Μετά την παραβίαση του Συντάγματος, τι άλλο θα μπορούσε να σκαρφιστεί η κυβέρνηση για τα δημόσια ΑΕΙ; Μας πρόλαβε κιόλας. Πράξη δεύτερη, λοιπόν: Συλλήψεις, ποινικές διώξεις και μαζικές διαγραφές φοιτητών. Χθες, ο πρωθυπουργός πήγε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και –μεταξύ άλλων– έθεσε ζητήματα ασφάλειας και τάξης στα άτακτα Πανεπιστήμια: «Παράνομες πράξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στα Πανεπιστήμια», τόνισε με αφορμή τις καταλήψεις και τις μαζικές συλλήψεις στο ΑΠΘ και διεμήνυσε: «Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ’ επανάληψη σε τέτοιες έκνομες πράξεις και τα Πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους».
Από πότε είναι παράνομες οι καταλήψεις και άλλες πράξεις διαμαρτυρίας στα ΑΕΙ της χώρας; Από τότε που η Ν. Κεραμέως όρισε ένα πλήθος αυστηρών «πειθαρχικών παραπτωμάτων» στο πλαίσιο που νόμου (4957/2022) που άφησε στον διάδοχό της, Κ. Πιερρακάκη. Τίποτα, όμως, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και η υπομονή του Κυριάκου του πρώτου εξαντλείται. Γι’ αυτό και βγάζει στη σέντρα όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Φοιτητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους, προέδρους τμημάτων, κοσμήτορες, πρυτάνεις. Κάποιοι θα μασήσουν. Δεν μπορεί. Το κατεστημένο έχει πολλά ποδάρια. Το τελεσίγραφο προς όλους ήταν σαφές: «Θα αποδοθούν τα ιδρύματα στους φοιτητές και τους καθηγητές, έτσι ώστε να μείνουν εστίες γνώσης και να μη βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι που θέλουν να τα μετατρέψουν σε χώρους βίας και συγκρούσεων». Και, βεβαίως, δεν παρέλειψε: «Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ’ επανάληψη σε τέτοιες έκνομες πράξεις και τα Πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα».
Τι προβλέπεται
Τα παραπτώματα για τα οποία προβλέπεται η οριστική διαγραφή είναι τα εξής: α) η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του, β) η καταστροφή περιουσίας του ΑΕΙ, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ΑΕΙ ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, γ) η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα, δ) η χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α’ 74), εντός του ΑΕΙ και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών.
Τα γεγονότα στο ΑΠΘ αποτέλεσαν την ιδανική αφορμή. Οπως αναφέρουν φοιτητικοί σύλλογοι, «σε μια σχεδιασμένη τρομοκρατική επιχείρηση διάρκειας 5 ωρών, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ προχώρησαν σε εισβολή και κατάληψη του ΑΠΘ το Σάββατο 16/3, σπάζοντας, διαλύοντας και συλλαμβάνοντας 49 αγωνιζόμενους στην κατάληψη του Φυσικού, οι οποίοι θα δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου, φορτωμένοι με ψεύτικες κατηγορίες και με την απειλή της διαγραφής τους, όπως προέτρεψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «για να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος»! Το εκδικητικό μίσος του συστήματος και της κυβέρνησής του δεν κρύβεται». Ακόμα, οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν ότι «με την καταδίκη των συλληφθέντων επιχειρείται να εμπεδωθεί η υποταγή και το κλείσιμο των κινητοποιήσεων, ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη στην κατεύθυνση συνέχισης του αγώνα για την ανατροπή του ψηφισμένου νόμου».
Το μόνο που ξέφυγε από την κυβερνητική προπαγάνδα είναι το «πυρηνικό ριφιφί» –όπως έγραψε φιλοκυβερνητική εφημερίδα– που αποδείχτηκε τρύπα στο νερό. Το δημοσίευμα αναφερόταν σε «απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας» και ότι πρόκειται για μια «εφιαλτική» επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τρόμος! Αλλά για λίγο, τόσο όσο για να νομιμοποιηθεί η επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ.
Νωρίς νωρίς, χθες το πρωί, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας στο «Μέγκα» υποβάθμισε την αποκάλυψη αυτή καθ’ εαυτήν, χωρίς να εγκαταλείπει, όμως, την προπαγάνδα για τις σωτήριες αστυνομικές επεμβάσεις «όποτε και όπου χρειάζεται».
Αναμένεται η τρίτη πράξη του θεατρικού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας