Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.6°
2 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.8° 12.6°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 13.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 9.6°
1 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 13.0°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
11.2° 9.4°
2 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.9° 12.8°
2 BF
86%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 11.2°
2 BF
62%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.4°
3 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.5° 12.9°
2 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 13.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 14.8°
1 BF
77%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.1° 13.8°
2 BF
83%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 12.7°
1 BF
95%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
2 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
travmatias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Αλίμονό σου εάν είσαι αναπληρωτής και τραυματιστείς!

Σε αντίθεση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι αναπληρωτές που τραυματίζονται στο σχολείο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους βρίσκονται αντιμέτωποι με μεσαιωνικές διατάξεις: η αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να υπερβεί τις 15 ημέρες ακόμη κι αν ο τραυματισμός δεν επιτρέπει την επιστροφή τους, ενώ μετά το 15ήμερο κόβεται η μισθοδοσία και σταματάει να μετράει ο χρόνος προϋπηρεσίας τους! ● Τέσσερα περιστατικά με τραυματισμούς στην Ηλεία, στου Ζωγράφου, στο Ολυμπιακό Χωριό και στον Λαγκαδά.

Στα κείμενα που κατατέθηκαν στη Βουλή μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024 περιλαμβάνεται και ο «Προϋπολογισμός Επιδόσεων 2024», όπου αναφέρεται και το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον «Προϋπολογισμό Επιδόσεων 2024» στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπηρετούν 127.190 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας (Νοέμβριος 2023), στα σχολεία έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα 45.159 αναπληρωτές (μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα φτάσουν τις 50.000 τουλάχιστον)

Τα παραπάνω στοιχεία τα παραθέτουμε με αφορμή μια σειρά ασύλληπτα γεγονότα που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας χωρίς όμως να μπορούν να φωτίσουν τίποτε παραπάνω από το μαύρο φόντο της σχολικής μας εκπαίδευσης.

Λιποθυμία

Μετά το τραγικό επεισόδιο σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο της Ηλείας, όπου νηπιαγωγός λιποθύμησε μπροστά στα μάτια των νηπίων (ευτυχώς βρέθηκε ένας γονιός που εκτάκτως επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο και αντίκρισε τη λιπόθυμη εκπαιδευτικό και τα παιδιά τρομαγμένα και ανήμπορα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια) αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά οι ευθύνες της πολιτείας απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ευθύνες που θεωρεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ότι εξαντλούνται στην τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού (που ούτε κι αυτό είναι αυτονόητο στη χώρα μας) και σε μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

Το περιστατικό μπορεί να μη μετατράπηκε σε σοβαρή και ανεπίστρεπτη κατάσταση για τη νηπιαγωγό, παρ’ όλα αυτά το σοκ τόσο για τα παιδιά όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι μεγάλο!

Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα εξελίσσεται ένα νέο περιστατικό σε νηπιαγωγείο στου Ζωγράφου που με τη σειρά του αναδεικνύει τόσο τις ευθύνες του κράτους για την άθλια κτιριακή κατάσταση των νηπιαγωγείων, όσο και το απαράδεκτο πλαίσιο στέρησης στοιχειωδών δικαιωμάτων από τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, αναπληρώτρια νηπιαγωγός έσπασε το πόδι της στον χώρο εργασίας της σε Νηπιαγωγείο και χρειάστηκε να χειρουργηθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το ατύχημα ορίζεται –και βάσει της νομοθεσίας– ως εργατικό. Και κάπου εδώ, η νηπιαγωγός, ακριβώς επειδή είναι αναπληρώτρια, έρχεται αντιμέτωπη με το απαράδεκτα διαφοροποιημένο και υποτιμημένο πλαίσιο δικαιωμάτων των αναπληρωτών: μαθαίνει ότι δεν δικαιούται πάνω από 15 ημέρες αναρρωτική άδεια, παρά το ότι ο τραυματισμός της δεν επιτρέπει την επιστροφή της στην εργασία τόσο σύντομα, απειλείται δε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης με περικοπή των αποδοχών και της προϋπηρεσίας της αμέσως μετά τη λήξη του δεκαπενθημέρου!

Σπάσιμο ποδιού

Και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε και να σκεφτούμε μήπως γυρίσαμε στον Μεσαίωνα, ένα δυο νέα «μεσαιωνικά» σκάνε με κρότο και κάνουν σκόνη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης!

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής σπάει το πόδι του σε ατύχημα στο Ολυμπιακό Χωριό, εκεί όπου είχε πάει να παρακολουθήσει το σεμινάριο του σχολικού συμβούλου εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αφού κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για να καταγραφεί το ατύχημα ως εργατικό, ο εκπαιδευτικός, στην πορεία, ήρθε και αυτός με τη σειρά του αντιμέτωπος με το πιο σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο ενός κράτους και ενός νομοθετικού πλαισίου εχθρικού και τιμωρητικού προς τον εργαζόμενο.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Αττικής τον ενημέρωσε ότι, μετά τις πρώτες 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας, παύει να έχει δικαίωμα σε επιπλέον άδεια (παρ’ όλο που χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη άδεια κατά τους γιατρούς), δεν προσμετράται η προϋπηρεσία και κόβεται η μισθοδοσία του!

Και, επειδή θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια απλά διαβολική σύμπτωση κακοτυχίας, μια επιστολή αναπληρώτριας δασκάλας Ειδικής Αγωγής έρχεται να εντείνει ακόμη περισσότερο τη... μυρωδιά Μεσαίωνα.

Αφαίρεση μορίων

«Είμαι αναπληρώτρια δασκάλα Ειδικής Αγωγής και συγκεκριμένα φέτος υπηρετώ ως παράλληλη στήριξη σε Δημοτικό Σχολείο που ανήκει στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε αναρρωτική άδεια λόγω εργατικού ατυχήματος που μου συνέβη στον χώρο της σχολικής μονάδας κατά την ώρα εργασίας μου. Παραπάτησα και έπεσα λοιπόν στις σκάλες του σχολείου, στην προσπάθειά μου να προστατεύσω τον μαθητή μου από δική του πτώση.

Το αποτέλεσμα ήταν να μετακινηθώ σε νοσοκομείο και να διαγνωστώ με κάταγμα στο δεξί μου πόδι. Η αναρρωτική άδεια που μου χορηγήθηκε, φυσικά, ξεπερνάει κατά πολύ τις 15 μέρες που ορίζει ο νόμος για τους αναπληρωτές. Ενημερώθηκα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας στην οποία ανήκω, πως παρόλο το γεγονός ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα, αναγκαστικά μου αφαιρούνται μόρια προϋπηρεσίας για όσες μέρες θα απουσιάζω πέραν αυτών των 15 ημερών. Και σαν να μην έφτανε αυτό φυσικά, μου αφαιρούνται επίσης και ένσημα, αλλά και χρήματα από τη μισθοδοσία μου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Και ερωτώ, λοιπόν, δημόσια την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ: Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν είναι άνθρωποι; Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με τους συναδέλφους μόνιμους στα σχολεία; Εφόσον οι υποχρεώσεις είναι κοινές, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα εργασιακά τους δικαιώματα;».

Ρωτάει, ρητορικά βεβαίως, ο Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Α΄ Συλλόγου Αθηνών ΠΕ. «Τι έχει να πει τώρα η κυβέρνηση για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα τρισάθλια νηπιαγωγεία του Ζωγράφου, αλλά και άλλων περιοχών; Τι έχει να αντιπροτείνει το ΥΠΑΙΘΑ στους εκπαιδευτικούς πέρα από τις απειλές για περικοπές μισθού και προϋπηρεσίας; Μήπως προτίθεται να μεταθέσει κι αυτές τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς όπως έπραξε με τον έλεγχο των στηθαίων, των κεραμιδιών και των καμινάδων;».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αλίμονό σου εάν είσαι αναπληρωτής και τραυματιστείς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας