• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.9°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 32.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 31.1°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 30.4°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 29.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  56%

«Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς του βάρους μίας φορολογίας. Μπορούμε, π.χ., να πετύχουμε το ισοδύναμο από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής» είπε ο Νίκος Φίλης

Στην παράταση ο ΦΠΑ και τα κενά στα σχολεία

 • A-
 • A+

«Ο ΦΠΑ είναι ένα θέμα, το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση στο πλαίσιο των ισοδυνάμων», δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση, η οποία ωστόσο, όπως έσπευσε να επισημάνει, «δεν αφορά μόνο το ΥΠΕΘ, είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής απόφασης».

Την ίδια στιγμή, πάντως, στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια επικρατεί επιφυλακτικότητα ως προς το τελικό αποτέλεσμα, καθώς αποδεικνύεται δύσκολη η αναζήτηση ισοδυνάμων, ειδικά στη βάση της συνολικής λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τίθενται υπό επεξεργασία όλα τα πιθανά σενάρια και ενδεχόμενα, προκειμένου να εξασφαλιστεί, είτε η κατάργηση –αν καταστεί εφικτό- είτε η μείωση του ΦΠΑ και, αν όχι σε όλους τους αποδέκτες, τουλάχιστον σ’ εκείνους που συνδέονται στενά με τη λαϊκή οικογένεια, όπως τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Υπό αίρεση

Βέβαια, όλα είναι υπό αίρεση μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, που -όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού- παίρνει νέα παράταση χρόνου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς του βάρους μίας φορολογίας. Μπορούμε, π.χ., να πετύχουμε το ισοδύναμο από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ξέρουμε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια, τα φροντιστήρια στις γειτονιές και ένα σύνολο φορέων που συγκροτούν το πλαίσιο της παράλληλης ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Νίκος Φίλης συμπεριέλαβε και το χρονοδιάγραμμα για τα κενά.

Οπως τόνισε: «Το αργότερο 10-15 Οκτωβρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων και κατά προτεραιότητα τα σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης θα λειτουργούν, είτε σε πλήρη ανάπτυξη είτε με ελάχιστα κενά.

»Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς μέρες, με 4.000 προσλήψεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στην πρώτη φάση προσλήφθηκαν 3.700 από το ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

»Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε φτάσει στις προσλήψεις περίπου 11.000 εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Για φέτος ειδικά, που για πρώτη φορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι περιορισμένα, αφού οι περιφέρειες Αττικής, Ν. Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας εξαιρούνται».

Γονείς μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία

«Θεωρούμε αυτονόητη την υλοποίηση των δεσμεύσεων Τσίπρα»

Αδικο και αντισυνταγματικό μέτρο χαρακτηρίζουν την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων μαθητών ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας από την κυβέρνηση να «μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και να μην επιβάλει το μέτρο».

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ιδιωτικών Σχολείων, με βασικό αίτημα την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Με το πρόταγμα ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια, τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της επιβολής του ΦΠΑ, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Ιωακείμ Καλλιβρούσης, προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση της πλειοψηφίας των γονέων που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία: «Είναι εντελώς λάθος η εντύπωση ότι είμαστε πλούσιοι, επειδή στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικό σχολείο. Συμφωνώ ότι στις 85.000 παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά, υπάρχει ένα 10%-15% που προέρχεται από πλούσιες οικογένειες. Για τους περισσότερους από εμάς, το ιδιωτικό σχολείο είναι μονόδρομος και όχι πολυτέλεια».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», δήλωσε ότι θεωρούν αυτονόητο πως ο πρωθυπουργός θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ μας ενημέρωσε σχετικά με την επιτροπή γονέων, η οποία χθες αριθμούσε 146 συλλόγους γονέων που αντιπροσωπεύουν 58.000 μαθητές, την ώρα που την περασμένη βδομάδα αποτελούνταν από 50 συλλόγους.

Η Ερασμία Παπαδοπούλου και η Δήμητρα Τσούγια, μέλη της επιτροπής, έκαναν λόγο για έναν τιμωρητικό φόρο που ανατρέπει οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κοστίζει στον ψυχισμό των παιδιών και επιβαρύνει επίσης τη δημόσια εκπαίδευση.

«Τιμωρούμαστε με δίδακτρα, πληρώνουμε για τα σχολικά βιβλία και επιβαρυνόμαστε με επιπλέον ΦΠΑ. Ως μητέρα και φορολογούμενη πολίτης θεωρώ κοντόφθαλμη την εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί οι ζημιές που θα υποστούν τα παιδιά, οι γονείς και οι εργαζόμενοι θα είναι ανυπολόγιστες και τελικά χωρίς κανένα όφελος για την πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δ. Τσούγια.

Οι εκπρόσωποι των γονέων μίλησαν για εξοντωτική και άδικη φορολόγηση, καθώς ήδη πληρώνουν φόρους που διοχετεύονται στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ τα δίδακτρα για το ιδιωτικό σχολείο θεωρούνται τεκμήριο διαβίωσης.

Υποστήριξαν ότι η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στους εκάστοτε οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα έχει επιπτώσεις και στο κράτος, καθώς το «λουκέτο» σε πολλές σχολικές μονάδες θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων και της αδυναμίας των δημόσιων σχολείων να υποδεχθούν τους χιλιάδες μαθητές που θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στους δρόμους οι μαθητές, στο παρελθόν το υπουργείο
Το σχολείο που τους αξίζει, διεκδίκησαν χθες χιλιάδες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας και όλης της χώρας. Μαζί τους βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, γονείς και καθηγητές, καθώς η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε...
Στους δρόμους οι μαθητές, στο παρελθόν το υπουργείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αστοχος ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Το σχεδιαστικό «Βατερλό» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επιχείρησαν να αποδείξουν χθες οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας έρευνα σύμφωνα με την οποία από τα...
Αστοχος ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γονείς και δάσκαλοι απαντούν στον φόρο με κινητοποιήσεις
Τα μέτρα που θα λάβουν ενάντια στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των φροντιστηρίων θα συζητήσουν στη συνάντησή τους οι γονείς των μαθητών και οι καθηγητές. Αμφότεροι...
Γονείς και δάσκαλοι απαντούν στον φόρο με κινητοποιήσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πάει κι έρχεται το 23%
Ακούγεται σαν εκλογικό ποσοστό, αλλά πρόκειται για τον μνημονιακό φόρο που επιβλήθηκε σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, «πάγωσε» από τον Τρ. Αλεξιάδη, επανήλθε από τη ΓΓΔΕ, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζητά...
Πάει κι έρχεται το 23%
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καυστική απάντηση στο ΙΟΒΕ από το υπουργείο Παιδείας
«Αγοραία ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού» και «εξυπηρετήσεις ιδεολογικών και κομματικών επιλογών» αποδίδει στο ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) το υπουργείο Παιδείας, παραπέμποντας...
Καυστική απάντηση στο ΙΟΒΕ από το υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι δεν καταλαβαίνει ο Ιερώνυμος;
​Πώς γίνεται να έχουν ικανοποιηθεί όλοι οι όροι που έχει ζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο πλαίσιο της αναβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών και ξαφνικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να χαρακτηρίζει...
Τι δεν καταλαβαίνει ο Ιερώνυμος;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας