• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.0°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.7°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.7°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.1°C / 14.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.6°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  0 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 20.5°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 18.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  92%

Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

EUROKINISSI

Γονείς και δάσκαλοι απαντούν στον φόρο με κινητοποιήσεις

 • A-
 • A+

Σε αναβρασμό αλλά και συντονισμό δράσεων με σκοπό τη δρομολόγηση κινητοποιήσεων βρίσκονται εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία.

Απογοητευμένοι από τις εξελίξεις και θεωρώντας ότι η παράταση μιας εβδομάδας στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι «χρόνος επικοινωνιακής προετοιμασίας της κοινωνίας για την ανακοίνωση του μέτρου», αρχίζουν τις οργανωμένες μορφές διαμαρτυρίας.

Σήμερα η ΟΙΕΛΕ συναντιέται με συλλόγους γονέων, ενώ αύριο η Ομοσπονδία συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να καθοριστούν οι μορφές κινητοποιήσεων του κλάδου που βλέπει ότι, παρά τις αγαθές πλην αναποτελεσματικές προθέσεις της κυβέρνησης, τα σχολεία θα είναι αυτά που θα υποστούν την υψηλότερη φορολόγηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε χιλιάδες οικογένειες, όχι μόνο των μαθητών αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες οικογένειες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα αυξημένα δίδακτρα, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Θα είναι, δε, οδυνηρό για πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων (εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού) των ιδιωτικών σχολείων που είτε θα μείνουν άνεργοι είτε θα υποστούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους».

Εξάλλου, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με εμφανή τη δυσφορία τους για την «αδράνεια του υπουργείου Παιδείας» αναφέρουν ότι ήδη επικρατεί χάος στην ιδιωτική εκπαίδευση αφού:

● Αορίστου χρόνου συμβάσεις εκπαιδευτικών μετατρέπονται σε ολιγόμηνες υπό την απειλή της απόλυσης.

● Τα ωρολόγια προγράμματα δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα πολλά ιδιωτικά Λύκεια να μετατρέπονται κατ’ ουσίαν σε φροντιστήρια.

● Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν ελέγχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται συστηματικά η εκπαιδευτική και η εργατική νομοθεσία.

Δεν εφαρμόζεται ούτε η απόφαση Κουράκη, που επιβάλλει εποπτεία στην γκρίζα ζώνη των πρόσθετων δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων, ούτε και η ερμηνευτική εγκύκλιος της Γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ, που περιορίζει την απορρύθμιση στον χώρο απαγορεύοντας τις ολιγόμηνες συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή οι γονείς εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες. Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων (που εκπροσωπεί 120.000 γονείς από 146 Συλλόγους Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων από όλη τη χώρα, όπου φοιτούν 60.000 μαθητές και μαθήτριες) απέστειλε επιστολή προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας τη συμβολή τους στην ψήφιση νόμου για την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι ήδη αποτελεί κοινή αντίληψη πως όχι μόνο θα επιβληθεί ο φόρος στα σχολεία, αλλά και θα είναι οι μόνοι φορείς που θα τον υποστούν, καθώς φαίνεται ότι επικρατεί η λογική της διάκρισης ανάμεσα στα σχολεία (από τη μια) και στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών (από την άλλη).

Για την απόδοση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών η ΟΙΕΛΕ παρουσιάζει σήμερα μαζί με την ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στοιχεία από έρευνα σχετικά με τα δίδακτρα των δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης για το έτος 2015-2016.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία: «Αποδεικνύεται ότι περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απευθύνονται στη μέση οικογένεια, καλύπτοντας βασικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και που, σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατεί να το πράξει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης (ολοήμερο σχολείο, επαρκής φύλαξη, σχολικά κενά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών)».

Συγκεκριμένα στην έρευνα καταγράφεται ότι:

■ Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων –«λόγω κρατικής ανεπάρκειας να ανταποκριθεί στην κοινωνική ζήτηση»– αναγκάζεται να στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς & παιδικούς σταθμούς, όπου τα μηνιαία δίδακτρα αγγίζουν τα 320 ευρώ (ή 3.800 ευρώ τον χρόνο).

■ Στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας η απόκλιση των τιμών είναι μικρή. Από το σύνολο των ιδιωτικών δημοτικών της χώρας:

α) Στο 50% (όπου φοιτούν παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών) καταβάλλονται δίδακτρα που κυμαίνονται από 165 ευρώ τον μήνα (2.000 ευρώ τον χρόνο) έως 375 ευρώ μηνιαίως (4.500 ευρώ τον χρόνο).

β) Ενώ για το 50% των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων οι αντίστοιχες τιμές είναι από 208 ευρώ τον μήνα (2.500 ευρώ ετησίως) μέχρι 401 ευρώ μηνιαίως (4.812 ευρώ ετησίως).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί, επί σκοπόν οι ιδιοκτήτες
Με στάση αναμονής από τους εκπαιδευτικούς και κατηγορηματική άρνηση από τους ιδιοκτήτες σχολείων έγινε η υποδοχή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με 13% για τα...
Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί, επί σκοπόν οι ιδιοκτήτες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αστοχος ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Το σχεδιαστικό «Βατερλό» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επιχείρησαν να αποδείξουν χθες οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας έρευνα σύμφωνα με την οποία από τα...
Αστοχος ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην παράταση ο ΦΠΑ και τα κενά στα σχολεία
Υποσχέσεις για την εξεύρεση ισοδυνάμων στην επιβολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, παραπέμποντας στα τέλη Νοεμβρίου την όποια απόφαση, αλλά και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών «το...
Στην παράταση ο ΦΠΑ και τα κενά στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία στην Ιστιαία για την υποβάθμιση πέντε δημοτικών σχολείων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, στις 6μμ, οι σύλλογοι γονέων πέντε πόλεων βόρειας Εύβοιας, ενάντια στην υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων της Αιδηψού.
Διαμαρτυρία στην Ιστιαία για την υποβάθμιση πέντε δημοτικών σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
Συνεχίζεται η ένταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αφορμή τις νέες σχετικές διατάξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ)...
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Σε θέση αναμονής οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα...
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας