Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.0°
2 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
22.4° 17.5°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.0°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.3° 8.9°
0 BF
91%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
20.7° 17.9°
0 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.6° 15.0°
1 BF
59%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
15.1° 11.4°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
70%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.9° 20.5°
3 BF
78%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 17.9°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
22.7° 21.8°
3 BF
68%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.7° 20.1°
2 BF
78%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
22.0° 18.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
81%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.5° 18.5°
4 BF
77%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.8° 23.8°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
22.1° 17.7°
0 BF
76%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
1 BF
63%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.3° 15.7°
2 BF
57%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
thessalia-plimmires
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Το υπουργείο υπόσχεται αναπλήρωση μαθημάτων

Πάλι αναβάλλεται το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Θεσσαλίας

Φόβοι ότι οι «προσωρινοί οικίσκοι» που φαίνεται ότι θα έρθουν θα μείνουν, αφού η μεταστέγαση σε σχολεία άλλων πόλεων δεν μπορεί να γίνει καθώς τα σχολεία ήδη έχουν υπερπληθυσμό και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές και προσωπικό. ● Το σενάριο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης ούτε είναι αποδεκτό ούτε φυσικά είναι εφικτό, διότι «Πώς θα συνδεθούν τα παιδιά; Από τις σκηνές; Χωρίς ίντερνετ;», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά εκπαιδευτικός στην περιοχή των Τρικάλων.

Ούτε αυτή την εβδομάδα θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως συναποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Παιδείας και την πληγείσα από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» περιφέρεια. Συγκεκριμένα, το πρώτο κουδούνι για τις συνολικά 1.036 σχολικές μονάδες της περιοχής αναβάλλεται -τουλάχιστον- μέχρι και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, με το υπουργείο Παιδείας να τονίζει στη σχετική του ανακοίνωση ότι «Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους» με εφαρμογή «βιώσιμων και αποτελεσματικών λύσεων».

Οι «λύσεις» που διαρρέουν σαν πληροφορίες ή εκφράζονται ακόμη και σαν σκέψεις από επίσημα χείλη δεν βρίσκουν διόλου σύμφωνη τη σχολική κοινότητα: είτε πρόκειται για τους προσωρινούς οικίσκους που θα στεγάσουν τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία, είτε πρόκειται για το σενάριο της μεταστέγασης, είτε ακόμη ακόμη και για την εφαρμογή τηλεκπαίδευσης, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές απορρίπτουν τα παραπάνω σενάρια για πολλούς και διάφορους λόγους.

Εκφράζουν φόβους ότι οι «προσωρινοί οικίσκοι» θα έρθουν για να μείνουν, ότι η μεταστέγαση σε σχολεία άλλων πόλεων δεν μπορεί να γίνει καθώς τα σχολεία ήδη έχουν υπερπληθυσμό και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές και προσωπικό για να στηρίξουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες διπλάσιου αριθμού μαθητών και μαθητριών από τον ήδη υπάρχοντα, ενώ το σενάριο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης ούτε είναι αποδεκτό ούτε φυσικά είναι εφικτό, διότι «Πώς θα συνδεθούν τα παιδιά; Από τις σκηνές; Χωρίς ίντερνετ;», όπως μας λέει χαρακτηριστικά εκπαιδευτικός στην περιοχή των Τρικάλων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Κατσαρός, σε συνάντηση που είχε με μέλη της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), ανέφερε ότι 10 σχολεία στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και ότι περίπου το 10% των υπόλοιπων σχολικών μονάδων έχει υποστεί ζημιές που θα χρειαστούν περίπου έναν μήνα για την αποκατάστασή τους, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ μας («Δεν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα», «Εφ.Συν.», 13.09.2023). Ο Γ. Κατσαρός δεσμεύτηκε ότι δεν θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση και ότι θα υπάρξει μεταφορά των μαθητών σε κοντινά σχολεία μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, με την Ομοσπονδία να ζητά να υπάρξει μέριμνα για τη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Κι ενώ στον αέρα βρίσκεται ακόμη το πώς και αν θα λειτουργήσουν σύντομα τα σχολεία της Θεσσαλίας, το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, δίνοντας μάλιστα και ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια για μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου και τους απόφοιτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που διαμένουν στον Δήμο Παλλήνης ή στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση-δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά την πυρκαγιά του '22 πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023. Αυτοί εισάγονται καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ με το ειδικό ποσοστό, ανά κατηγορία Λυκείου, να διαμορφώνεται ως εξής:

● Για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 0,90% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους.

● Για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 0,27% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους.

● Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 1,17% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πάλι αναβάλλεται το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Θεσσαλίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ