• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.5°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 22.2°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.0°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 24.3°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  84%

Σε επιστολή διαμαρτυρίας τους οι μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων εκφράζουν τη διαφωνία τους για τον καθορισμό της ύλης τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας τούς αντιμετωπίζει σαν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Διπλασιασμός της ύλης στα ΕΠΑΛ

 • A-
 • A+

Το λιγότερο παράδοξες μπορούν να χαρακτηριστούν οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς των Επαγγελματικών Λυκείων.

Μαζί με τις ατελείωτες αλλαγές και αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις, τα χρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει καταστάσεις διάλυσης στα ΕΠΑΛ, την «ανακατωσούρα» των προγραμμάτων και της συγκρότησης των ειδικοτήτων, έρχονται να προστεθούν παρεμβάσεις του υπουργείου σε έναν σχολικό χώρο που φιλοξενεί μαθητές των πιο πληβειακών και ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων.

Από τη μια αυξάνει υπέρμετρα την εξεταστέα ύλη (την οποία καθυστέρησε έναν ολόκληρο μήνα να ανακοινώσει), από την άλλη απαγορεύει φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά την εγγραφή των μαθητών με ανεπαρκή φοίτηση της περσινής Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ στη φετινή Γ΄ ΕΠΑΛ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ δημιούργησε διαμαρτυρίες λόγω του όγκου της ύλης.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας τους οι μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων εκφράζουν τη διαφωνία τους για τον καθορισμό της ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων και τονίζουν ότι από το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζονται σαν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Οπως επισημαίνουν, μετά τη δύσκολη έναρξη της φετινής χρονιάς, μια κατάληψη 6 ημερών και τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα ώς τώρα, όπως η έλλειψη βιβλίων ειδικότητας, με έκπληξη έμαθαν την ύλη των μαθημάτων που καλούνται να δώσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης απευθύνονται σε μαθητές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την εκπαίδευση των Γενικών Λυκείων ή θέλουν να ακολουθήσουν μια τεχνική ειδικότητα ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες ή να εργαστούν πιο γρήγορα.

Επίσης τα τελευταία χρόνια πολλοί μαθητές στρέφονται αναγκαστικά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για την αποφυγή του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους των πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου.

Ανάστατοι οι μαθητές

Οπως τονίζουν οι μαθητές

Mέσα από την Επαγγελματική Εκπαίδευση μας δινόταν η δυνατότητα να δώσουμε πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθούμε είτε στα Πανεπιστήμια είτε στα ΤΕΙ επιλέγοντας την ομάδα Α ή Β. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει πια, μια και κανένας δεν φρόντισε να μας πει τι θα γίνει και τι θα ισχύει με την ομάδα Α για την εισαγωγή μας στα Πανεπιστήμια. Μας έμεινε πλέον μόνον η επιλογή την ομάδας Β, που οδηγεί στην εισαγωγή μας στα ΤΕΙ. Παρ’ ότι είναι πια η μόνη μας επιλογή ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα παραπάνω εφόδιο για την επαγγελματική μας αποκατάσταση, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν ή και να εκμηδενίσουν αυτή μας τη δυνατότητα.

Η ύλη που ανακοινώθηκε από το υπουργείο ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την ύλη των Γενικών Λυκείων.

 Στον τομέα Οικονομίας Διοίκησης και Τουριστικών Επαγγελμάτων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας η ύλη είναι ταυτόσημη με την ύλη του Γενικού Λυκείου.

 Στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης η ύλη είναι πολλαπλάσια από την ύλη που είχαν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις τελευταίες εξετάσεις και την εξεταστέα ύλη των αποφοίτων των ΓΕΛ για τις εξετάσεις του 2015-16.

 Στον τομέα Γεωπονίας στο μάθημα Δενδροκομίας έχει διπλασιαστεί η ύλη και υπάρχουν κεφάλαια που δεν είναι σημαντικά.  

 Στον τομέα Δομικών στο μάθημα Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Οικοδομική έχει αυξηθεί η ύλη.

Οι μαθητές ζητούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος καθορισμού της ύλης ώστε να επανακαθοριστεί από την αρχή, με βάση ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, τις δυνατότητες των μαθητών των Επαγγελματικών Σχολείων καθώς και τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών τους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των εξετάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι αλλάζει φέτος σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις
Στα Γυμνάσια τα μαθήματα λήγουν στις 26 Μαΐου, ενώ στις 31 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα φοίτησης και την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Στα Λύκεια τα μαθήματα τελειώνουν...
Τι αλλάζει φέτος σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο δεκάλογος των υποψηφίων
Από τις 11 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή οι τελειόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων παρουσιάζουμε 10 βασικά στοιχεία των φετινών...
Ο δεκάλογος των υποψηφίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε 6 χρόνια στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»
Η «Εφ.Συν.» συνεχίζει σήμερα τον φάκελο «Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία» με μια συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ομότιμου καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου. Πιστεύει ότι το...
«Ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε 6 χρόνια στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων;
Το τελικό υπόμνημα της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία τη θέσπιση εθνικού απολυτηρίου», βάσει του οποίου θα γίνεται η επιλογή των υποψηφίων φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας,και...
Επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό... λιποδιάλυση ΑΕΙ-ΤΕΙ
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού στα ελληνικά ΑΕΙ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, από 24.636 το 2009/10 σε 14.686 το 2014/15. Πρόκειται για μια μείωση...
Υπό... λιποδιάλυση ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 5... SOS για τις Πανελλαδικές
Οι μαθητές της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) με βάση το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα επιλέγουν ένα εκ των τεσσάρων προσφερόμενων μαθημάτων, τα οποία διδάσκονται δύο ώρες εβδομαδιαίως: 1)...
Τα 5... SOS για τις Πανελλαδικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας