Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.2° 8.1°
3 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.6° 3.5°
0 BF
79%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 9.8°
5 BF
73%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
1°C
0.9° 0.9°
0 BF
86%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 2.9°
1 BF
85%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
1°C
1.8° 1.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 12.7°
4 BF
82%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
8°C
8.2° 6.8°
0 BF
75%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
12.4° 11.1°
5 BF
61%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.3° 7.3°
5 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.6° 10.6°
4 BF
81%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.2°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.7° 5.5°
1 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.8° 15.4°
3 BF
76%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
8°C
9.9° 7.8°
2 BF
91%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
7°C
6.6° 6.6°
0 BF
79%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
3.6° 3.6°
2 BF
81%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
panepistimio thrakis-maris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το κτίριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή και ο πρύτανης Φώτης Μάρης

Θύελλα αντιδράσεων για τη συγχώνευση τμημάτων του ΔΠΘ

Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κομοτηνής διαμαρτύρεται για την απόφαση της κυβέρνησης που οδηγεί σε υποβάθμιση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στην Κομοτηνή, μετά την ανακοίνωση του πρύτανη του ΔΠΘ, Φώτη Μάρη, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσουν στη συγχώνευση τριών τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, οδηγώντας ουσιαστικά στην υποβάθμισή τους. Συγκεκριμένα, οδεύουν χωρίς καμία διαβούλευση προς συγχώνευση: το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Οπως προειδοποιούν τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, η συγχώνευση όχι μόνο δεν θα κάνει πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους το ένα και μοναδικό νέο Τμήμα που θα προκύψει, εφόσον αυτό θα έχει επιστημονική ανομοιογένεια, αλλά, αντίθετα, θα παρασύρει σε περιπέτειες βιωσιμότητας και το καθ’ όλα υγιές Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην επιλεξιμότητα, στην εξειδίκευση του πτυχίου, στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά και στο ερευνητικό/ακαδημαϊκό προφίλ των μελών του.

Οι βασικές ενστάσεις, όπως αναλύθηκαν στην «Εφ.Συν.» από διδάσκοντες του τμήματος Φιλολογίας, επικεντρώνονται στο γεγονός πως, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οδηγούμαστε στη δημιουργία ενός τμήματος-μαμούθ, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το βασικότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πως με τη συγκεκριμένη απόφαση ένα δυναμικό και βιώσιμο τμήμα, όπως αυτό της Φιλολογίας, που διαθέτει ελάχιστες κενές θέσεις φοιτητών, θα μετατραπεί σε απλό πρόγραμμα σπουδών! Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών του και μπορεί να καταλήξει μεσομακροπρόθεσμα και στην πλήρη απαξίωσή του.

Ακόμη μία φορά, από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο δόγμα της, όπου μετράνε μόνο οι αριθμοί και όχι το παραγόμενο έργο, όχι το ακαδημαϊκό αποτύπωμα μιας πραγματικά σπουδαίας σχολής. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μείωση στον αριθμό των εισακτέων στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών της Κομοτηνής. Πέρσι έμειναν κενές 320 θέσεις, με τον πρύτανη να διατυπώνει ήδη από το καλοκαίρι στο ράδιο Χρόνος 87,5 την προσωπική του εκτίμηση ότι αυτό οφείλεται στην τάση των νέων να πηγαίνουν προς τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, καθώς οι κλασικές σπουδές σε όλη τη χώρα φαίνεται πως δεν έχουν τις υψηλές προτιμήσεις που συγκέντρωναν κατά το παρελθόν. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη, είχε τονίσει πως υπάρχει ανάγκη να αναθεωρηθούν τα προγράμματα σπουδών στα Τμήματα που δεν γέμισαν, ώστε -εισάγοντας νέα στοιχεία τεχνολογίας και καινοτομίας- να γίνουν πιο θελκτικά στους πρωτοετείς.

Προς αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε ότι θα κινηθεί η διοίκηση του ΔΠΘ, λογάριαζε όμως χωρίς τους κυβερνητικούς «ξενοδόχους». Οπως φαίνεται, θα προτιμηθεί για άλλη μία φορά η εύκολη λύση -και με ευθύνη του πρύτανη του Πανεπιστημίου- δηλαδή η συγχώνευση των τριών τμημάτων, αντί να καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν πιο ελκυστικά για τους νέους υποψήφιους. Την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει ακόμη με ψηφίσματα και ανακοινώσεις η Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών, Αποφοίτων, Ερευνητ(ρι)ών, Συμβασιούχων και η Συνέλευση του τμήματος συνολικά. Οι Κλασικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές, όμως, δεν είναι απλά ακόμη ένα επιστημονικό πεδίο, είναι ο θεμέλιος λίθος όλων των άλλων επιστημονικών πεδίων. Οι γλώσσες, η φιλολογία, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η θεολογία, οι εικαστικές τέχνες είναι τα βασικά υλικά από τα οποία οικοδομούνται σε στέρεες βάσεις οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η στρατηγική αυτή των συγχωνεύσεων εμφανίζεται πρώτα στο Πανεπιστήμιο της ακριτικής Θράκης, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η κυβερνητική μέριμνα για την περιοχή εξαντλείται στους λόγους των υπουργών που την επισκέπτονται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θύελλα αντιδράσεων για τη συγχώνευση τμημάτων του ΔΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας