«Οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούμαστε. Η απεργία θα γίνει. Η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός μάς θυμώνει, μας πεισμώνει», απαντούσαν, χθες, όχι μόνον οι δάσκαλοι που είχαν προγραμματίσει τη σημερινή 24ωρη απεργία, αλλά όλη η εκπαιδευτική κοινότητα μετά και την άμεση αντίδραση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία για όλο τον κλάδο. Σήμερα απεργούν όλοι και δίνουν ραντεβού στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και όπου αλλού ανά την επικράτεια. (Θυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα, στις 10 π.μ., υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην Αθήνα, Ξενίας 24, όπου θα λαμβάνει χώρα το Πειθαρχικό κατά δύο εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά, που ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις στο δημόσιο σχολείο πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση για συνδικαλιστικούς λόγους.)
Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο υπουργός Παιδείας μετά την παράδοξη κίνηση να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να σταματήσει την απεργία των δασκάλων. Η ένταση αντί να αποφευχθεί ανέβηκε κατακόρυφα και οι εκπαιδευτικοί δείχνουν τα δικά τους αντανακλαστικά. Εκτός κι αν το υπουργείο Παιδείας ήθελε κάτι άλλο να μεταφέρει εκ μέρους της κυβέρνησης που, τον τελευταίο καιρό, δουλεύει μόνο με το βαρύ δεξί της χέρι. Οπως και να έχει, το αυτογκόλ δεν το απέφυγε.
«Οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούμαστε. Η απεργία θα γίνει. Η όποια ενέργεια της κυβέρνησης και του υπουργείου να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν θα πέσει στο κενό. Μας θυμώνει, μας πεισμώνει», δήλωνε, χθες, στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης. «Συμπαραστεκόμενοι στη ΔΟΕ και υπερασπιζόμενοι το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, συντασσόμαστε και απεργούμε μαζί με τους δασκάλους», τόνισε, εκ μέρους της ΟΛΜΕ, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλλα Μανουσογιωργάκη, η οποία επισημαίνει το γεγονός ότι το υπουργείο προχώρησε σε μια όχι πρωτοφανή αλλά σίγουρα όχι αναγκαία προσφυγή εναντίον μιας απεργιακής κινητοποίησης.
Μέχρι τώρα, έχουν γίνει αμέτρητες κινητοποιήσεις, τόσο της ΔΟΕ όσο και της ΟΛΜΕ, αλλά ήταν πάντα στοχευμένες είτε απέναντι στην αξιολόγηση είτε σε άλλες συγκεκριμένες αποφάσεις του υπουργείου. Σ' αυτές ήταν προφανής ο στόχος του υπουργείου Παιδείας. Να προλάβει το σαμποτάρισμα των αποφάσεών του. Αυτή τη φορά, η απόφαση της ΔΟΕ αφορούσε γενική απεργία (όχι αποχή ή στάση εργασίας έναντι μιας διαδικασίας) για όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεων του κλάδου.
Ποια ήταν η κυβερνητική επιδίωξη λοιπόν; Καταστολή για την καταστολή; Υπενθύμιση του δόγματος της «μηδενικής ανοχής»; Κάτι που, τον τελευταίο καιρό, χωρίς να ξαναδιατυπώνεται εφαρμόζεται στην πράξη ως βασική προτεραιότητα της κεντρικής πολιτικής της κυβέρνησης; Και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία! Ακόμα και στα σχολεία. Είτε με την εξάντληση των ποινών σε ανηλίκους, την ποινικοποίηση γενικότερα των μαθητικών κινητοποιήσεων, την τιμωρία των γονέων και όχι τη σοβαρή, μελετημένη αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών φαινομένων. Πρόσφατα, διόρισε ψυχολόγους στα σχολεία. Στον καθέναν αντιστοιχούν πέντε σχολεία!
Χθες, πάντως, στους κύκλους των εκπαιδευτικών κυκλοφορούσε το αστείο «Παίζει να μην ήξερε καν ο Πιερρακάκης για την ξαφνική χθεσινή προσφυγή». Δεν το λες και άκυρο. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι έχασε και τον άσο που πάντα χρησιμοποιούσαν οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας την επομένη των κινητοποιήσεων. Το επιχείρημα της «μικρής συμμετοχής». Ακόμα και ποσοστά έδιναν στη δημοσιότητα για να πείσουν ότι οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων δεν απηχούν τη βάση του κλάδου. Θα μπορούσε, άνετα, να το χρησιμοποιήσει ο κ. Πιερρακάκης. Προτίμησε, όμως, να το ρισκάρει. Και απέτυχε. Αντί να ανακόψει τους δασκάλους, κατάφερε και τους ξεσήκωσε όλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών -στο οποίο προσέφυγε το υπουργείο Παιδείας- ναι μεν αποφάσισε την απαγόρευση της απεργίας της ΔΟΕ με τη γνωστή απειλή για τη χρηματική ποινή των 3.000 για κάθε παραβίαση της απόφασης, ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου δεν κήρυξε παράνομη και κάθε μελλοντική απεργία με τα ίδια αιτήματα, καθώς αυτό το αίτημα του υπουργείου κρίθηκε μη νόμιμο από το δικαστήριο. Σημειωτέον, η προσφυγή έγινε στη βάση του νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) που υπονομεύει το δικαίωμα στην απεργία.
«Το να δουλεύουμε με μισθούς αξιοπρέπειας, το να έχουμε Συλλογική Σύμβαση, το να μη μένουμε σε αυτοκίνητα γιατί δεν βρίσκουμε σπίτι, το να έχουν 9μηνη άδεια οι αναπληρωτές/-τριες δεν είναι παράνομο αλλά δίκαιο. Το να έχουμε πλήρως στελεχωμένα σχολεία και όχι χιλιάδες κενά, όπως αυτή τη στιγμή, το να διδάσκουμε σε τμήματα με λιγότερους μαθητές και σε ασφαλή κτίρια δεν είναι παράνομο αλλά δικαίωμα για όλα τα παιδιά», απαντά ο πρόεδρος της ΔΟΕ στην κίνηση του υπουργείου, τονίζοντας ότι «το δίκαιο θα κριθεί στον δρόμο του αγώνα που είναι κοινός με τους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εργαζομένους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας