Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 20.6°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
2 BF
84%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 22.1°
1 BF
53%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
2 BF
53%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
57%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
64%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
77%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
58%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
3 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.1°
2 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
61%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
72%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
20.6° 20.6°
4 BF
68%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
3 BF
81%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.9° 17.8°
3 BF
67%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
3 BF
65%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
3 BF
40%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
0 BF
64%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
bulling
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στα σχολεία

Επίδειξη αυταρχισμού που ενδεχομένως στοχεύει σε μελλοντικές μαθητικές καταλήψεις, χαρακτηρίζουν κόμματα της Αριστεράς τις κυβερνητικές εξαγγελίες ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

Για επιφανειακές, αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές εξαγγελίες κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επίδειξη αυταρχισμού που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο να εφαρμοστεί κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων.

«Με αποβολές, ποινολόγιο, πλατφόρμες κι επικοινωνιακά μέτρα απαντά ο Κ. Μητσοτάκης στο κοινωνικό κι ευαίσθητο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, που εντείνεται συνεχώς. Δυστυχώς η “Αριστεία” και η αδιαφορία τους θολώνει την πραγματική εικόνα, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα» υπογραμμίζει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σημειώνει ότι «το πρόβλημα της βίας δεν θα λυθεί με αυταρχισμό, αλλά με διάλογο με τη σχολική κοινότητα και αξιοποίηση όλης της σύγχρονης παιδαγωγικής σκέψης» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα χωρίς να περιμένει τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τη σχολική βία, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίων.

O Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., σημείωσε (ΣΚΑΪ): «Η ενίσχυση στα σχολεία, η πλατφόρμα καταγγελιών και η δυνατότητα παρέμβασης από τους καθηγητές είναι μέτρα που θα πρέπει από κοινού να τα συζητήσουμε και να τα συμφωνήσουμε σε διακομματικό επίπεδο γιατί η βία στα σχολεία δεν έχει κομματική απόχρωση».

Μέτρα για το θεαθήναι, παρόμοιας λογικής με παρόμοιες εξαγγελίες της κυβέρνησης τις οποίες ξεχνά να υλοποιήσει, τα χαρακτηρίζει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν να περάσουν και αντιδραστικά μέτρα με αφορμή ένα υπαρκτό πρόβλημα. «Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να ταυτίζουν μορφές της συλλογικής πάλης των μαθητών -με το πρόσχημα της παρεμπόδισης μαθήματος- με την ενδοσχολική βία για να φέρουν από την πίσω πόρτα ακόμη μεγαλύτερη καταστολή. Φυσικά, είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της Ε.Ε. που κυριολεκτικά παρεμποδίζουν το μάθημα, αφού εκπαιδευτικοί λείπουν ακόμα από τις τάξεις, σχολεία πλημμυρίζουν, πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών και τα σχολεία κρίνονται ακατάλληλα» σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος.

Η Νέα Αριστερά επισημαίνει την ανάγκη να εστιάσει η πολιτεία «στην ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο, στην υποστήριξη των οικογενειών και των εκπαιδευτικών, σε κοινωνικές πολιτικές που θα αμβλύνουν τις ανισότητες». Και επισημαίνει: «Πίσω από τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών και διαδικτυακών εργαλείων, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πιερρακάκης επικαλούνται κυρίως την “ατομική ευθύνη”, την αυστηροποίηση των τιμωριών για τους μαθητές που ασκούν βία ή εκφοβισμό, την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και την «εύκολη» αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Είναι ωστόσο επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μια τέτοια λογική οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακύκλωση της βίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στα σχολεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας