• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  50%

Στις 6.000 υπολογίζονται οι ελλείψεις στην Παιδεία που δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 3.000

EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αγιασμός με... διπλάσια κενά

 • A-
 • A+

Τη δύσκολη εξίσωση, με συντελεστές την καλύτερη χρηματοδότηση αλλά και τις μεγαλύτερες ανάγκες στα σχολεία σε σχέση με πέρυσι, προσπάθησε να εξηγήσει χθες η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, ανακοινώνοντας πως οι κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυτή τη στιγμή φτάνουν κατ’ εκτίμηση τις 6.000.

Τη στιγμή που, όπως τόνισε, η χρηματοδότηση η οποία συνολικά εξασφαλίστηκε καλύπτει τις ανάγκες για 19.000 θέσεις έναντι 17.000 πέρυσι.

«Δυστυχώς, τα κενά που δεν καλύφθηκαν πέρυσι, οι 3.500 συνταξιοδοτήσεις και οι αυστηροί περιορισμοί του ΕΣΠΑ ως προς την κατανομή των σχετικών κονδυλίων δυσκολεύουν την κατάσταση» δήλωσε η κ. Κιάου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της έναρξης σήμερα της σχολικής χρονιάς. «Πέρυσι μπορούσαν να μεταφερθούν πιστώσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, φέτος όμως όχι.

Πέρυσι, όλη η Ειδική Αγωγή καλύφθηκε από τα ΕΣΠΑ, φέτος ένα μόνο μικρό μέρος», τόνισε, θέλοντας να εξηγήσει την αδυναμία κάλυψης περισσότερων κενών και κατ’ επέκταση τη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, αφού το 2014-2015 ήταν περίπου 3.000 ενώ φέτος διπλασιάστηκαν.

Ωστόσο, όπως με έμφαση τόνισε, πρόκειται κυρίως για ειδικές δράσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της κάλυψης των κενών, βασικές προτεραιότητες είναι τα Δημοτικά, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και εν γένει τα βασικά μαθήματα στη δευτεροβάθμια.

Κατά τ’ άλλα, «σε όποιες περιφέρειες παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις, δηλαδή ορισμένα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά που δεν θα καλυφθούν από ΕΣΠΑ, το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθεια να τα καλύψει σταδιακά από εθνικούς πόρους».

Πάντως, δύο είναι οι περιφέρειες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, η Αττική και το Νότιο Αιγαίο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ολοήμερα και την Ειδική Αγωγή. Αντιθέτως, περιφέρειες όπως η Κεντρική ή η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχουν έως και πλεόνασμα θέσεων.

Η συνολική εικόνα σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα έχει ως εξής:

Εγκρίθηκαν πιστώσεις για 12.000 θέσεις από το ΕΣΠΑ και για 7.000 από εθνικούς πόρους, ήτοι 2.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό, 1.000 από τον προϋπολογισμό του υπουργείου λόγω αδειών άνευ αποδοχών κ.ά. και 4.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση συνολικά και όχι με πιστώσεις ανά θέση ή άλλη κατηγοριοποίηση.

«Είναι αρκετά τα χρήματα για το φτωχό ΠΔΕ, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος εξασφαλίστηκαν 72 εκατ. ενώ πέρυσι 43 εκατ. ευρώ».

Ειδικότερα, υπενθύμισε πως τα αντίστοιχα δεδομένα πέρυσι ήταν: πιστώσεις για 11.000 θέσεις από ΕΣΠΑ και για 6.000 από εθνικούς πόρους, σύνολο 17.000 και με προσλήψεις που γίνονταν μέχρι και τον Μάιο.

«Στο πλαίσιο του εφικτού, είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο» είπε η υπουργός και τόνισε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν ομαλά», συμπληρώνοντας πως τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές θα έχει γίνει η οριστική τοποθέτηση των αναπληρωτών, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα ο μεγαλύτερος αριθμός θα είναι στη θέση του.

Οσο για τα προβλήματα κατά την έναρξη, εκτιμά ότι ελάχιστα σχολεία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ στα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνεται και η γνωστή λύση των δίμηνων μετακινήσεων σε κοντινές περιοχές.

Κατά τ’ άλλα, στο κυνηγητό του χρόνου που πραγματοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται τα εξής αποτελέσματα:

-2.600 αποσπάσεις από τις 2/9.

-Εξασφάλιση κονδυλίων για τις σχολικές καθαρίστριες ύστερα από έκδοση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 9/9.

-Διευθέτηση του ζητήματος μεταφοράς των μαθητών σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

-Απεμπλοκή του θέματος της πρακτικής άσκησης των 25.000 σπουδαστών ΙΕΚ με κοινή υπουργική απόφαση στις 8/9.

-Αποσπάσεις εξωτερικού στις 7/9 ύστερα από άδεια του ΣτΕ. Τοποθετήθηκαν και οι τελευταίοι 340.

-Εγκρίθηκαν πιστώσεις για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (70 εκατ. και 25 εκατ. αντιστοίχως).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διατηρείται η συνέντευξη για τα σχολικά στελέχη
Πολλές αλλαγές φέρνει στα σχολεία το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Παιδείας, κρατώντας όμως και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που διατηρούσαν μη αξιολογημένο προσωπικό... εσαεί σε καίριες θέσεις...
Διατηρείται η συνέντευξη για τα σχολικά στελέχη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
Συνεχίζεται η ένταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αφορμή τις νέες σχετικές διατάξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ)...
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προχωρή-ΣτΕ στην επιλογή διευθυντών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες η διαδικασία για την επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Μετά την ανατροπή που έφερε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το...
Προχωρή-ΣτΕ στην επιλογή διευθυντών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Σε θέση αναμονής οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα...
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία
Μια ξεκάθαρη, οριστική και σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ λύση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης των διευθυντών των σχολικών μονάδων, αλλά όχι εγκατάλειψη της ιδέας της ενίσχυσης του ρόλου του συλλόγου...
Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η αξιολόγηση της... αξιολόγησης
Αλλαγές στον νόμο περί αξιολόγησης των σχολικών μονάδων προτείνει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αν και μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί έγκυρα και με κοινά...
Η αξιολόγηση της... αξιολόγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας