Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.7° 11.6°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.6° 11.6°
1 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.8°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.6° 10.0°
2 BF
78%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
81%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.6°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.7°
2 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.0° 11.7°
0 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.8° 12.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.2° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 9.5°
1 BF
80%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 11.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
15.5° 11.8°
2 BF
68%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.1° 11.3°
2 BF
93%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 11.7°
2 BF
76%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.7° 8.7°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024
Πίσω από τη «γαλάζια» σύγκρουση για το ΑΠΘ φαίνεται ότι κρύβεται το αμύθητης αξίας «φιλέτο» που λέγεται Αγρόκτημα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πίσω από τη «γαλάζια» σύγκρουση για το ΑΠΘ φαίνεται ότι κρύβεται το αμύθητης αξίας «φιλέτο» που λέγεται Αγρόκτημα. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με την οποία φλερτάρουν διάφοροι «επενδυτές» και θα ήθελαν να τη δουν να ιδιωτικοποιείται

Διαμάχη με το υπουργείο για τον πρύτανη του ΑΠΘ

Ξανά σε περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εξαιτίας του νόμου Κεραμέως με την πρωτοφανή διαδικασία εκλογής διοίκησης που έχει επιβάλει ● Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Οδ. Ζώρας υποστηρίζει ότι η συμφωνία Φείδα και Αποστολίδη να μοιραστούν την πρυτανική θητεία «στερείται νομιμότητας» ● «Ο ισχυρισμός που διακινείται ότι η εναλλαγή πρύτανη στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας του εκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης είναι δήθεν παράνομη δεν βρίσκει απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο», σημειώνουν τρία εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων και οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Το ΑΠΘ σε νέες περιπέτειες με τον νόμο Κεραμέως… «Στερείται νομιμότητας» η συμφωνία των κυρίων Φείδα και Αποστολίδη να μοιραστούν την πρυτανική θητεία, επισημαίνει ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, προκαλώντας την αντίδραση τριών εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Είναι πια ξεκάθαρο ότι η πρωτοφανής διαδικασία ανάδειξης πρυτανικών αρχών στα πανεπιστήμια, όμοια της οποίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, έχει οδηγήσει στον εκφυλισμό τη διοίκηση των ανώτατων ιδρυμάτων εκπαίδευσης. Ο νόμος Κεραμέως οδήγησε σε υπόγειες συμφωνίες, θεμιτές ή αθέμιτες, με στόχο τον έλεγχο των εκάστοτε πρυτανικών αρχών από την κυβέρνηση. Μόνο που τα σχέδια κάποιες φορές δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελαν οι εμπνευστές τους…

Στην περίπτωση του ΑΠΘ, πίσω απ’ όσα έχουν προηγηθεί φαίνεται ότι κρύβεται το αμύθητης αξίας «φιλέτο» που λέγεται Αγρόκτημα. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με την οποία φλερτάρουν διάφοροι «επενδυτές» και θα ήθελαν να τη δουν να ιδιωτικοποιείται. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΑΠΘ δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή.

Γεγονός είναι ότι η συμφωνία των Χαράλαμπου Φείδα και Απόστολου Αποστολίδη να μοιραστούν την τετραετή πρυτανική θητεία με δύο χρόνια ο καθένας τάραξε τα νερά στο υπουργείο Παιδείας. Αυτό φαίνεται και από την αντίδραση του γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, που κάνει λόγο για πρόταση η οποία «στερείται νομιμότητας και είναι προφανώς δεοντολογικά και θεσμικά απαράδεκτη». Και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί κομψά: «Οι πρόνοιες των σχετικών διατάξεων είναι ρητές τόσο για τη θητεία η οποία είναι χρονικώς προσδιορισμένη όσο και για το αξίωμα του Πρύτανη μονομελούς και όχι συλλογικού οργάνου διοίκησης του ΑΕΙ και ακαδημαϊκού ηγέτη του Ιδρύματος που έχει την ευθύνη της διοίκησής του. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η σχετική διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρύτανη δεν έχει εκκινήσει, αναμένουμε τόσο από τους δηλούντες όσο και από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να επιδείξουν το απαιτούμενο από τον ρόλο τους και το Ιδρυμα το οποίο επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν αίσθημα ευθύνης».

Η αντίδραση

Την τοποθέτηση αυτή δεν άργησε να ακολουθήσει και η αντίδραση των άμεσα ενδιαφερομένων κυρίων Φείδα και Αποστολίδη και του υποστηρικτή τους, Γεώργιου Ζωγραφίδη, που χθες απέστειλαν σχετική ανακοίνωση:

«Σχετικά με ισχυρισμούς που διακινούνται ενόψει της εκλογής Πρύτανη του ΑΠΘ, οφείλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω. Η θητεία του Πρύτανη μπορεί να καλύψει το σύνολο του διαστήματος κατά το οποίο διαρκεί η τετραετής θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης ή να λήξει πρόωρα για σειρά λόγων, όπως είναι και το αναφαίρετο δικαίωμα της παραίτησης του υπηρετούντος πρύτανη. Στην περίπτωση αυτή προκηρύσσονται, με βάση τις οικείες διατάξεις του νόμου, εκλογές εντός του Συμβουλίου Διοίκησης για την ανάδειξη νέου πρύτανη, στις οποίες μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ελεύθερα κάθε εσωτερικό μέλος του.

»Σε αυτή την περίπτωση, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι ελεύθερα να επιλέξουν τον νέο πρύτανη, αξιολογώντας εκ νέου τις τυχόν υποψηφιότητες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη του πρύτανη είναι μυστική, γεγονός που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και αποκλείει τον προκαθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος. Συνεπώς, ο ισχυρισμός που διακινείται ότι η εναλλαγή πρύτανη στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας του εκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης είναι δήθεν παράνομη δεν βρίσκει απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο και ως εκ τούτου είναι παραπλανητική, ενσπείροντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα συγκεκριμένης υποψηφιότητας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο ρίχνουν μάλιστα και το «καρφί» τους προς την κ. Κεραμέως: «Η πρόταση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του νόμου αλλά και την εντολή του εκλογικού σώματος για την αναζήτηση συναινέσεων και συμπράξεων εντός του Συμβουλίου Διοίκησης, ώστε ο Πρύτανης να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συναίνεση σε ένα πλαίσιο ιδεών, αρχών και προγράμματος».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαμάχη με το υπουργείο για τον πρύτανη του ΑΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας