Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.3° 6.7°
2 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
7.1° 3.7°
0 BF
76%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 3.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
-3°C
-3.1° -3.1°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
0°C
2.4° -0.1°
2 BF
86%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.8° 1.0°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
-3°C
1.2° -2.6°
1 BF
86%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.2° 6.2°
1 BF
76%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 9.8°
2 BF
89%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.2° 6.2°
2 BF
80%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.1°
2 BF
71%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.1° 11.1°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
-1°C
-1.1° -1.1°
0 BF
64%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
6°C
7.2° 2.5°
1 BF
83%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.1° 11.8°
1 BF
80%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.5° 6.9°
1 BF
82%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.1° 7.1°
0 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
5.5° 1.7°
1 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
1°C
0.8° 0.8°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
apth
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Νέες εκλογές και τακτικισμοί στο ΑΠΘ

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου καλούνται σήμερα να ψηφίσουν ξανά για τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα εκλογής νέου πρύτανη τον περασμένο Μάιo. ● «Καλούμαστε σε επαναληπτικές εκλογές λόγω ενός νομοτεχνικά κάκιστου και πολιτικά εντελώς εσφαλμένου νόμου, αλλά και λόγω των προσωπικών, εγωιστικών τακτικών κάποιων εκ των προηγούμενα εκλεγμένων», σημείωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Απέναντι στον νόμο Κεραμέως βρίσκονται και πάλι καθηγητές/τριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου καθώς καλούνται σήμερα να ψηφίσουν ξανά για τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα εκλογής νέου πρύτανη στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Πριν από πέντε μήνες το εκλεκτορικό σώμα είχε αποδοκιμάσει με τις επιλογές των προσώπων την πολιτική τού προηγούμενου πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου και είχε στείλει ηχηρό μήνυμα («Εφ.Συν.» 25.5.23, «Εκπλήξεις στις εκλογές του ΑΠΘ»).

Δέκα υποψήφιοι διεκδικούν τις έξι θέσεις αφού οι έξι που είχαν εκλεγεί τον Μάιο δεν κατέληξαν στην εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών ώστε να συμπληρωθεί το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης, παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει η έκπληξη των εκλογών, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Προ του φόβου ότι το «κύμα» Ζαρωτιάδη, συνεπικουρούμενο από την καθηγήτρια Θεολογικής, Αγγελική Ζιάκα, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, οι τακτικισμοί περίσσεψαν αυτή τη φορά.

Οι υποψήφιοι/ες κατά αλφαβητική σειρά είναι: Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ιατρικής, Απόστολος Αποστολίδης, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Αγγελική Ζιάκα, Γιώργος Ζωγραφίδης, αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής, Αικατερίνη Κίτση, καθηγήτρια στη Φιλοσοφική, Αθανάσιος Πάλλας, αναπληρωτής καθηγητής Καλών Τεχνών, Ευστράτιος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης, καθηγητής στην Πολυτεχνική, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, καθηγητής Φιλοσοφικής, Χαράλαμπος Φείδας, αντιπρύτανης, καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Τον Μάιο είχαν εκλεγεί οι κ. Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Ζαρωτιάδης, Ζωγραφίδης, Στυλιανίδης και Φείδας, ενώ η κ. Ζιάκα είχε μείνει εκτός αν και είχε λάβει περισσότερες ψήφους από τον κ. Ζωγραφίδη διότι τέτοια είναι η πρόβλεψη του νόμου Κεραμέως για όσους/ες προέρχονται από... μικρές σχολές.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα καλούνται να ψηφίσουν 1.549 έναντι των 1.603 του Μαΐου, αφού αφυπηρέτησαν στις 31 Αυγούστου 54 καθηγητές/τριες, και ότι αν υπάρξει εκ νέου αποτυχία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών, τότε τα μέλη αυτά θα τα εκλέξει η Σύγκλητος.

Υπάρχουν πάντως σοβαρές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία, αφού από το Πολυτεχνείο θα είναι υποψήφιος μόνο ο κ. Στυλιανίδης, ενώ την προηγούμενη φορά οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις. Προστέθηκε δε και ο κ. Τσαγγαλίδης στους δύο υποψήφιους -η κ. Κίτση ήταν υποψήφια και την προηγούμενη φορά- από τη Φιλοσοφική, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν, εάν εκλεγούν, κάποιον από τους Φείδα, Αναστασιάδη και Στυλιανίδη.

Χθες σε ανακοίνωσή του ο κ. Ζαρωτιάδης ανέφερε ότι «οι καθηγήτριες και οι καθηγητές του Ιδρύματος καλούνται σε επαναληπτικές εκλογές λόγω ενός νομοτεχνικά κάκιστου και πολιτικά εντελώς εσφαλμένου νόμου, αλλά και λόγω των προσωπικών, εγωιστικών τακτικών κάποιων εκ των προηγούμενα εκλεγμένων. Αυτή η ανούσια και επικίνδυνη για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθυστέρηση “ξεχειλίζει το ποτήρι” και ενισχύει περαιτέρω ένα προοδευτικό ρεύμα ακαδημαϊκής επανεκκίνησης». Τονίζει δε πως «ήρθε η ώρα να σταματήσει η περίοδος αλλοίωσης και παρακμής, να μπει τέλος στις αυτοπεριοριστικές, διαχειριστικές λογικές, στη διοικητική ατολμία και μετριότητα, στις αντιαναπτυξιακές, συντηρητικές εμμονές που εγκλωβίζουν το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας».

Σε κοινή τους δήλωση οι Ζαρωτιάδης – Ζιάκα ιεραρχούν ως πρώτα προβλήματα «την απουσία ενημέρωσης και διαφάνειας σχετικά με την πορεία του Ιδρύματος και τη διαχείριση των πόρων του, την απουσία ενός πραγματικού προγράμματος και στρατηγικής ενίσχυσης του διεθνούς χαρακτήρα του Ιδρύματος, την απουσία τεκμηριωμένων αιτημάτων και ουσιαστικής πίεσης προς την πολιτεία για τη διεκδίκηση πόρων, τις ατελέσφορες έως καταστροφικές επιλογές “αξιοποίησης” της περιουσίας του ΑΠΘ [τεράστιο ζήτημα που έχει αναδείξει σε όλες τους τις πτυχές η «Εφ.Συν.» και αφορά το Αγρόκτημα της Γεωπονικής που είναι στο στόχαστρο για «αξιοποίηση» από την εποχή Παπαϊωάννου και τα δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη] και τον μη σαφή απολογισμό της διάθεσης των κληροδοτημάτων του ΑΠΘ σε ιδιώτες και το όφελος του Ιδρύματος».

Σημειώνουμε ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη έχει παραταθεί αυτοδικαίως η θητεία των σημερινών πρυτανικών αρχών (Δημήτρης Κωβαίος) του ΑΠΘ έως 30 Οκτωβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέες εκλογές και τακτικισμοί στο ΑΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας