Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ψιχάλες
18°C
18.6° 16.3°
4 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.9° 11.6°
3 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.4° 12.1°
2 BF
85%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
4 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 12.0°
2 BF
55%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
12.3° 8.4°
2 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.3°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
5 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
88%
Λάρισα
Ψιχάλες
13°C
14.6° 12.9°
3 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.5° 15.5°
1 BF
79%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 11.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
7.8° 7.8°
2 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
mathites-exetaseis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εθνικό Απολυτήριο: «μηχανισμός αναχαίτισης» στον δρόμο για τα ΑΕΙ

Με τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, που έρχονται στα Λύκεια για να ισχύσουν από τη χρονιά 2025-2026, επιχειρείται να κλείσει η πόρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια για μεγάλο τμήμα των μαθητών, ανοίγοντας ταυτόχρονα η δεξαμενή «πελατών» για τα κολέγια και τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Τις τελευταίες «πινελιές» βάζει το υπουργείο Παιδείας στο νέο νομοθέτημα που προετοιμάζει και αφορά την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό επιτελείο βιάζεται να ισορροπήσει το σύστημα εισαγωγής ανάμεσα στους δύο πυλώνες της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως ονομάζει πλέον τα δημόσια Πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά, στα οποία ανοίγει διάπλατα την πόρτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να ανοίξει θέμα Ακαδημαϊκού - Εθνικού Απολυτηρίου, στο οποίο με πυρήνα την Τράπεζα Θεμάτων ο Γενικός Μέσος Ορος του θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Την πρόθεσή του για αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ την είχε ανακοινώσει στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας ανοίγει «τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο για έναν κοινά αποδεκτό τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, συμβατό τόσο με τις διεθνείς τάσεις όσο και με το κεκτημένο των Πανελλήνιων Εξετάσεων».

Ο ίδιος, μιλώντας τον Νοέμβριο στην 34η Ετήσια Ελληνική Οικονομική Σύνοδο, προανήγγειλε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα προχωρήσει σε αλλαγές για «το ανοιχτό σχολείο, το ελεύθερο πανεπιστήμιο και τον εκσυγχρονισμό και τη στόχευση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης» με στόχο την «αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επένδυση στη γνώση και τις νέες δεξιότητες», που θα «εξασφαλίζουν στους νέους μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια σε ένα διεθνοποιημένο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «οι αλλαγές στο σχολείο θα είναι το τρίτο χρονικά πεδίο μεταρρυθμίσεων, καθώς προηγούνται η επαγγελματική εκπαίδευση και τα μη κρατικά ΑΕΙ». Με μπαράζ δημοσιευμάτων το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε την επιχείρηση κατασκευής συναίνεσης της κοινής γνώμης και στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαία η επανεμφάνιση του Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος με άρθρα και εμφανίσεις στα ΜΜΕ μίλησε για την ανάγκη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που θα αφορά το «τέλος των Πανελληνίων Εξετάσεων» και θα στοχεύει στην «Ανάσταση του Λυκείου»!

Το νέο σχέδιο

Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, «η επίδοση του μαθητή στα τρία χρόνια του Λυκείου (και όχι μέσα σ’ ένα τρίωρο εξέτασης!) θα διαμορφώνει μια αξιόπιστη εικόνα των δυνατοτήτων του μαθητή, παίρνοντας τη μορφή ενός είδους “Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου”. Αυτή η επίδοση θα μετράει κυρίως στην εισαγωγή στα ΑΕΙ σε συνδυασμό με μια πανελλαδική εξέταση που θα συμπληρώνει την εικόνα του υποψηφίου για όσο καιρό και όσες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμο από τα ίδια τα ΑΕΙ».

Συνδυασμό στοιχείων από προηγούμενα συστήματα αποτελεί η νέα οργάνωση του Λυκείου και του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το βασικό σενάριο που προκρίνεται και πιθανόν θα ισχύσει από την επόμενη Α' Λυκείου είναι το ακόλουθο:

● Στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα με επιτήρηση των εξετάσεων και διόρθωση των γραπτών από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Τα μισά θέματα θα επιλέγονται από τον διδάσκοντα του μαθήματος και τα άλλα μισά με κλήρωση από αναβαθμισμένη Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.).

● Στη Β' Λυκείου οι μαθητές θα επιλέγουν επιστημονικό προσανατολισμό (όπως τώρα) και θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. Το ένα μάθημα θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και οι μαθητές θα επιλέγουν τα υπόλοιπα 3 ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που θέλουν να σπουδάσουν.

Για το πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών θα είναι τα Αρχαία, τα Λατινικά, η Ιστορία. Για το πεδίο θετικών επιστημών, τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία. Για τις επιστήμες υγείας, η Βιολογία, η Χημεία, η Φυσική. Για το πεδίο οικονομίας - πληροφορικής, τα Μαθηματικά, οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, η Πληροφορική.

Στις εξετάσεις των 4 μαθημάτων όλα τα θέματα θα επιλέγονται από την Τ.Θ. και θα είναι τα ίδια για κάθε σχολείο. Η επιτήρηση των εξετάσεων και η διόρθωση των γραπτών θα γίνεται από καθηγητές άλλου σχολείου.

Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος θα προκύπτει από τον βαθμό στις γραπτές εξετάσεις και τον βαθμό των τετραμήνων που θα βάζει ο καθηγητής. Αλλά ο βαθμός του καθηγητή θα προσαρμόζεται (πιθανόν +/-3) στον βαθμό των γραπτών εξετάσεων.

Ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τελευταίων ή και των τριών τάξεων (στο σημείο αυτό υπάρχει διχογνωμία). Εάν θα μετρούν οι βαθμοί μόνο των δύο τάξεων, η βαρύτητά τους θα είναι 30%-40% για τη Β' και 60%-70% για τη Γ' Λυκείου. Εάν μετρά και ο βαθμός της Α' Λυκείου, τα ποσοστά θα είναι 10% για την Α', 30% για τη Β' και 60% για τη Γ' Λυκείου.

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα παίρνουν βαθμό πρόσβασης που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών στις εξετάσεις στα 4 μαθήματα προσανατολισμού Γ' Λυκείου. Με αυτόν θα υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ, όπως και τώρα. Βέβαια θα συνυπολογίζεται και ο μέσος όρος στα 4 μαθήματα στις εξετάσεις της Β' Λυκείου, αλλά μόνο εάν είναι καλύτερος από τον μέσο όρο της Γ' Λυκείου. Για να αποκτήσει κάποιος βαθμό πρόσβασης θα πρέπει να έχει πάρει Εθνικό Απολυτήριο.

Εισαγωγή στα ΑΕΙ

Το Εθνικό Απολυτήριο αντλεί στοιχεία και φιλοσοφία από άλλες προηγούμενες εκδοχές πανελλαδικών εξετάσεων ή εξαγγελίες που δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν. Τα «ξαδελφάκια» του είναι ανάλογες εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου στα μέσα της δεκαετίας του '90, το σύστημα Αρσένη (1998/99), οι ιδέες της Αννας Διαμαντοπούλου το 2010/11 και η προγραμματική εξαγγελία της Ν.Δ. το 2019.

Εκεί όπως που μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό είναι στη φιλοσοφία και στις προθέσεις. Μιλάμε για την προσπάθεια να κοπεί με κάθε τρόπο η διάθεση τόσων πολλών νέων για ανώτατες σπουδές και να αντιστοιχηθεί και στην Ελλάδα το κοινωνικο-οικονομικό status με τις σπουδές και τους τίτλους σπουδών.

Ουσιαστικά με το Εθνικό Απολυτήριο που σχεδιάζεται επιχειρείται να κλείσει ο δρόμος προς τα δημόσια Πανεπιστήμια για μεγάλο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού και αντίστοιχα να ανοίξει η δεξαμενή των «πελατών» για τα κολέγια και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλή... στατιστική, για να αποδείξουμε ότι στόχος ήταν και είναι να στηθεί ένας ολοκληρωμένος και «θωρακισμένος μηχανισμός αναχαίτισης» όσων ετοιμάζονται στο μέλλον να χτυπήσουν κατ' αρχάς τις πόρτες του Λυκείου κατά κατά δεύτερον τις πόρτες των Πανεπιστημίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εθνικό Απολυτήριο: «μηχανισμός αναχαίτισης» στον δρόμο για τα ΑΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας