Αδύνατο φαντάζει το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας σε μία εβδομάδα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην περιοχή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν προ ημερών να αναβάλουν το πρώτο κουδούνι για μία εβδομάδα και πράγματι χθες, τα σχολεία της χώρας άνοιξαν χωρίς τους περίπου 88.000 μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της Θεσσαλίας. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις πληγείσες περιοχές, οι απόψεις των οποίων συντείνουν στο ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα σχολεία της Θεσσαλίας σε μία εβδομάδα.
«Μέχρι αυτή τη στιγμή (σ.σ. χθες) υπάρχουν περιοχές που είναι ακόμη εντελώς αποκλεισμένες και οι μαθητές δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τα σχολεία τους. Αρκετά σχολεία του νομού δεν έχουν ρεύμα, τα περισσότερα δεν έχουν τηλέφωνο και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τη λάσπη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Κάτσουρας, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, και προσθέτει: «Τα κτίρια πρέπει να ελεγχθούν από ειδικούς. Πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητά τους και κυρίως οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις».
Ο κ. Κάτσουρας τονίζει ότι το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απουσία πόσιμου, καθαρού νερού. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πω στα παιδιά να πάνε στα σχολεία τους όταν δεν υπάρχει καθαρό νερό για να ξεβγάλουν τα ρούχα τους από τη λάσπη», λέει χαρακτηριστικά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τα σημερινά δεδομένα το σενάριο της μίας εβδομάδας φαντάζει αδύνατο.
Την εκτίμηση ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν σε δύο μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, κάνει ο Κώστας Μιχαλάκης, μέλος της ΕΛΜΕ Τρικάλων.
«Το βασικό πρόβλημα είναι στη Φαρκαδόνα όπου λειτουργούν τρία σχολεία δευτεροβάθμιας, δύο Δημοτικά, δύο νηπιαγωγεία και ένας παιδικός σταθμός. Μιλάμε για περίπου 300 μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία τους, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τα παιδιά της πρωτοβάθμιας από τα σχολεία των μικρότερων γύρω χωριών, τότε μιλάμε για περίπου 500 παιδιά που επηρεάζονται από την κατάσταση.
»Οσο κι αν θέλουμε να ανοίξουν το συντομότερο τα σχολεία, καθώς θα λειτουργήσουν και σαν συνεκτικός κρίκος, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει για τους επόμενους δύο μήνες, με τον κίνδυνο στο μεταξύ να φυλλορροήσουν οι σχολικές μονάδες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες μετεγκατάστασης» δηλώνει στην «Εφ.Συν.».
Την κατάσταση από τον Παλαμά Καρδίτσας, που είδαμε τις προηγούμενες μέρες να θάβεται κάτω από τόνους νερού και λάσπης, μας μεταφέρει ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Αλέξης Φυτσιλής.
«Τα σχολικά κτίρια δεν έχουν υποστεί ζημιές διότι είναι χτισμένα σχετικά ψηλά. Ωστόσο, αυτό που είδαμε από την αυτοψία που κάναμε ως ΕΛΜΕ είναι ότι ολόκληρος ο Παλαμάς μυρίζει ψοφίμι και πετρέλαιο, κάτι το οποίο καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων. Για να καταλάβετε, δίπλα από το Λύκειο Παλαμά υπάρχουν 1.000 νεκρά πρόβατα που σαπίζουν», μας λέει, ωστόσο το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει είναι το πρόβλημα διαβίωσης των ίδιων των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων του Παλαμά.
«Γνωρίζω πολλούς γονείς που ψάχνουν σπίτι να ζήσουν. Μέχρι και που αλλάζουν περιοχή. Ολόκληρες οικογένειες από τον Βλοχό ψάχνουν να νοικιάσουν στην Καρδίτσα. Δεν νομίζω ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά όταν το έμψυχο δυναμικό τους παλεύει να επιβιώσει», μας λέει χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο τα σχολεία της Καρδίτσας θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους μαθητές των γύρω περιοχών.
Την παραπάνω εικόνα μας μεταφέρει και η ΟΛΜΕ, κλιμάκιο της οποίας θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλία για να καταγράψει λεπτομερώς τα προβλήματα και τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας. Χθες, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επισκέφθηκε σχολεία του νομού προκειμένου να μπορέσει να ενημερώσει τον υπουργό Παιδείας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ενώ άφησε ανοιχτή την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά της Θεσσαλίας καθώς, όπως ανέφερε, αυτό θα κριθεί από «τις επισκευές των σχολικών κτιρίων, η ευθύνη και η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στους οικείους δήμους, από τους οποίους και αναμένεται εκτίμηση της κατάστασης και ενημέρωση για τον άμεσο προγραμματισμό των εργασιών επισκευής».
Καταστροφή και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το μέγεθος των ζημιών είναι πρωτοφανές και τέτοιο που καθιστά την πλήρη λειτουργία των περισσότερων τμημάτων αδύνατη κατά τις επόμενες εβδομάδες.
«Διαπιστώθηκαν από σχεδόν καθολικές καταστροφές (Βιβλιοθήκη) μέχρι καταστροφή βασικών λειτουργιών κτιρίων, μέσω της εισροής υδάτων σε χώρους υποσταθμών μέσης τάσης, χώρους λεβητοστασίων, υπόγειους και ισόγειους χώρους αρχείων ή βασικών υποδομών. [...]
»Λόγω των παραπάνω καταστροφών στα περισσότερα κτίρια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η οποία θα επανέλθει μόλις ελεγχθούν και επιδιορθωθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν θα πρέπει να εισέρχονται στα κτίρια και να προσπαθούν μόνοι τους να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση σε κάποιους χώρους, πριν ενημερωθούν ότι έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και μπορούν να προσέλθουν με ασφάλεια. Κατανοούμε ότι κάποιοι προσπαθούν να σώσουν ερευνητικές εργασίες χρόνων, προέχει όμως η ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας