• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  91%

Στις Καμάρες Ηρακλείου, όπου βρέθηκε η «Εφ.Συν.», το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς οι γονείς των 42 παιδιών είδαν το σχολείο κλειστό επί τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους

Καμάρες Ηρακλείου: Η σχολική χρονιά άρχισε κουτσά-στραβά την 1η Οκτωβρίου

 • A-
 • A+

Με το ημερολόγιο να δείχνει 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός σε πολλά σχολεία της Κρήτης, καθώς μόλις χθες έφτασε η πρώτη φουρνιά αναπληρωτών για να καλύψει τα υπερδιπλάσια κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις Καμάρες Ηρακλείου, όπου βρέθηκε η «Εφ.Συν.», το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς οι γονείς των 42 παιδιών είδαν το σχολείο κλειστό επί τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Τα παιδιά πάντως ήταν χαρούμενα και με αγωνία να γνωρίσουν την καινούργια δασκάλα, τη μία από τις δύο που προβλέπονται για το σχολείο τους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Χρυσούλα Σημαιάκη, που είχε δηλώσει απογοητευμένη στις 11 Σεπτεμβρίου στην «Εφ.Συν.», αυτή τη φορά μιλά με ανάμικτα συναισθήματα:

«Από τη μία η ανακούφιση, γιατί άνοιξε επιτέλους το σχολείο, από την άλλη το παράπονο για τα παιδιά μας που χαρακτηρίζονται μάλλον ως δεύτερης κατηγορίας, αφού και πάλι μόνο με μία δασκάλα θα πρέπει να είναι όλα μαζί, από την πρώτη μέχρι την έκτη, σε μία αίθουσα, μέχρι να έρθει και ο δεύτερος εκπαιδευτικός».

Με τις πρώτες πιστώσεις για αναπληρωτές έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν δάσκαλοι στα 5 Δημοτικά και τα 55 Νηπιαγωγεία που δεν είχαν ανοίξει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, και πάλι σε τέσσερα Νηπιαγωγεία του Νομού Ηρακλείου, στο Καστρί, στο Χαράκι, στις Γωνιές και στο Σίβα, δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι, καθώς δεν προσλήφθηκαν οι αντίστοιχοι νηπιαγωγοί.

Οπως λέει ο αιρετός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεόφιλος Λαμπριγιαννάκης, το υπουργείο έστειλε λιγότερες από τις μισές πιστώσεις που ζητούσε ο Νομός Ηρακλείου και έτσι παραμένουν ακόμα δεκάδες κενά, ενώ υπάρχει σοβαρός φόβος πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα μείνουν ακάλυπτες τουλάχιστον 200-300 θέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, στο νησί ξεκίνησαν οι καταλήψεις και ειδικότερα στο Ρέθυμνο, όπου υπό κατάληψη τελούν το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Ατσιπόπουλου και το Λύκειο Περάματος.

Εκτός από την έλλειψη καθηγητών, οι μαθητές προβάλλουν και ζητήματα αναγκαίας συντήρησης που χρονίζουν στα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
Kύμα καταλήψεων ξεκίνησε στα σχολεία της Κρήτης μετά τη σχετική απόφαση του συντονιστικού οργάνου των μαθητών. Συνολικά 32 σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, βρίσκονται υπό κατάληψη. Κοινή συνισταμένη των...
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
Τα Ανώγεια που πριν από λίγο καιρό εντυπωσίασαν το πανελλήνιο με το υπερήφανο «μαύρισμα» της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, σήμερα βιώνουν μια σοβαρή κρίση, καθώς δεκάδες κενά στους εκπαιδευτικούς έχουν παραλύσει...
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κίνδυνος να μην ανοίξουν σχολεία
Με περίπου 3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά στην Κρήτη, με κάποια σχολεία μάλιστα να κινδυνεύουν να μην ακουστεί καν το πρώτο κουδούνι λόγω έλλειψης προσωπικού....
Κίνδυνος να μην ανοίξουν σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απίθανα και εξόχως αντιεκπαιδευτικά!
Αυτό το κείμενο επιχειρεί να χαρτογραφήσει μια σειρά από­ εκ πρώτης όψεως­ «παράδοξα» χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόκειται, πιθανόν, για μια σειρά «επεισοδίων» που διαδραματίζονται σε ζωντανό...
Απίθανα και εξόχως αντιεκπαιδευτικά!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παραμένουν κλειστά 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια
Περί τα 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια, όλα μονοθέσια Νηπιαγωγεία και λίγα Δημοτικά, κυρίως δυσπρόσιτα και τα περισσότερα σε Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, είναι αυτά που είτε δεν άνοιξαν την...
Παραμένουν κλειστά 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από το κόκπιτ στις δημόσιες σχέσεις
Εναν πιλότο μαχητικού F-16 είχαν την «τύχη» να συναντήσουν χθες μαθητές σε τρία σχολεία του Ηρακλείου. Ο Ηρακλειώτης σμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης βρέθηκε κοντά στα παιδιά και τους μίλησε για τα υψηλά ιδανικά...
Από το κόκπιτ στις δημόσιες σχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας