεχώρισαν συνθήματα όπως τα «Με την Παλαιστίνη είναι οι φοιτητές, έξω η Lockheed Martin από τις σχολές» και «Οι φοιτητές ζητούν σύγχρονες σπουδές, όχι υποβάθμιση και διαγραφές».
Οι φοιτητές και μαθητές που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο κατήγγειλαν τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στα πανεπιστήμια και τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα αιτήματά τους βρίσκονται το να διατεθούν χρήματα για τις φοιτητικές εστίες και μεγαλύτερη μέριμνα για τις πανεπιστημιακές υποδομές. «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία - Δώστε λεφτά για την Παιδεία», φώναξαν ακόμη αρκετές φορές. Οι μαθητές από την πλευρά τους εναντιώνονται στις συγχωνεύσεις σχολείων όπως και τις πολλές άδικες αποβολές, ειδικά μετά τη νομοθεσία για τη μη χρήση κινητών.
Η πιο ιδιαίτερη στιγμή του συλλαλητηρίου εκτυλίχθηκε μπροστά από τη Βουλή όπου σχηματίστηκαν με χαρτόνια τα αριθμητικά στοιχεία με τους νεκρούς μαθητές και φοιτητές από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Αναφέρθηκαν επίσης σε σχολεία και πανεπιστήμια που έχουν καταστραφεί έπειτα από ένα χρόνο βομβαρδισμών του Ισραήλ. Την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα «Με της Ιστορίας τη σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ώς τη Λευτεριά»
Ανάμεσα στους φοιτητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ήταν ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων-Μηχανικών του ΕΜΠ. Οπως τόνισε στην «Εφ.Συν.», με αυτό το συλλαλητήριο θέλησαν να πουν ένα πρώτο δικό τους «φτάνει πια»: «Δεν ανεχόμαστε την κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, οι σπουδές κοστίζουν πολύ ακριβά και αγωνιούμε εάν θα μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα οικονομικά. Θέλουμε μέτρα στήριξης και να πάρουμε ένα πτυχίο που να έχει αξία και όχι να μας απειλούν με το μέτρο των διαγραφών», μας είπε.
Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, μαθητές και φοιτητές προχώρησαν σε συνέλευση στη Γεωπονική Σχολή ώστε να αποφασίσουν για νέες πιθανές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας