• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 31.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%
EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Παραμένουν κλειστά 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια

 • A-
 • A+

Περί τα 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια, όλα μονοθέσια Νηπιαγωγεία και λίγα Δημοτικά, κυρίως δυσπρόσιτα και τα περισσότερα σε Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, είναι αυτά που είτε δεν άνοιξαν την προηγούμενη Παρασκευή είτε άνοιξαν αλλά θα περιμένουν την επομένη των εκλογών ώστε ν’ αρχίσουν να λειτουργούν ομαλά με την τοποθέτηση των αναπληρωτών, η οποία, πάντως, θα γίνει σταδιακά και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να βρει λύσεις, ωστόσο είναι περιορισμένες καθώς, πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών σχετικά με τη διαδικασία (ενστάσεις, επεξεργασία, εκλογές), ακόμα και το άμεσο μέτρο της μετακίνησης δεν είναι το πλέον κατάλληλο λόγω του κόστους του, έστω κι αν πρόκειται για μία ή δύο εβδομάδες.

«Η μετακίνηση και η διαμονή γίνονται, δυστυχώς, με έξοδα των ίδιων των εκπαιδευτικών και δεν θέλουμε να επιβαρυνθούν, πόσο μάλλον να τους υποχρεώσουμε», δηλώνουν χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Για παράδειγμα, στο ένα Δημοτικό της Κιμώλου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να μετακινηθεί ένας εκπαιδευτικός από τη γειτονική Μήλο. Δεν είναι εύκολη ούτε η καθημερινή μεταφορά ούτε η διαμονή (με ένα επιπλέον ενοίκιο).

Ως εκ τούτου, η διαδικασία τοποθέτησης των αναπληρωτών δύσκολα μπορεί να επισπευστεί. Μόνη αισιόδοξη πλευρά, η επάρκεια κάλυψης των κενών στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ειδικά σε Κρήτη και Στερεά Ελλάδα τα κενά θα υπερκαλυφθούν από το ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες πιστώσεις θα δώσουν περισσότερες από τις αναμενόμενες θέσεις, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 20.000 αναπληρωτών. Γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των 6.000 κενών καθώς η κάλυψη μεγάλου μέρους αυτών θα βαρύνει τις πιστώσεις από τους εθνικούς πόρους αφού, ειδικά φέτος, τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα αυστηρά και δεν μπορούν ούτε να μεταφερθούν –όπως πέρυσι– από περιφέρεια σε περιφέρεια ούτε να καλύψουν κλάδους (όπως Ειδική Αγωγή) που μέχρι πέρυσι κάλυπταν.

Οι προσφυγές

Ακόμα κι έτσι, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κάλυψη των κενών, αλλά ο κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα από τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών. Πρόκειται για την υπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ κατά της εγκυκλίου Κουράκη βάσει της οποίας γίνεται η πρόσληψη των αναπληρωτών. Αυτές τις ημέρες αναμένεται η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ έχουν προσφύγει επικαλούμενοι προηγούμενη γνωμοδότηση του ΣτΕ (527/2015 από τον περασμένο Φεβρουάριο) με την οποία, εν ολίγοις, αναγνωρίζεται η προτεραιότητα (στην κατάταξη) των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ έναντι εκείνων που έχουν προϋπηρεσία. Κάτι που δεν τηρήθηκε κατά την παρούσα διαδικασία.

Αν οι προσφεύγοντες κερδίσουν τα ασφαλιστικά, τότε ανατρέπονται όλα. Ακυρώνεται η διαδικασία πρόσληψης και πρέπει να γίνει επαναπροκήρυξη. Αν δεν ληφθεί απόφαση και παραπεμφθεί για την οριστική εκδίκαση που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου, τότε θα έχουμε παράταση της αγωνίας.

Και όπως λένε χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί, αν είναι να ακυρωθούν όλα και να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις, καλύτερα τώρα παρά όταν όλοι θα έχουν τακτοποιηθεί και τα σχολεία θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ομαλά. Βέβαια, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Μπορεί να δικαιωθούν οι προσφεύγοντες, μπορεί και όχι. Μπορεί, ακόμα, να δικαιωθούν αλλά χωρίς να προκληθεί κοινωνική αναστάτωση, καθώς έχουν υπάρξει αποφάσεις που παραπέμπουν τη ρύθμιση για την επόμενη σχολική χρονιά. Οπως και να έχει πάντως, το πρόβλημα είναι σοβαρό, σύνθετο, χρονοβόρο και αφορά μια κρίσιμη διαδικασία.

Επιπλέον, άμα τη ανακοινώσει των οριστικών πινάκων των αναπληρωτών την επόμενη εβδομάδα, προσφυγή, στο Διοικητικό Εφετείο αυτή τη φορά, θα πραγματοποιήσει άλλη μία ομάδα εκπαιδευτικών, οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί. Κινούνται κατά της ρύθμισης Λοβέρδου βάσει της οποίας εκδόθηκε η εγκύκλιος για την πρόσληψη των αναπληρωτών.

Θυμίζουμε ότι αυτή προβλέπει: α) προσμέτρηση προϋπηρεσίας από το 2012 και εφεξής (και όχι από το 2010 οπότε και «έκλεισαν» οι πίνακες), β) διατήρηση της διπλής μοριοδότησης σε δυσπρόσιτα κατά την ίδια τριετή περίοδο, και γ) διατήρηση ενιαίου πίνακα γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ στους πίνακες εντάχθηκαν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, απολυμένοι ή άνεργοι λόγω λουκέτου.

Οι καθαρίστριες

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας πραγματοποιεί νέα παρέμβαση στο θέμα των καθαριστριών. Μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (είναι η μία από τις δύο που εκδόθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση) που επέτρεψε την επαναπρόσληψή τους χωρίς προκήρυξη, τώρα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επαναπροσληφθούν στο σύνολό τους οι ίδιες που έχασαν τη δουλειά τους και παραμένουν επί μήνες άνεργες.

Για τον λόγο αυτό, αυτές τις ημέρες γίνονται επαφές της Φ. Κιάου με τους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη. Σημειώνεται ότι οι κυρίες αυτές πήγαν και καθάρισαν τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα για να είναι έτοιμα στον αγιασμό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συγχωνεύσεις, ΑΣΕΠ, 30ωρο και κολατσιό στο σχόλασμα...
Υστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της τρόικας, στην τελευταία και κρισιμότερη συνάντηση, ο βαρύς κατάλογος των μέτρων που μέχρι τις παραμονές παρέμενε αμετάβλητος, εν τέλει...
Συγχωνεύσεις, ΑΣΕΠ, 30ωρο και κολατσιό στο σχόλασμα...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με προβλήματα και εντάσεις οι διορισμοί εκπαιδευτικών
​Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αρμόδιοι υπουργοί σε μια κοινή σύσκεψη θα αποφασίσουν για την κατανομή των διορισμών στον δημόσιο τομέα την επόμενη τριετία. Ο προηγούμενος στόχος, βέβαια, των 20.000 προσλήψεων...
Με προβλήματα και εντάσεις οι διορισμοί εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανείς δεν αγγίζει τα Θρησκευτικά!
​Αποστολή εξετελέσθη. Το ΣτΕ έριξε στο πυρ το εξώτερον και τα Θρησκευτικά του Λυκείου –μετά τα Θρησκευτικά σε Δημοτικό και Γυμνάσιο– επιτυγχάνοντας έτσι τον ιερό σκοπό της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών...
Κανείς δεν αγγίζει τα Θρησκευτικά!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτύρονται στον πρωθυπουργό
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό απέστειλαν οι Επιστημονικές Ενώσεις Βιοεπιστημόνων, Φυσικών και Χημικών, ζητώντας ακρόαση και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να συζητηθεί ξανά το σχέδιο αλλαγών...
Διαμαρτύρονται στον πρωθυπουργό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απίθανα και εξόχως αντιεκπαιδευτικά!
Αυτό το κείμενο επιχειρεί να χαρτογραφήσει μια σειρά από­ εκ πρώτης όψεως­ «παράδοξα» χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόκειται, πιθανόν, για μια σειρά «επεισοδίων» που διαδραματίζονται σε ζωντανό...
Απίθανα και εξόχως αντιεκπαιδευτικά!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας