Αθήνα, 36°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
36°C
37.6° 34.8°
5 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
37°C
38.8° 35.2°
2 BF
35%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
38°C
40.0° 37.7°
2 BF
37%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
36°C
35.9° 35.9°
2 BF
26%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
39°C
38.9° 38.9°
4 BF
27%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
37°C
38.0° 34.6°
0 BF
33%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
34°C
34.4° 33.4°
0 BF
21%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
37°C
37.4° 37.4°
2 BF
19%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
35°C
36.0° 34.9°
4 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
38°C
37.9° 36.8°
1 BF
27%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 30.8°
5 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
33°C
32.7° 32.3°
4 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
43%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
39.1° 35.7°
4 BF
19%
Λαμία
Αίθριος καιρός
38°C
38.3° 36.5°
3 BF
26%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.8° 31.0°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
37°C
38.0° 35.4°
4 BF
17%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.3°
3 BF
41%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
35°C
35.3° 34.7°
3 BF
40%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
32.8° 32.8°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
apth
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΠΘ καταγγέλλει ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας αντίθετες με τις αξίες των δημοσίων πανεπιστημίων

Στρατηγικός σχεδιασμός... τη αγορά πειθόμενοι

«Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις Κοσμητείες του ΑΠΘ αρχείο excel με το λογότυπο εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων (Deloitte), με το οποίο κατεπειγόντως καλούνται συνάδελφοι και συναδέλφισσες να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις υλοποίησης των προβλέψεων του αντιδραστικού νόμου πλαισίου 4957/2022 (π.χ. δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, επαύξηση των βραχύβιων προγραμμάτων σπουδών, υλοποίηση του εσωτερικού Erasmus) καθώς και προτάσεις για την εξεύρεση ίδιων εσόδων στο ΑΠΘ» τονίζεται μεταξύ άλλων στην καταγγελία.

Φάντασμα του εαυτού τους τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, προδομένα οικονομικά από την κυβέρνηση και αφημένα στην τύχη τους, εγκαταλείπουν κι αυτά μία προς μία τις θέσεις τους, τις ιδρυτικές αρχές και αξίες τους χάριν των επιταγών της ελεύθερης αγοράς, των επιθυμιών και σχεδιασμών παγκόσμιων υπερεθνικών εταιρειών. Είναι δε τέτοιος ο εγκλωβισμός, που πολλές φορές ό,τι δεν θέλουν οι ίδιες οι εταιρείες το προσφέρει αυτοβούλως το ίδιο το πανεπιστήμιο υπό τις ιαχές προθύμων ή κατάλληλα εκπαιδευμένων επαγγελματιών κλακαδόρων.

Μια τέτοια ιστορία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΠΘ υπό τον γενικό τίτλο «Ο “Στρατηγικός Σχεδιασμός” του ΑΠΘ και άλλες ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας!», αναφέροντας ότι «εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις Κοσμητείες του ΑΠΘ αρχείο excel με το λογότυπο εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων (Deloitte), με το οποίο κατεπειγόντως καλούνται συνάδελφοι και συναδέλφισσες να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις υλοποίησης των προβλέψεων του αντιδραστικού νόμου πλαισίου 4957/2022 (π.χ. δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, επαύξηση των βραχύβιων προγραμμάτων σπουδών, υλοποίηση του εσωτερικού Erasmus) καθώς και προτάσεις για την εξεύρεση ίδιων εσόδων στο ΑΠΘ (π.χ. νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, νέα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, νέα προγράμματα διά βίου μάθησης με δίδακτρα, εμπορική εκμετάλλευση των πανεπιστημιακών δασών και του αγροκτήματος, εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών του ΑΠΘ) και κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση του ΑΠΘ με τις επιχειρήσεις».

Δημόσιο κατ’ όνομα

Διότι, αναλόγως της αρχής και η κατάληξη, οπότε «το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο απαιτεί πλέον και τον επιχειρηματικό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος μάλιστα θα υποβληθεί για έγκριση από την ΕΘΑΕΕ (Ν.4653/20), καθορίζοντας μεταξύ άλλων “ποινών” το αν θα αποδοθεί ή όχι το 30% της “πρόσθετης” κρατικής χρηματοδότησης (bonus “αριστείας”) στην αναμορφωμένη πλέον “ΑΠΘ Α.Ε.”. Οι πρυτανικές αρχές και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και το “όραμά” τους για το κατ’ όνομα μόνο δημόσιο πανεπιστήμιο, ανέθεσαν μάλιστα μέσω εργολαβίας (outsourcing) στην εν λόγω εταιρεία συμβούλων τις υποστηρικτικές “μελέτες” για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ιδρύματος. Με το αζημίωτο φυσικά καθώς ο ΕΛΚΕ ΑΠΘ θα καταβάλει 55.800 € (45.000 € + ΦΠΑ 24%) για την τρίμηνης διάρκειας σύμβαση με την εταιρεία συμβούλων».

«Ζητάμε να καταργηθεί η σύμβαση αυτή, ζητάμε ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΑΠΘ να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας για δωρεάν εκπαίδευση και έρευνα σε όφελός της» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ιατρικής Ηλίας Κονδύλης, σημειώνοντας καυστικά: «Δηλαδή το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει στρατηγικό σχεδιασμό, δεν έχει διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες που θα έκαναν τη δουλειά και την αναθέτει σε μια ιδιωτική εταιρεία;».

Η ΔΑΣ καλεί τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και το σύνολο των συναδέλφων να συζητήσουν στα Τμήματα και να καταδικάσουν αυτές τις εξελίξεις, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θυμίζοντας παράλληλα πως «τη στιγμή που το ΑΠΘ στενάζει υπό το βάρος της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής του, τη στιγμή που το σύνολο των επί δεκαετίες ασυντήρητων υποδομών του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση απαξίωσης και κατάρρευσης (με μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα για την επικίνδυνη κατάσταση κτιριακών υποδομών, όπως στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και την Πολυτεχνική Σχολή - Πτέρυγα Β, την απουσία προσεισμικού ελέγχου για το σύνολο του ΑΠΘ, τις μόλις πρόσφατες λιποθυμίες φοιτητών λόγω ανεπαρκούς κλιματισμού σε αμφιθέατρα και αίθουσες, τη ματαίωση της εκπαιδευτικής άσκησης των φοιτητών δασολογίας στο δάσος του ΑΠΘ στο Περτούλι λόγω μη έγκαιρης αποκατάστασης των ζημιών από την καταιγίδα Daniel), η διοίκηση του ΑΠΘ κατ’ εφαρμογή του Ν. 4957/22 επιδίδεται σε “στρατηγικούς” σχεδιασμούς επιχειρηματικότητας με το αζημίωτο πάντα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον φαύλο κύκλο της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της λειτουργίας και των υπηρεσιών του».

Αυτή πάντως δεν είναι η μοναδική παρουσία της Deloitte στη Θεσσαλονίκη, αφού στις αρχές του μήνα γινόταν γνωστό ότι με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της εταιρείας ιδρύθηκε μεταπτυχιακό πρόγραμμα από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο θα δημιουργεί ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης. Πόσα χρήματα δίνει η εταιρεία στο μεταπτυχιακό δεν μάθαμε, αν και πόσο θα πληρώνουν φοιτητές/τριες άγνωστο, αλλά και κατανοητό ότι στις δηλώσεις τους ήταν όλοι ικανοποιημένοι, όπως ο πρύτανης Στυλιανός Κατρανίδης και ο διευθύνων την εταιρεία Δημήτρης Κουτσόπουλος. Προκαλεί απορία, τουλάχιστον, τι δουλειά είχαν… οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων (!) και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Jerrier (Jerry) Ismail, που χαιρέτισε την πρωτοβουλία χαρακτηρίζοντάς την «win, win, win» (πανεπιστήμιο, φοιτητές/τριες, εταιρεία). Με τόσους νικητές είναι να απορείς ποιος είναι ο χαμένος…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στρατηγικός σχεδιασμός... τη αγορά πειθόμενοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας