Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δρομολογούνται επί... τροχάδην οι εκκρεμότητες στην Παιδεία

Αγώνα δρόμου για τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων στην Παιδεία κάνει η υπουργός Φρ. Κιάου

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δρομολογούνται επί... τροχάδην οι εκκρεμότητες στην Παιδεία

  • A-
  • A+

Την έγκριση για τη χορήγηση και των τελευταίων πολυαναμενόμενων πιστώσεων (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για προσλήψεις στην Παιδεία φαίνεται ότι εξασφαλίζει αυτές τις ημέρες η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των 4.000 θέσεων που θα προστεθούν στις εξασφαλισμένες 15.000 θέσεις (12.000 από το ΕΣΠΑ, 2.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 1.000 από εκείνον του υπουργείου Παιδείας).

Κινούμενη σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες η κ. Κιάου, προκειμένου να προλάβει την έναρξη της σχολικής χρονιάς μεθαύριο Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, προσπαθεί να διαχειριστεί εδώ και τώρα κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, εγκρίθηκαν και δρομολογούνται οι αποσπάσεις στα σχολεία εξωτερικού, η απελευθέρωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και η πρακτική άσκηση στα ΙΕΚ, ενώ λύση φαίνεται ότι δίνεται και στο θέμα των σχολικών καθαριστριών.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας δήλωναν με αισιοδοξία ότι περιμένουν από το ΣτΕ την έγκριση της εξαίρεσης από τις προεκλογικές απαγορεύσεις, η οποία και θα δρομολογήσει αμέσως τις διαδικασίες πρόσληψης από το υπουργείο Παιδείας, με κονδύλια που θα πιστωθούν σύντομα και υπό το καθεστώς που ίσχυε πέρυσι.

Κατά τ’ άλλα, συνεχίζονται οι επαφές της υπουργού με φορείς και πρόσωπα. Προηγήθηκαν οι συναντήσεις με ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, πρυτάνεις, προέδρους ΤΕΙ, ενώ χθες δέχθηκε στο Μαρούσι τον τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ., Θεόδωρο Φορτσάκη. Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν ότι στα θέματα Παιδείας δεν πρέπει να επιδιώκεται η σύγκρουση. Οξύμωρο, στην παρούσα προεκλογική περίοδο, αλλά το είπαν.

Χθες, ανακοινώθηκε η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή στα ΑΕΙ των επιτυχόντων των φετινών πανελλαδικών. Από τις 10 μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι καλούνται (προσοχή: υποχρεωτικά) να υποβάλουν την αίτηση προεγγραφής τους, εγκαινιάζοντας, έτσι, το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής προεγγραφής και της αποστολής των δικαιολογητικών εγγραφής, που από φέτος τίθεται σε λειτουργία και καταργεί την υποχρέωση μετάβασης των επιτυχόντων στα τμήματα εισαγωγής τους, ενώ παράλληλα απαλλάσσει από το κόστος της μετακίνησης και εκσυγχρονίζει, εν γένει, τη διαδικασία εγγραφής στα ΑΕΙ της χώρας.

Αναλυτικά κατά το συνολικό διάστημα 10-22 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων περιλαμβάνει πλέον τα εξής στάδια:

-Από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, οι επιτυχόντες μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr πρέπει να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή προεγγραφής, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους.

-Αμέσως και έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2015 (ταχυδρομική σφραγίδα), οι προεγγραφέντες επιτυχόντες θα πρέπει να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος εισαγωγής τους με ταχυμεταφορά (courier) ή αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη αίτηση και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

-Ακολουθεί έλεγχος από τη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία, 10-22 Σεπτεμβρίου 2015, είναι αποκλειστική και δεσμευτική, ενώ αφορά τους εισαγομένους στα ΑΕΙ με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Στην ίδια προθεσμία θα ολοκληρωθεί και η εγγραφή των εισαγομένων στις θέσεις εισακτέων πέραν του καθορισθέντος αριθμού εισακτέων, με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Κατά το διάστημα 10-17 Σεπτεμβρίου θα εγγραφούν και οι εισαγόμενοι από ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με διάκριση σε επιστημονικές Ολυμπιάδες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι εγγραφές (όχι ηλεκτρονικά) των εισαγομένων με τις ειδικές κατηγορίες (αλοδαπών-αλλογενών κ.ά.). Θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
Η αυτοαξιολόγηση και άλλες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας μαζί με την έναρξη της μεγάλης αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια, τα...
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
Ο υπουργός Παιδείας φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο λύσης, που θα το παρουσιάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ, ώστε να διαμορφωθεί η βάση της επιδιωκόμενης συναίνεσης...
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες οι πρώτες φετινές προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών
Τις πρώτες προσλήψεις σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία τόσο γενικής όσο και ειδικής αγωγής ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συνεχίζοντας τον αγώνα μεγάλων ταχυτήτων, που έχει από καιρό ξεκινήσει, αλλά και θέλοντας...
Ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες οι πρώτες φετινές προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αύριο οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα σχολεία σταδιακά έως το μεσημέρι και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr....
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας δρόμου για κενά στα σχολεία, ΦΠΑ 23% και Ρωμανό
Τη Δευτέρα θα έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία περίπου 2.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ ο στόχος είναι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου να έχουν καλυφθεί και τα τελευταία κενά. Με πρώτο μέλημα ν’ ανοίξουν τα κλειστά...
Αγώνας δρόμου για κενά στα σχολεία, ΦΠΑ 23% και Ρωμανό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νομοσχέδιο σε διαβούλευση
Χωρίς αλλαγές στις ρυθμίσεις για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, με μικρές αλλαγές στις διατάξεις για τα ΑΕΙ στις οποίες δεσπόζει η κατάργηση των Συμβουλίων και, τέλος, με το οριστικό σύστημα για τις...
Νομοσχέδιο σε διαβούλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας