Για ακόμα μια χρονιά, μεγάλος αριθμός των θέσεων φοιτητών, άνω των χιλίων, δεν θα καλυφθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Και μπορεί ο αριθμός των επιτυχόντων μετά την ανακοίνωση των βάσεων φέτος να είναι μεγαλύτερος από πέρυσι, στην πράξη όμως τα κενά που συνεχίζουν να καταγράφονται δείχνουν μια γενικότερη τάση μείωσης του φοιτητικού πληθυσμού.
Κι αυτό πληγώνει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων και την Ηπειρο, που με τα χρόνια αναπτύχθηκαν με δεδομένη την παρουσία δεκάδων χιλιάδων φοιτητών.
Η τάση μείωσης των φοιτητών χτύπησε όπως φαίνεται ένα πρώτο καμπανάκι ανησυχίας στην τοπική κοινωνία, η οποία δείχνει να κινητοποιείται έστω στο και πέντε, χωρίς προς το παρόν πάντως κάποιον ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Κι αυτό γιατί δεν έχουν μπει στο τραπέζι όλα τα αίτια που απομακρύνουν τους φοιτητές και δημιουργούν ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα και κατά συνέπεια δεν εξετάζονται και ολοκληρωμένες λύσεις.
Σίγουρα στα αίτια βρίσκεται η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά βρίσκεται και το υψηλό κόστος διαβίωσης με κεντρικότερο το στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και άλλα όπως το κόστος των μετακινήσεων, η θέρμανση τον χειμώνα και συνολικά η ακρίβεια.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι τοπικοί φορείς άρχισαν να διαμορφώνουν κάποιο πλάνο παρεμβάσεων μέσα από συνεργασίες, το οποίο προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί, ούτε έχει μετατραπεί σε συνολικό σχεδιασμό που να βρίσκει τις ρίζες των προβλημάτων.
Υποδοχή πρωτοετών
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια συνεργασία με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό το Πανεπιστήμιο, με πρώτη κίνηση ένα πλέγμα εκδηλώσεων για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών τον Οκτώβριο.
Συζητήθηκε ακόμα η διεύρυνση της συνεργασίας Πανεπιστημίου και δήμου για τη στέγαση των φοιτητών και των φοιτητριών, ενώ έγινε και συνάντηση της πρύτανη και του δημάρχου με τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων, στην οποία συμφωνήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών να συμβάλει στο κόστος μετακίνησης, επιδοτώντας την κάρτα απεριόριστων διαδρόμων για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά και στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, «με τη συνεχή και σταθερή συνεργασία τους, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους μελλοντικούς φοιτητές και φοιτήτριες».
Προς το παρόν όμως, το πλέγμα αυτό των μέτρων που ανακοινώθηκαν δεν έχει κοστολογηθεί ώστε να γνωρίζει ο κάθε φοιτητής πόσο θα ελαφρύνει τα οικονομικά του, ενώ για το στεγαστικό δεν έχει ανακοινωθεί κάτι εξειδικευμένο ούτε προς την πλευρά της διεκδίκησης κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών, ούτε προς μια μείωση των ενοικίων.
Οσο για εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική για τα πανεπιστήμια, στην περίπτωση τουλάχιστον της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης ή του ανταγωνισμού που θα δημιουργήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ιδιαίτερα προς τα περιφερειακά πανεπιστήμια, καμία δημόσια συζήτηση δεν έχει ανοίξει.
Πολιτικές αντιδράσεις
Σε πολιτικό επίπεδο, τέλος, οι αντιδράσεις προέρχονται από την αντιπολίτευση και εστιάζουν στο θέμα της Ελάχιστης Βάσης. Σε δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη, βουλευτή Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνεται ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μαραζώσουν τα περιφερειακά τμήματα μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, υλοποιείται απαρέγκλιτα. Την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής τη συνοδεύει για ακόμη μια χρονιά ένας τραγικός απολογισμός για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηπείρου».
Από τη μεριά της, η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, αναφέρει ότι «για μία ακόμη χρονιά, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής επιβεβαίωσε τη συρρίκνωση των δημόσιων ΑΕΙ μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)». «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. πολλαπλασιάζει την πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια και πλέον, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απαξιώνει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και πλήττει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες», καταλήγει η κ. Τζούφη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας