• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.8°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.5°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.0°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.5°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  6 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 7.3°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  99%

Από τη χθεσινή συνέλευση που κάλεσε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Οι... προνομιούχοι της ειδικής εκπαίδευσης

 • A-
 • A+

Το σχολικό έτος μπορεί να έχει ξεκινήσει επίσημα από τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο για την ειδική αγωγή ο χρόνος φαίνεται να μετράει διαφορετικά. Πολλά σχολεία υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων κενών σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (ΕΕΠ, ΕΒΠ), με την πλειονότητα των μαθητών να αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να μένουν σπίτι τους.

Οι φορείς της ειδικής εκπαίδευσης έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με το ζήτημα της καθυστερημένης στελέχωσης ή και της υποστελέχωσης των σχολείων, ωστόσο το πρόβλημα εντείνεται από φέτος, ειδικά σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ, η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο κρίνονται ως εύπορες και κατά συνέπεια λαμβάνουν από μηδενική έως εξαιρετικά χαμηλή πίστωση.

«Στην Αττική, τα λειτουργικά κενά υπολογίζονται περίπου στα 800, με την πίστωση να καλύπτει μόλις και μετά βίας 7 θέσεις. Στη Στερεά Ελλάδα τα κενά φτάνουν τα 320 και το πρόγραμμα καλύπτει λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 150 θέσεις. Ιδια εικόνα παρουσιάζει και το Νότιο Αιγαίο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πίστωση είναι κυριολεκτικά μηδενική» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Βούγιας, αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΚΥΣΕΕΠ).

Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Ευγενία Τραγάκη, μας λέει ότι το υπουργείο Παιδείας εκτιμά πως τα κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ ανέρχονται συνολικά σε 2.917, από τα οποία θα καλυφθούν μόνο τα 2.134. Δηλαδή θα παραμείνουν 783 λειτουργικά κενά. «Από τις 4.000 πιστώσεις που θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη κενών στη γενική αγωγή, διεκδικούμε 1.200 πιστώσεις για την ειδική αγωγή. Αυτές οι 1.200 θέσεις είναι κενά που δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ».

Στη χθεσινή συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κωφών και Βαρηκόων, παρευρέθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι των φορέων της ειδικής αγωγής καθώς και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) αλλά και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκε το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις πιστώσεις αναπληρωτών μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ αποφασίστηκε και η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας, αύριο, στις 10.00, έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), Στάθης Καρπενησιώτης, ξεκίνησε τη συζήτηση με την παραδοχή ότι ναι μεν οι πιστώσεις φέτος είναι αριθμητικά περισσότερες, αλλά ούτε αρκούν ούτε και είναι ορθά κατανεμημένες, ενώ τόνισε την ανάγκη για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή. «Δεν υπάρχει μέριμνα για την ειδική εκπαίδευση. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι».

Γονείς και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους αλλά και την οργή τους σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στην ειδική αγωγή. Ενταση δημιουργήθηκε όταν πήρε τον λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με μερικούς από τους παρευρισκομένους να αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ωστόσο η κατάσταση επανήλθε γρήγορα και η συζήτηση συνεχίστηκε σε ήρεμο κλίμα.

Από την πλευρά των γονέων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) ο πρόεδρός της Γιάννης Λυμβαίος είπε: «Καλούμαι να πληρώσω για την παράλληλη στήριξη του παιδιού μου και να φεύγω από τη δουλειά μου για να το παίρνω από το σχολείο. Δυστυχώς δεν υπάρχει δημόσια ειδική εκπαίδευση. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά μας δεν είναι παρίες και ότι δικαιούνται να λαμβάνουν εκπαίδευση με αξιοπρέπεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κραυγή αγωνίας από τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής
Εντονη ανησυχία από τους εργαζόμενους στον τομέα της Ειδικής Αγωγής λόγω των ελλιπών μέτρων της πανδημίας για τα σχολεία που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Κραυγή αγωνίας από τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητής ΑμεΑ εκτός σχολείου
Καθηγητές, σπουδαστές και γονείς διαμαρτύρονται για την κατάργηση τομέων στα ΕΠΑ.Λ. και εξαναγκάζει πολλά παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 67% να μετακινούνται από το σπίτι τους ή να αλλάξουν ειδικότητα.
Μαθητής ΑμεΑ εκτός σχολείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τραμπουκισμοί σχολαρχών εν όψει εκλογών
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι η ιδιοκτησία μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου απείλησε με απόλυση συνδικαλιστές, επικαλούμενη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην εθνική κάλπη
Τραμπουκισμοί σχολαρχών εν όψει εκλογών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
Πώς τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, με οδηγό το σχέδιο-εφιάλτη του ΣΕΒ που στόχο έχει τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, επιχειρούν να περάσουν την πλήρη εμπορευματοποίηση των σπουδών. Η εισαγωγή...
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κέντρα Μελέτης παιδιών Δημοτικού από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
Πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται για τους φροντιστηριούχους, στους οποίους δίνεται πλέον η δυνατότητα να λειτουργούν εντός των δομών τους Κέντρα Μελέτης για παιδιά δημοτικού, με τις «ευλογίες» μάλιστα του...
Κέντρα Μελέτης παιδιών Δημοτικού από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
Περίπου 600 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εγκύκλιος για την κάλυψη κενών στα σχολεία βγήκε Μεγάλη Πέμπτη, μεσούσης της σχολικής αργίας, χωρίς να κοινοποιηθεί στις οικείες...
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας