• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 21.6°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια επίδειξη περιφρόνησης των οργανωμένων δομών αυτού του κινήματος και στοχεύοντας στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, προτείνει νέες λειτουργίες, για παράδειγμα τη διεξαγωγή «ηλεκτρονικών

Ο Φορτσάκης καταργεί και το φοιτητικό κίνημα

 • A-
 • A+

Νέος κύκλος έντασης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, νέα πρόκληση για τα φοιτητικά δεδομένα, τις θεσμικά κατοχυρωμένες και αυτόνομες συλλογικότητες εντός των ανώτατων Ιδρυμάτων, δηλαδή τους φοιτητικούς συλλόγους και -κατ’ επέκταση- το φοιτητικό κίνημα. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια επίδειξη περιφρόνησης των οργανωμένων δομών αυτού του κινήματος και στοχεύοντας στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, προτείνει νέες λειτουργίες, για παράδειγμα τη διεξαγωγή «ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων» για φοιτητικές δράσεις, όπως οι καταλήψεις.

Νομοθέτης

Χαρακτηριστική η γενικευμένη αντίδραση των φοιτητικών παρατάξεων ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας. Οι αριστερές μιλούν για πλήγμα στις δημοκρατικές διαδικασίες εντός των ΑΕΙ, ενώ η ΔΑΠ μιλά για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για ένα κατοχυρωμένο φοιτητικό κίνημα.

Από τον νόμο-πλαίσιο του 1982, καμία νομοθετική παρέμβαση δεν είχε αγγίξει τους φοιτητικούς συλλόγους. Ακόμα και οι πρωτοβουλίες Γιαννάκου και έπειτα Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου περιορίστηκαν στις προβλέψεις για τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης.

Πλέον, ένας πρύτανης, επιδεικνύοντας «πυγμή», ενδεχομένως και μεγάλες βλέψεις, παρεμβαίνει και νομοθετικά, όχι μόνο έξω από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και εκτός Συντάγματος και Αστικού Κώδικα, βάσει των οποίων ιδρύονται τα αυτόνομα συλλογικά όργανα, όπως είναι οι σύλλογοι.

Επικαλούμενος το πνεύμα του Πολυτεχνείου και το... γράμμα του Μαρξ που έλεγε ότι «τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν κάποτε σε πρώτη εκδοχή ως δράμα και σε δεύτερη ως φάρσα», ανακοίνωσε χθες τα εξής: «Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επιμέρους σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων, που ορισμένοι προτείνουν και επιτήδεια επιβάλλουν.

»Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειριστεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα».

 

ΜΕΛΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Αποστόλης Μπακόλας, γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

«Ζητάμε θεσμικά κατοχυρωμένο φοιτητικό κίνημα»

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και σε δεύτερο στάδιο, αφού δεν ευοδώθηκε, με ευθύνη των αριστερών δυνάμεων, προτείναμε να γίνει ένα νέο όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών. Με τον νόμο Διαμαντοπούλου καταργήθηκε η συμμετοχή των εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων στα όργανα του Πανεπιστημίου. Αυτοί οι δύο παράγοντες οδήγησαν στο να παρουσιάζονται κάποιοι ως αυτόκλητοι εκπρόσωποι των φοιτητών, να παρακωλύουν διαδικασίες, να προπηλακίζουν και να διακόπτουν συνεδριάσεις των οργάνων.

»Βάσει του Συντάγματος πρέπει να υπάρχει ειδικός νόμος για τη λειτουργία του φοιτητικού κινήματος. Δεν έχει ψηφιστεί ποτέ. Αυτό που ζητάμε είναι να δημιουργηθεί αυτός ο νόμος. Πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο πλαίσιο για να υπάρχει ένα οργανωμένο, θεσμικά κατοχυρωμένο φοιτητικό κίνημα».

Χριστόφορος Κόττης, γραμματέας ΠΑΣΠ, ΟΠΑ

«Μαζική συμμετοχή στα κοινά των Πανεπιστημίων»

«Είναι φανερό ότι ο κ. Φορτσάκης προσπαθεί να αλλάξει την κουβέντα από το βασικό προκείμενο, που είναι η δημοκρατία στα ελληνικά Πανεπιστήμια και κατ’ επέκταση η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. Είμαστε αναφανδόν και διαχρονικά υπέρ της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης.

»Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη μαζική συμμετοχή στα κοινά των Πανεπιστημίων, δηλαδή σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα πανεπιστήμια και τους συλλόγους και όχι σε μεμονωμένα ζητήματα, τα οποία θα ανακοινώνει, θα διαμορφώνει και θα αποφασίζει ο πρύτανης μαζί με τους συνομιλητές που ο ίδιος επιλέγει σε όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια».

Μιχάλης Λινάρδος, μέλος ΑΡΕΝ Πληροφορικής ΕΚΠΑ

«Να παραιτηθεί ο πρύτανης, για να συζητήσουμε»

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι ένας χώρος, ο οποίος καταστατικά και ουσιαστικά έχει μια βαθιά δημοκρατική λειτουργία. Προφανώς έχει και παθογένειες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ο πλέον δημοκρατικός τρόπος οργάνωσης των φοιτητών. Η ανακοίνωση Φορτσάκη και ο τρόπος που κινείται δεν υπερασπίζεται τη δημοκρατία, αντίθετα την πλήττει. Οπως και με όλες τις μέχρι τώρα ενέργειές του.

»Ο νέος νόμος προετοίμασε το πλαίσιο για τέτοιες παρεμβάσεις και ο πρύτανης είναι αυτός που προσπαθεί με τον πιο βίαιο τρόπο να τις επιβάλει. Εμείς βλέπουμε συνολικά το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών στα Πανεπιστήμια και είμαστε αντίθετοι. Σε ό,τι αφορά, όμως, τον πρύτανη, θα πρέπει να παραιτηθεί, για να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
Οι τρεις στους τέσσερις υποψηφίους για τα ΑΕΙ έχουν ξοδέψει από 5.000 έως και 20.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους. Ωστόσο, η οικονομική αιμορραγία δεν σταματά εκεί, καθώς για τρεις στους δέκα...
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γυρί-ΣτΕ στις σχολές εισαγωγής
Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν όλες οι μετεγγραφές με απόφαση του ΣτΕ η οποία μπορεί να στείλει πίσω στις σχολές εισαγωγής περίπου 10.000 φοιτητές! Η Ολομέλεια του, όχι μόνο ανατρέπει τα δεδομένα για...
Γυρί-ΣτΕ στις σχολές εισαγωγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας