• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 23.0°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 22.7°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  35%

Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αιρετός περιφερειακός υπηρεσιακός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ)

Κίνδυνος να μην ανοίξουν σχολεία

 • A-
 • A+

Με περίπου 3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά στην Κρήτη, με κάποια σχολεία μάλιστα να κινδυνεύουν να μην ακουστεί καν το πρώτο κουδούνι λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον πολυπληθέστερο Νομό Ηρακλείου, όπου τα κενά μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά) φτάνουν τα 780 και μαζί με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας ξεπερνούν τα 1.300, προκαλώντας κυριολεκτικά έμφραγμα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», «αυτή που ξεκινά σήμερα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών από πλευράς κάλυψης των κενών θέσεων».

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ακύρωση των αρχικών αιτήσεων των αναπληρωτών, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν είχε φροντίσει, πριν εκδώσει την πρόσκληση για την υποβολή των αιτήσεων, να πάρει σχετικό αριθμό ΦΕΚ! Ετσι 70.000 εκπαιδευτικοί υπέβαλαν εκ νέου τις αιτήσεις τους, ενώ με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η εγκατάσταση των επιτυχόντων θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Για τα ολιγοθέσια σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σήμερα είναι αυτή καθαυτή η έναρξη της λειτουργίας τους, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός μόνιμος ή αναπληρωτής που να έχει ήδη τοποθετηθεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στέλνουν δασκάλους από σχολεία των όμορων δήμων για λίγες μέρες, ώστε να παρευρίσκονται στον αγιασμό και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι να τοποθετηθούν οι αναπληρωτές.

Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αιρετός περιφερειακός υπηρεσιακός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ), παρά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των συναδέλφων πολλά Δημοτικά Σχολεία στην ενδοχώρα είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν.

«Σίγουρα θα έρθουν κάποια στιγμή αναπληρωτές, όμως πάντα το στοίχημα είναι να πάρει κάθε περιοχή όσους χρειάζεται και να μην κλείνουμε τη σχολική χρονιά με 50-70 κενά που δεν θα καλυφθούν ποτέ» τονίζει ο ίδιος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα περίπου 1.700 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια των τριών νομών.

Τα Ειδικά Σχολεία

Σοβαρότερο πρόβλημα έχει προκύψει με τα Ειδικά Σχολεία όπου οι αιτήσεις για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής καθυστερούν ακόμα περισσότερο, ενώ ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε και με τα πιστοποιητικά των παιδιών, τα οποία επίσης πρέπει να εκδοθούν από την αρχή για να δικαιούνται βοηθητικό προσωπικό και στήριξη στο σχολείο τους.

Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η κ. Μαρία Μυλωνάκη, επειδή ένα μεγάλο μέρος του βοηθητικού προσωπικού θα προσληφθεί πλέον μέσω ΕΣΠΑ, τα πιστοποιητικά αναπηρίας των παιδιών πρέπει να εκδοθούν και πάλι καθώς πλέον δεν αρκεί η ένδειξη «για κάθε νόμιμη χρήση», αλλά πρέπει να υπάρχει επαρκής και σαφής δικαιολόγηση της αναπηρίας και της ανάγκης γιο βοηθητικό προσωπικό.

«Με τον τρόπο αυτό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μάς ζητούν να περάσουμε τα παιδιά και πάλι από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Πρακτικά τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν σήμερα γι’ αυτά τα παιδιά» αναφέρει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά των συγχωνεύσεων ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης, καλεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου διαμαρτυρόμενη για τις συγχωνεύσεις ολιγομελών τμημάτων στα...
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά των συγχωνεύσεων ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
Kύμα καταλήψεων ξεκίνησε στα σχολεία της Κρήτης μετά τη σχετική απόφαση του συντονιστικού οργάνου των μαθητών. Συνολικά 32 σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, βρίσκονται υπό κατάληψη. Κοινή συνισταμένη των...
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
Τα Ανώγεια που πριν από λίγο καιρό εντυπωσίασαν το πανελλήνιο με το υπερήφανο «μαύρισμα» της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, σήμερα βιώνουν μια σοβαρή κρίση, καθώς δεκάδες κενά στους εκπαιδευτικούς έχουν παραλύσει...
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και επίσημα χωρίς μάσκες και μέτρα το άνοιγμα των σχολείων με ΦΕΚ
Προαιρετική η χρήση μάσκας, υποχρεωτικό το τεστ μια φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους των σχολείων. Χωρίς λήψη μέτρων ουσιαστικά το φετινό πρώτο κουδούνι.
Και επίσημα χωρίς μάσκες και μέτρα το άνοιγμα των σχολείων με ΦΕΚ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
Πώς τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, με οδηγό το σχέδιο-εφιάλτη του ΣΕΒ που στόχο έχει τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, επιχειρούν να περάσουν την πλήρη εμπορευματοποίηση των σπουδών. Η εισαγωγή...
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας