Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 12.1°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
13°C
14.0° 11.3°
2 BF
57%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.0° 13.8°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
3 BF
58%
Βέροια
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 10.7°
1 BF
57%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.5° 9.4°
1 BF
40%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
14°C
19.9° 13.8°
1 BF
91%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.6° 13.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.8° 14.4°
5 BF
67%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.7°
1 BF
67%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
55%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.5°
2 BF
55%
Ρόδος
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
16.6° 15.8°
2 BF
84%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
15.9° 12.3°
0 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.3° 12.1°
0 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.9° 11.4°
2 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.5° 7.5°
0 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR

Καταγγέλλουν φωτογραφικό ΦΕΚ για «ευκολότερη» εισαγωγή μαθητών από ιδιωτικά σχολεία στα ΑΕΙ

Φωτογραφικό ΦΕΚ του υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές των σχολείων της Παλλήνης καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και ζητά την απόσυρσή του.

Το σωματείο τονίζει πως με αφορμή τις περσινές πυρκαγιές στην περιοχή της Παλλήνης αποδίδονται προνόμια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους μαθητές των σχολείων του Δήμου.

«Το ΦΕΚ αναφέρεται γενικά στους μαθητές των σχολείων του συγκεκριμένου Δήμου και όχι στους μαθητές που κατοικούν στο Δήμο Παλλήνης. Θεωρούνται πληγέντες από τις πυρκαγιές κάτοικοι, για παράδειγμα, του κέντρου της Αθήνας που τυχαίνει να πηγαίνουν το παιδί τους σε κάποιο σχολείο της Παλλήνης; Επίσης στα δικαιολογητικά που απαιτούνται δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν πως πρόκειται όντως για οικογένεια που πλήγηκε από φυσική καταστροφή, γεγονός που εντείνει την ασάφεια» σημειώνει ο ΣΕΦΚ.

Και εξηγεί πως στην Παλλήνη «συγκεντρώνονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα μπορούν, για μια ακόμη φορά, να περηφανεύονται και να στήνουν τη διαφήμισή τους σε γονείς και μαθητές για τις "άκρες" που έχουν στις τοπικές αρχές και στο υπουργείο. "Άκρες" οι οποίες εξασφαλίζουν στους μαθητές τους μια "πιο εύκολη" εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, με χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που απαιτούνταν αρχικά για την εισαγωγή τους».

Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση.

Ίση μεταχείριση των πληγέντων μαθητών από τις φυσικές καταστροφές – Όχι στις φωτογραφικές ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας και μεγάλων ιδιωτικών σχολείων

«Φωτογραφικό ΦΕΚ εξέδωσε το υπουργείου Παιδείας στις 05/09/2023, όπου με αφορμή τις περσινές πυρκαγιές στην περιοχή της Παλλήνης αποδίδονται προνόμια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους μαθητές των σχολείων του Δήμου που αποφοίτησαν την περσινή χρονιά και πρόκειται να αποφοιτήσουν τη φετινή.

Εντύπωση προκαλεί ότι το ΦΕΚ αναφέρεται γενικά στους μαθητές των σχολείων του συγκεκριμένου Δήμου και όχι στους μαθητές που κατοικούν στο Δήμο Παλλήνης. Θεωρούνται πληγέντες από τις πυρκαγιές κάτοικοι, για παράδειγμα, του κέντρου της Αθήνας που τυχαίνει να πηγαίνουν το παιδί τους σε κάποιο σχολείο της Παλλήνης; Επίσης στα δικαιολογητικά που απαιτούνται δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν πως πρόκειται όντως για οικογένεια που πλήγηκε από φυσική καταστροφή, γεγονός που εντείνει την ασάφεια.

Εντύπωση προκαλεί, επιπρόσθετα, η απουσία από το ΦΕΚ των μαθητών που κατοικούν σε όμορους δήμους σε αυτόν της Παλλήνης που, επίσης, επλήγησαν από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές. Και φυσικά υπάρχει το ερώτημα αν οι μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλίας, του Έβρου και τόσων άλλων περιοχών που επλήγησαν από μεγάλης έντασης καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες θα έχουν ίδια μεταχείριση από το υπουργείο Παιδείας.

Φυσικά δε γελιόμαστε και όσοι γνωρίζουν το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν πολλά να καταλάβουν. Καιρός, λοιπόν, αυτά να γίνουν αντιληπτά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είναι γνωστό ότι στην Παλλήνη συγκεντρώνονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα μπορούν, για μια ακόμη φορά, να περηφανεύονται και να στήνουν τη διαφήμισή τους σε γονείς και μαθητές για τις «άκρες» που έχουν στις τοπικές αρχές και στο υπουργείο. «Άκρες» οι οποίες εξασφαλίζουν στους μαθητές τους μια «πιο εύκολη» εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, με χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που απαιτούνταν αρχικά για την εισαγωγή τους. 

Το υπουργείο Παιδείας μας έχει συνηθίσει στο να αντιμετωπίζει προνομιακά τους σχολάρχες των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων. Η ριζική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η μεγαλύτερη προσφορά της κυβέρνησης προς τα ιδιωτικά συμφέροντα. Πλάι σε αυτό, μια σειρά από νόμους οδήγησαν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κάλαθο των αχρήστων, ενισχύοντας και άλλο την κερδοφορία των μεγάλων σχολαρχών. Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο ΦΕΚ, «δίνει έξτρα κίνητρα» στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ένα από τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής στέλνοντας μήνυμα προνομιακής μεταχείρισης.

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ζητάμε να παρθεί πίσω το φωτογραφικό ΦΕΚ. Απαιτούμε ίση μεταχείριση των μαθητών από όλες τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, να εξασφαλιστεί πως θα έχουν την απαραίτητη στήριξη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καταγγέλλουν φωτογραφικό ΦΕΚ για «ευκολότερη» εισαγωγή μαθητών από ιδιωτικά σχολεία στα ΑΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας