Νέα σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναδεικνύονται από ρεπορτάζ που έφεραν και την παρέμβαση της εισαγγελίας της πόλης.
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή, παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου. Την έρευνα αναμένεται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική.
Τις ενέργειες της Δικαιοσύνης προκάλεσαν ρεπορτάζ που καταγράφουν ότι μετά τους ελέγχους της Πυροσβεστικής διαπιστώθηκε ότι το σύνολο σχεδόν του κτιρίου της Πρυτανείας δεν καλύπτεται από σύστημα πυρανίχνευσης, ενώ δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Το κτίριο φέρεται να μην έχει εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας, ενώ ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες εγκαταστάσεις του ιδρύματος.
Οι παραβάσεις αυτές προέκυψαν από έλεγχο της Πυροσβεστικής που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, όταν ήταν ακόμη πρύτανης ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νίκος Παπαϊωάννου, που αποχώρησε από τη θέση του και κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.
Έλεγχο είχε πραγματοποιήσει και η Επιθεώρηση Εργασίας, διαπιστώνοντας σοβαρές παραλείψεις ασφάλειας όπως κλειδωμένες έξοδοι κινδύνου και άλλα.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν καγκελόπορτες που αποκλείουν την πρόσβαση στους ορόφους 6ο - 7ο και στον 1ο είναι μια σειρά από ζητήματα που πέρα από τη στατικότητα τη σεισμική του κτηρίου απειλούν είναι εν δυνάμει απειλές των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτήριο», δήλωσε στο OPEN, o Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι στα 203 συνολικά κτίρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγιναν πριν από 20 ολόκληρα χρόνια.