Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.3° 19.1°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
21.6° 17.6°
3 BF
64%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
4 BF
74%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
72%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.8° 16.0°
2 BF
60%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
16.2° 12.4°
2 BF
67%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 18.8°
2 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 22.9°
4 BF
50%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
86%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
5 BF
80%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
50%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.5°
3 BF
69%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
21.5° 18.8°
2 BF
78%
Καβάλα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
19.4° 18.3°
2 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
21.7° 19.2°
2 BF
86%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
sxoleia-mathites
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκπαιδευτικοί: Εθελοντική εργασία, ως προαπαιτούμενο, για να χορηγηθεί ένα νόμιμο επίδομα;

Στις 17 Μαΐου 2023 (τέσσερις μέρες δηλαδή πριν τις βουλευτικές εκλογές) δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης (αρ. φύλλου 3274, τεύχος Β) με τίτλο «Παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών περιοχών» η απόφαση έγκρισης ετήσιας παροχής 606.000 ευρώ από τον Δήμο Αίγινας στους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στο νησί.
 
Η απόφαση αυτή ερχόταν ως συνέχεια νόμων του 2017 (4483) και του 2003 (5003). Οι συγκεκριμένοι νόμοι κάνουν λόγο για χρηματικό επίδομα που παρέχεται στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στο μέρος που εργάζονται. Από τη λίστα απουσιάζουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προφανώς θεωρούνται υψηλόμισθοι...
 
Η «παράλειψη» αυτή εκτός από αυθαίρετη, αφού οι νεοδιόριστοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους αναπληρωτές και οι μόνιμοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας δεν έχουν μεγαλύτερο μισθό από τα σώματα ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα, είναι και διασπαστική. Προσπαθεί να πετύχει τη διάσπαση του κλάδου σε αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες, που απλά θα επαιτούν για κάποια «ψίχουλα» και δεν θα αγωνίζονται ενιαία για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
 
Εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε πως το ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών δεν έχει να κάνει με επιδόματα, pass, κουπόνια και κάθε λογής «δωράκια». 
 
Από τη στιγμή όμως που η πολιτεία ορίζει το συγκεκριμένο επίδομα, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, οφείλουν να το διεκδικήσουν, απαιτώντας από το δήμο μια ξεκάθαρη απάντηση και απόφαση. Όπως αποδείχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου 2024, ο δήμαρχος της Αίγινας δεν είχε αυτούς τους 8½ μήνες ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ως εκπαιδευτικοί έθεσαν για πρώτη φορά στον κ. Ζορμπά το θέμα σε μια συνάντηση που είχαμε μετά τις πλημμύρες στο παλαιό δημαρχείο τον Σεπτέμβριο του 2023. Η απάντησή του ήταν ότι το ποσό δεν έχει πιστωθεί, απλά έχει εγκριθεί. Δηλαδή το κράτος «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους μοιράζοντας λεφτά, τα οποία όμως θα πρέπει να τα πληρώσουν αυτοί. Στο μεταξύ μέσα στη σχολική χρονιά κάποιοι δήμοι έχουν ήδη αρχίσει να καταβάλουν το επίδομα (όπως ο δήμος Αγκιστρίου). Ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις του δημάρχου με συναδέλφους της πρωτοβάθμιας του νησιού, με αναπληρωτές και των δυο βαθμίδων και με την ΕΛΜΕ Πειραιά.
 
Στο δημοτικό συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου 2024 εκπαιδευτικοί του νησιού (καθηγητές, δάσκαλοι, μόνιμοι και αναπληρωτές) έδωσαν το παρών και έθεσαν το θέμα. Ο δήμαρχος αναπαρήγαγε την ίδια απάντηση («λεφτά δεν υπάρχουν») και υποσχέθηκε να συζητηθεί το θέμα του επιδόματος σε κάποιο προσεχές δημοτικό συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως, ειπώθηκε από τη δημοτική αρχή ότι αν οι εκπαιδευτικοί δέχονταν να ανταποδώσουν με κάποιο τρόπο στην τοπική κοινωνία, εργαζόμενοι αφιλοκερδώς σε κάποιο δημοτικό κοινωνικό φροντιστήριο (που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά υπήρχε στις αρχές τις δεκαετίας του 2010, κάτι που ο δήμαρχος προφανώς αγνοεί), θα μπορούσε και να δώσει κανένα δωράκι... Η ντροπή ντράπηκε, αλλά όχι ο δήμαρχος. Από πού κι ως πού η εθελοντική εργασία είναι προαπαιτούμενο για να χορηγηθεί ένα νόμιμο επίδομα; Κι αν ζητάει από τους εκπαιδευτικούς αυτό, από τους πυροσβέστες τι θα ζητήσει; Να οργανώνουν μπάρμπεκιου στα ρεπό τους;
 
Στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου 2024, ο δήμαρχος είχε την πρόθεση να περιορίσει τη βοήθεια του δήμου σε ένα ψήφισμα συμπαράστασης προς τους εκπαιδευτικούς! Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας και της ΕΛΜΕ Πειραιά, δεκάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στον χώρο του συμβουλίου. Η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης (που κλήθηκε σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου λόγω της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών με εντολή άνωθεν) πυροδότησε το κλίμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί με θεατρικό τρόπο η συνεδρίαση χωρίς να συζητηθεί το θέμα του επιδόματος.
 
Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής, το εκπαιδευτικό σχήμα που δρα στην ΕΛΜΕ Πειραιά.
Και επειδή είμαστε στο δεύτερο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θέτουν στον κ. δήμαρχο κάποια ερωτήματα και ζητάνε άμεσες και σαφείς απαντήσεις:
 
1. Ποιες κινήσεις έχει κάνει πάνω στο θέμα από τον Μάιο του 2023 ως και σήμερα; Διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στο Υπουργείο Οικονομικών για την έλλειψη χρημάτων που επικαλείται; Πήρε απάντηση; Ή απλά άφησε τον χρόνο να κυλάει...;
 
2. Με ποια λογική ζητάει ανταλλάγματα για τη χορήγηση ενός νόμιμου επιδόματος; Γνωρίζει ότι αυτή η κίνηση εκτός από απαράδεκτη και ανήθικη είναι και παράνομη;
 
3. Για ποιο λόγο δεν είχε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο ως την 1η Φεβρουαρίου για ένα θέμα που αφορά τον δήμο;
 
Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στα νησιά, που στελεχώνουν υπηρεσίες απαραίτητες για τη ζωή των κατοίκων. Μέσα σε αυτούς και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα στέγασης. Τα σπίτια είναι ελάχιστα και τα νοίκια απλησίαστα. Τα περιστατικά παραίτησης αναπληρωτών, που αδυνατούν να βρουν στέγη έχουν πληθύνει. Τα σχολεία μένουν με κενά εκπαιδευτικών και τα παιδιά της Αίγινας δεν διδάσκονται βασικά μαθήματα για πολλούς μήνες. Το κόστος διαβίωσης ιδιαίτερα στα νησιά είναι δυσβάστακτο και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών βλέπει τον μισθό να εξανεμίζεται πριν το τέλος του μήνα. Τα επιδόματα δεν είναι η λύση και η ζωή δεν κερδίζεται με παρακάλια και συνδιαλλαγές.
 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκπαιδευτικοί: Εθελοντική εργασία, ως προαπαιτούμενο, για να χορηγηθεί ένα νόμιμο επίδομα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας