• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.7°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.8°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 31.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.8°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.2°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  26%

Χθες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία-περιοδεία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στα χωριά της ενδοχώρας του νομού, όπου παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα

20.000 χαμένες διδακτικές ώρες μετράει το Ρέθυμνο!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στον εξωπραγματικό αριθμό των 20.000 φτάνουν οι χαμένες ώρες μαθήματος στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου λόγω των τεράστιων ελλείψεων εκπαιδευτικών, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Χθες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία-περιοδεία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου με σύνθημα «καμία άλλη διδακτική ώρα χαμένη» στα χωριά της ενδοχώρας του νομού, όπου παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Ρέθυμνο, όπου εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και ξεκίνησαν με διαφορετικά δρομολόγια περιοδεία στα σχολεία του νομού, καταλήγοντας στα Ανώγεια όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία ανοιχτή σύσκεψη στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου που παραμένει για έβδομη μέρα υπό κατάληψη.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Δέσποινα Νικολάου, τα κενά είναι για πρώτη φορά τόσο πολλά, ενώ έχει ήδη χαθεί σημαντικό μέρος της διδακτικής ύλης σε βασικά μαθήματα, η οποία δεν πρόκειται να αναπληρωθεί. «Αθροιστικά, οι χαμένες ώρες ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες για τα σχολεία του Ρεθύμνου και ενώ ήδη βρισκόμαστε στην έκτη εβδομάδα διδασκαλίας, σε πολλά μαθήματα τα παιδιά δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα».

Μαθήματα κατεύθυνσης

«Οι περισσότερες ώρες αφορούν και μαθήματα κατεύθυνσης, στα οποία τα παιδιά θα κληθούν σε 7 μήνες να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις», λέει ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Περάματος, Βαγγέλης Βασσάλος.

Καταμετρώντας τα κενά στο σχολείο του αυτή τη στιγμή λέει στην «Εφ.Συν.» πως χάνονται 75 ώρες μαθήματος κάθε εβδομάδα, αφού στο σχολείο δεν έχουν φτάσει ακόμα μαθηματικός, φυσικός, χημικός, βιολόγος και καθηγητής οικονομικών.

«Δεν μπορώ πλέον να εγγυηθώ στα 180 παιδιά του σχολείου μου ότι μπορούμε να τους παρέχουμε ισότιμη εκπαίδευση», ομολογεί ο ίδιος. Παρόμοια εικόνα περιγράφει για το σχολείο του και ο διευθυντής του συστεγαζόμενου Γυμνασίου Περάματος, Μιχάλης Φωτάκης, όπου οι χαμένες ώρες ανά εβδομάδα φτάνουν τις... 109.

Τα συνολικά στοιχεία για τις χαμένες ώρες επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνου, Ανδρέας Ταξάκης, ο οποίος μας παρέδωσε αναλυτική λίστα με τις χαμένες ώρες ανά σχολείο του νομού (και μάλιστα μετά την έλευση της πρώτης φουρνιάς αναπληρωτών).

Το συνολικό άθροισμα των χαμένων ωρών αγγίζει τις 1.825 ώρες ανά εβδομάδα, ενώ τα κενά σε καθηγητές της δευτεροβάθμιας φτάνουν τα 143 (61 γενικής παιδείας, 71 στην παράλληλη στήριξη, 8 στα τμήματα ένταξης και 3 στην επαγγελματική εκπαίδευση).

Υποσχέσεις για άμεση κάλυψη μεγάλου μέρους των κενών έδωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην ανοιχτή συνέλευση καθηγητών, μαθητών και γονέων στο προαύλιο του σχολείου των Ανωγείων.

Οπως είπε ο κ. Τερζάκης, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα γίνει το τρίτο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών, μεγάλο μέρος των οποίων θα προωθηθεί στην Κρήτη και ειδικά στα απομακρυσμένα σχολεία.

Οπως όμως και ο ίδιος παραδέχτηκε συνομιλώντας με γονείς και εκπαιδευτικούς, η εικόνα που παρουσιάζει η εκπαίδευση αυτή τη στιγμή στο νησί, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, είναι πάρα πολύ κακή, ενώ ζήτησε τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών για να καλυφθεί όσο δυνατόν γρηγορότερα η χαμένη διδακτική ύλη.

Πάντως για άνισες συνθήκες και όρους συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις κάνουν λόγο οι ίδιοι οι μαθητές. «Επειτα από 6 εβδομάδες δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα σε βασικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούμε το καλοκαίρι. Προφανώς είμαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους συμμαθητές μας σε αστικά κέντρα.

Το φροντιστήριο έχει υποκαταστήσει πλήρως το σχολείο, ενώ δυστυχώς υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν ούτε στο φροντιστήριο να πάνε και συνεπώς βρίσκονται στο μηδέν. Είναι τουλάχιστον αδικία εις βάρος μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Κλάδος, πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του Λυκείου Περάματος.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
Kύμα καταλήψεων ξεκίνησε στα σχολεία της Κρήτης μετά τη σχετική απόφαση του συντονιστικού οργάνου των μαθητών. Συνολικά 32 σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, βρίσκονται υπό κατάληψη. Κοινή συνισταμένη των...
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
Τα Ανώγεια που πριν από λίγο καιρό εντυπωσίασαν το πανελλήνιο με το υπερήφανο «μαύρισμα» της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, σήμερα βιώνουν μια σοβαρή κρίση, καθώς δεκάδες κενά στους εκπαιδευτικούς έχουν παραλύσει...
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κίνδυνος να μην ανοίξουν σχολεία
Με περίπου 3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά στην Κρήτη, με κάποια σχολεία μάλιστα να κινδυνεύουν να μην ακουστεί καν το πρώτο κουδούνι λόγω έλλειψης προσωπικού....
Κίνδυνος να μην ανοίξουν σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Λοιπόν, δεν θα υπακούσω!»
Σφοδρές αντιδράσεις στη νέα απόπειρα του ΥΠΑΙΘ να περάσει την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών - Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά στην...
«Λοιπόν, δεν θα υπακούσω!»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα κάγκελα εκπαιδευτικοί και γονείς στη Θεσσαλονίκη
Την απαράδεκτη κατάσταση στη λειτουργία του 90ού δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν για άλλη μια φορά οι γονείς. Οι γονείς διαμαρτύρονται ακόμη και για το θέμα της επικείμενης εγκατάστασης των...
Στα κάγκελα εκπαιδευτικοί και γονείς στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεγαλώνει η λίστα με τα «λουκέτα» σε σχολικές μονάδες και τμήματα
Πληθαίνουν τα κρούσματα κορονοϊού στις σχολικές μονάδες. Ξεπέρασαν τα 100, τα σχολεία και τα τμήματα που παραμένουν κλειστά.
Μεγαλώνει η λίστα με τα «λουκέτα» σε σχολικές μονάδες και τμήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας