Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 19.6°
3 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
23.0° 18.0°
2 BF
69%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.8°
4 BF
66%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 17.3°
0 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.9° 16.4°
2 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
2 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
21.9° 20.4°
3 BF
35%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.7°
5 BF
46%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.8° 19.4°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.7°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
87%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
23.0° 20.9°
0 BF
52%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 20.0°
3 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.3°
3 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.2° 18.1°
1 BF
93%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
0 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
olme
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

Είκοσι δύο συνδικαλιστικές διώξεις κατά εκπαιδευτικών

Με πρωτοφανή βιομηχανία διώξεων εναντίον δασκάλων και καθηγητών το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να καταστήσει ομήρους όσους τολμούν να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις, με στόχο να περάσει όσο το δυνατόν αδιαμαρτύρητα η πολιτική τής περαιτέρω υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας ● Εκπαιδευτικές ενώσεις καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα αύριο, Παρασκευή.

Eίναι πρωτοφανές! Στον χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε, ίσως για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, 22 συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών! Δεν αναφερόμαστε γενικά σε Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), σε διώξεις εκπαιδευτικών για το άλφα ή βήτα παράπτωμα.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε διώξεις συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, σε μια πραγματική βιομηχανία διώξεων που λειτουργεί προκλητικά, αυθαίρετα και εκβιαστικά. Επιγραμματικά έχουμε:

● Παραπέμπονται στο πειθαρχικό 11 εκπαιδευτικοί με την απίστευτη κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» γιατί απλά συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και για συνδικαλιστική/κοινωνική δράση. Επίσης: 2 συνάδελφοι γιατί διαδήλωσαν στις 6/12/2020 (πορεία με αφορμή τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου), παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων λόγω κόβιντ.

● Επίσης, 4 συνάδελφοι γιατί, σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά στο σχολείο όπου διεξαγόταν ο διαγωνισμός PISA, ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το δικαίωμα που είχαν να κάνουν στάση εργασίας. 1 δάσκαλος στη Θεσσαλονίκη γιατί συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών. 4 συνδικαλιστές σε Θεσσαλονίκη-Ημαθία για τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια συνέλευσης της ΕΛΜΕ.

● Στον Πειραιά επίσης και με την απαράδεκτη κατηγορία για «κακόβουλη κριτική κατά της κυβέρνησης» έχουν ασκηθεί 2 διώξεις, γιατί εκπαιδευτικοί-συνδικαλιστές έκαναν διαδικτυακή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.

● Στην Αθήνα πάλι 3 διώξεις σε καθηγήτριες γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά στα σχολεία και σε 3 δασκάλες γιατί αδυνατούσαν να κάνουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους κατά την κακοκαιρία τον Φεβρουάριο του 2023.

● Τέλος, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, 3 συνδικαλιστές-εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για «εξηγήσεις» και για μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους για κινητοποίηση που έγινε το 2023 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωνε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για να διαφημίσει τα ιδιωτικά σχολεία!

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «μπορεί στη βιομηχανία διώξεων και μηνύσεων να πρωταγωνιστεί ο ΔΔΕ Πειραιά, είναι φανερό όμως ότι η προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης όποιου αγωνίζεται είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή. Δεν είναι επίσης άσχετη και με τους νόμους (Γεωργιάδη κ.ά.) που περιορίζουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση στον ιδιωτικό τομέα».

Ο φάκελος του πειθαρχικού που αφορά τους εκπαιδευτικούς που κινητοποιήθηκαν στον Πειραιά ενάντια στον διαγωνισμό PISA ή οι διώξεις συνδικαλιστών για τη στάση τους σε Γ.Σ. ΕΛΜΕ στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι έχουμε έως και ποινικοποίηση ανακοινώσεων παρατάξεων και εξόφθαλμες προσπάθειες κατασκευής ενόχων. Είναι σαν να γυρίζουμε το ρολόι του χρόνου σε πρακτικές 70 χρόνων πίσω!

Είναι φανερό ότι το υπουργείο επιδιώκει οι διωκόμενοι δάσκαλοι και καθηγητές να καταστούν όμηροι και παραδείγματα «προς αποφυγή» για τον κλάδο των εκπαιδευτικών μπροστά στις κινητοποιήσεις που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικά, με αιχμές τα ΑΕΙ και την Τεχνική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΤΕΕ/ΕΕΚ), αλλά και απέναντι στις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία.

Απειλές και εκφοβισμός

Τα σωματεία έχουν πρώτο και κύριο καθήκον να προστατεύουν τα μέλη τους από τις απειλές και τις επιθέσεις της διοίκησης, που στόχο έχουν τον εκφοβισμό τους. Θέλουν να εξοντώσουν ακόμη και οικονομικά τους εκπαιδευτικούς με την απειλή της αργίας!

Τα εκπαιδευτικά σωματεία που συνυπογράφουν (ΕΛΜΕ: Α’ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Ε’ Αθήνας, Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης - Μοσχάτου, Ρεθύμνου, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ΣΕΠΕ: Αιγάλεω, Α’ Σύλλογος Αθηνών, Αμαρουσίου, Αριστοτέλης, Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Καλλιθέας - Μοσχάτου, Πειραιά «Η πρόοδος», Κ. Σωτηρίου, Α’ Σύλλογος Πειραιά «Ρήγας Φεραίος») διοργανώνουν ημέρα δράσης ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις με μαζική συγκέντρωση των σωματείων στην Αθήνα στο Σύνταγμα αύριο Παρασκευή 2/2/2024 στις 13.30.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Είκοσι δύο συνδικαλιστικές διώξεις κατά εκπαιδευτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας