• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  3 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.8°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  80%

Το θεμα σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας για τη μη παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών θα συζητήσουν ο Νίκος Φίλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Εν αρχή ην... η απαλλαγή

 • A-
 • A+

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα πραγματοποιήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα της συζήτησης θα ενταχθεί το θέμα της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά, μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού για την απλοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δεν επιθυμεί να εκφράσει άποψη για το ζήτημα μέχρι τη συνάντηση, εκ των πραγμάτων αυτό θα τεθεί προς συζήτηση με δεδομένη και την αρνητική στάση της Εκκλησίας.

Πάντως είναι ήδη έντονες οι αντιδράσεις στο νέο καθεστώς απαλλαγής που ρυθμίστηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο με σχετική εγκύκλιο στις 23 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και τη λήξη της θητείας του.

Συνδέοντας τη ρύθμιση όχι τόσο με θρησκευτικούς λόγους, αλλά με… την κατάχρηση που παρατηρείται στο δικαίωμα απαλλαγής ειδικά από μαθητές Λυκείου (κυρίως της τρίτης τάξης που διαβάζουν για τις πανελλαδικές), ο τότε υπουργός αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους όρους απαλλαγής με την υποχρέωση της υπεύθυνης δήλωσης είτε των ίδιων παιδιών, αν είναι ενήλικα, είτε των γονέων τους, αν είναι ανήλικα, ότι «δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι».

Εδινε μάλιστα και οδηγίες προς τους διευθυντές «να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, επισημαίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σοβαρότητα των σχετικών Υπεύθυνων Δηλώσεων» (!) επειδή «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης».

Εγγραφη δήλωση

Σημειώνεται ότι μέχρι πέρσι η αιτιολόγηση της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών περιελάμβανε μεν έγγραφη δήλωση, αλλά αυτή περιοριζόταν στην επίκληση «λόγων θρησκευτικής συνείδησης» χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω εξηγήσεις και αναφορές σε θρήσκευμα, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Υπάρχει δε, και σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Παιδιού σύμφωνα με την οποία «δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης απαλλαγής των θρησκευτικών για λόγους συνείδησης».

Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό και της ΟΛΜΕ η οποία, επικροτώντας τις δηλώσεις της κ. Αναγνωστοπούλου, υποστηρίζει ότι «είναι απολύτως επαρκής η αιτιολόγηση απαλλαγής «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης»» και ζητεί από τον νέο υπουργό Παιδείας «να προβεί σε άμεση τροποποίηση της εγκυκλίου ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών να μη ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτικής τους συνείδησης καθώς και να δοθεί παράταση στο δικαίωμα δηλώσεων των απαλλαγών».

«Σεβόμαστε τη θρησκεία, την εκκλησία, τον χώρο της, αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» η Σία Αναγνωστοπούλου, ανοίγοντας ξανά τον προβληματισμό για το θέμα που κατά καιρούς έρχεται στο προσκήνιο και δεν αφορά μόνο το δικαίωμα της απαλλαγής αλλά τον χαρακτήρα του μαθήματος (αν θα είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό) και το περιεχόμενό του (αν πρέπει να διευρυνθεί σε μάθημα Θρησκειολογίας ή όχι).

Υπενθυμίζεται ότι και ο τέως υπουργός Τάσος Κουράκης είχε δείξει προθέσεις κατάργησης της εγκυκλίου Λοβέρδου, αλλά είχε δηλώσει ότι το μάθημα θα παραμείνει υποχρεωτικό.

Νομικά ζητήματα

Πάντως σε ό,τι αφορά τους όρους απαλλαγής, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επισημαίνουν οι γονείς και οι οποίες αφορούν έως και νομικά ζητήματα, καθώς αλλόθρησκοι ή αλλόδοξοι πολλοί είναι επίσημα, πολλοί άλλοι όχι. Αυτό αυτομάτως συνδέεται με τη σχετική αναφορά στην αστυνομική ταυτότητα αλλά και με τη δήλωση θρησκεύματος που ακόμα ζητείται σε πολλές συναλλαγές με το Δημόσιο.

Ακόμα, όπως επισημαίνουν αρκετοί γονείς, υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί ο κηδεμόνας για ψευδή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που ο μαθητής έχει βαπτισθεί, διότι, παρά τις όποιες πεποιθήσεις, σύμφωνα με την Εκκλησία είναι χριστιανός ορθόδοξος εφόσον έχει βαπτισθεί. Αν όμως δηλωθούν οι πεποιθήσεις, δεν πρόκειται για δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων; αναρωτιούνται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι δεν καταλαβαίνει ο Ιερώνυμος;
​Πώς γίνεται να έχουν ικανοποιηθεί όλοι οι όροι που έχει ζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο πλαίσιο της αναβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών και ξαφνικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να χαρακτηρίζει...
Τι δεν καταλαβαίνει ο Ιερώνυμος;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
Η ρύθμιση που προβλέπει ότι όλοι και όχι οι καλύτεροι στην τελευταία τάξη του Δημοτικού θα διεκδικούν (με κλήρωση) την πιθανότητα να κρατούν τη σημαία στις εθνικές και τις τοπικές γιορτές προκάλεσε υποστολή...
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
Ο περιορισμός της μείωσης, στον οποίο προέβη πρόσφατα το υπ. Παιδείας μετά τις αντιδράσεις των υποψηφίων, βρίσκει αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η πρώτη αντίρρηση εκφράστηκε από τον πρύτανη του...
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτός θέματος...
Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από το θέμα των πανελλαδικών. Παρά τη γενική επίκληση της προστασίας των περίπου 100.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους από τον φόβο και τον πανικό, τόσο η πολιτική αντιπαράθεση...
Εκτός θέματος...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές
Στις 7 Ιουνίου ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας και υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μετά τις...
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας