Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
34.8° 32.8°
4 BF
28%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
35°C
37.2° 31.4°
2 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 31.6°
1 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
1 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
34°C
35.2° 33.9°
4 BF
24%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
33.2° 30.7°
3 BF
42%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 29.5°
2 BF
23%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
37°C
36.8° 36.8°
1 BF
16%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 29.8°
5 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.1°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.8°
5 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 30.1°
1 BF
60%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.9°
0 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 31.5°
1 BF
29%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 29.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 33.4°
3 BF
18%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 32.7°
2 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 31.4°
3 BF
55%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
33°C
33.4° 33.4°
1 BF
19%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
afisa

Μήπως, αντί για τους εκπαιδευτικούς, να αξιολογούνται τα σχολικά κτίρια;

Παράσταση διαμαρτυρίας με θέμα «Τα σχολεία της Ζακύνθου εκπέμπουν SOS!» διοργανώνει σήμερα στις 11 το πρωί η 1η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου, μπροστά στο δημαρχείο του νησιού, με βασικό αίτημα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Τα προβλήματα δεν κάνουν «τουριστική παύση», γι’ αυτό οι γονείς στη Ζάκυνθο ζητούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν στα σχολικά κτίρια. Η παράσταση διαμαρτυρίας που λαμβάνει χώρα σήμερα στο νησί είναι απόφαση της Γ.Σ. της Ένωσης, τη στηρίζουν διάφοροι συναφείς Σύλλογοι και είναι αποτέλεσμα μιας σειράς κινήσεων, συναντήσεων, «συρράξεων» κ.λπ.

Όπως επισημαίνει το Δ.Σ. της Ένωσης: «Οι γονείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας! Δεν αποδεχόμαστε να θέτουμε σε κίνδυνο τα παιδιά μας καθημερινά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, ούτε λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Έχουμε μπουχτίσει από δικαιολογίες, υποσχέσεις και ημίμετρα!» 

Η σχολική στέγη είναι παλιά «αμαρτία» στη χώρα μας. Τα κονδύλια λειψά, οι υποσχέσεις πλήρεις. Η Ζάκυνθος δεν αποτελεί εξαίρεση. Επί χρόνια η Ένωση Γονέων έκανε κρούσεις στον Δήμο για τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονταν στα σχολεία. Θέλησαν κάποια στιγμή να ενημερωθούν από ειδικούς και, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μηχανικών που προσφέρθηκε εθελοντικά, έγιναν αυτοψίες με απόφαση των διευθυντών των σχολείων. Σημειωτέον, έγιναν τρεις αυτοψίες μέσα σε έναν μήνα –χωρίς τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας όλα πάνε πιο γρήγορα–, από πολιτικούς μηχανικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς και συντάχθηκαν τεχνικές εκθέσεις με διαπιστώσεις και προτάσεις. Πριν από την τέταρτη αυτοψία, όμως, στάλθηκε έγγραφο από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Νικόλαο Ακτύπη στους διευθυντές, που απαγόρευε την είσοδο της Ενωσης και του Συλλόγου για να γίνουν αυτοψίες. Δεν προβλέπεται, όμως, άδεια από τον Δήμο για αυτοψίες, μόνο για τις εργασίες. Ωστόσο, θες οι πιέσεις άνωθεν, θες τα έγγραφα με δημόσιες σφραγίδες, οι αυτοψίες σταμάτησαν. 

Πριν από λίγες μέρες έγινε μια σύσκεψη στο δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν η Ένωση Γονέων, ο Σύλλογος Μηχανικών, οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος των ΤΕΕ, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και ο βουλευτής. Εκεί ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα: Όπως ότι κατά την επίσκεψη του κ. Ακτύπη με την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) στο 2ο Δημοτικό είδαν ότι είναι επίφοβο να μπουν τα παιδιά στις αίθουσες και μπορεί να μην ανοίξει τελικά τον Σεπτέμβριο. Ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τις εργασίες και ότι δεν πρέπει να γίνονται αράδα αυτοψίες, γιατί θα καταγραφούν πολλά προβλήματα και εκεί να δεις «Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν»! Λογική Γεραπετρίτη: «Αν είχαμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους θανάτους». Αξεπέραστο! 

Πού θα πάνε τα παιδάκια του 2ου Δημοτικού από Σεπτέμβρη; Σε προκάτ που, όπως έχουμε δει πολλάκις στη χώρα μας, στηρίζουν με ζήλο τη ρήση «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»; Υπάρχουν σχολεία που έχουν εσωτερικές –«τυφλές»– αίθουσες, που σημαίνει ότι δεν έχουν πόρτα που να βγάζει κατευθείαν έξω, αλλά πρέπει να διασχίσουν άλλη αίθουσα για να βγουν. Το «Ο μη γένοιτο» είναι συνηθισμένη ευχή…

Με τη διαμαρτυρία τους οι γονείς απαιτούν ενημέρωση των φακέλων των σχολικών κτιρίων και θέλουν να πιέσουν τους ιθύνοντες, ώστε να πιέσουν και αυτοί, με τη σειρά τους, τα υπουργεία. Έχουμε δει πόσο γερασμένα και ασυντήρητα έχουν μείνει τα δημόσια σχολεία: μια ξεχαρβαλωμένες πόρτες καταπλακώνουν μαθητές, μια πέφτουν σοβάδες κ.ά. 

Το «Κατόπιν ενεργειών μου» καλά κρατεί

Σε συνέντευξή του στο ionianradio.gr στις 22.06.2024, ο βουλευτής Ζακύνθου της Ν.Δ., Διονύσης Ακτύπης, αρχικά απαξίωσε την Ένωση Γονέων: «Αυτοί οι λαλίστατοι που πηγαίνουν εκεί στα σχολεία και μου ασκούν κριτική εμένα, είναι και μια κυρία εκεί, πρέπει να ’ναι πρόεδρος, δεν ξέρω ακριβώς […] γνωρίζει τι έχει κάνει ο βουλευτής για τα σχολεία;». Τρεις παρατηρήσεις: Ναι, μιλάνε. Ναι, μπορούν να σας ασκούν κριτική, γιατί δεν είστε τοτέμ. Ναι, πρόεδρος είναι. 

Κατόπιν, έπρεπε να απαντήσει μόνος του στο ερώτημά του «Τι έχει κάνει ο βουλευτής για τα σχολεία;» Μίλησε για διάφορες ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις, για δέσμευση του κ. Σταϊκούρα, για τα προκάτ του ΕΝΕΕΓΥΛ και άλλων σχολείων και για «δύο διαδραστικούς πίνακες, φωτοτυπικά και προτζέκτορες με δικά μου έξοδα». Πώς λέμε «Κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό»; Ε, καμία σχέση. Δηλαδή οι αίθουσες προκάτ και η ευεργεσία είναι δείγμα της αριστείας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση; 
Είπε, όμως, και «Θέλω να μου φέρει [σ.σ. η πρόεδρος της Ένωσης] μερικά σχολεία και να μου πει ότι έχουν τεράστια προβλήματα». Τι σημαίνει άραγε «τεράστια προβλήματα»; Πρέπει δηλαδή να μην έχουν σκεπή; Να μην έχουν τουαλέτες; Το να μην έχουν πόσιμο νερό είναι πρόβλημα ή όχι; Το να στάζουν τα ταβάνια, να φαίνονται τα σίδερα και να μην έχουν εύκολη έξοδο διαφυγής τι μεγέθους προβλήματα είναι άραγε;

Όσο για τον μόλις εδώ και πέντε μήνες δήμαρχο Γιώργο Στασινόπουλο, ελπίζουμε να μην ακολουθήσει τη χορεία των προκατόχων του που, όσον αφορά τα προβλήματα του νησιού, «πήγαιναν με ενθουσιασμό από τη μια αποτυχία στην άλλη», όπως θα ’λεγε και ο Τσόρτσιλ, και να μη μείνει πιστός στη συνηθισμένη πρακτική των μικροπαρεμβάσεων με τα υποστελεχωμένα συνεργεία του Δήμου, αλλά να διεκδικήσει κονδύλια και να τολμήσει μεγάλες παρεμβάσεις.  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μήπως, αντί για τους εκπαιδευτικούς, να αξιολογούνται τα σχολικά κτίρια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας