Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.3° 25.9°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.5° 26.3°
3 BF
50%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
27.0° 21.0°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.9°
1 BF
75%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.1°
6 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
31.0° 25.7°
3 BF
50%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.5° 23.4°
5 BF
35%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 27.1°
2 BF
65%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
51%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
28°C
28.4° 25.8°
2 BF
65%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.7° 21.2°
4 BF
78%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
4 BF
50%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.7° 25.7°
4 BF
49%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.5° 24.9°
3 BF
66%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
5 BF
73%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.4° 27.7°
3 BF
51%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.8° 28.3°
4 BF
50%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
28.9° 26.4°
3 BF
64%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.5° 24.5°
4 BF
42%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πρεμιέρα με αναθέματα στην Τράπεζα Θεμάτων

Σε φιάσκο μετατράπηκε η πρώτη μέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια της χώρας, καθώς η πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κατέρρευσε ύστερα από «κυβερνοεπίθεση», όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα τα σχολεία να αδυνατούν να αντλήσουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων και σε πολλές περιπτώσεις οι εξετάσεις ακόμη και να αναβάλλονται!

Μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία υπέστησαν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες Λυκείου που ξεροστάλιαζαν επί ώρες στα προαύλια και τα πεζοδρόμια έξω από τα σχολεία τους, περιμένοντας να εξεταστούν στα ενδοσχολικά μαθήματα, με τις διευθύνσεις των σχολείων να προσπαθούν μάταια να καθησυχάσουν τους μαθητές αλλά και τους ανάστατους γονείς που καλούσαν για να μάθουν τι έχει συμβεί.

Ποιο ήταν το πρόβλημα; Οι εκπαιδευτικοί αδυνατούσαν από νωρίς χθες το πρωί να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ προκειμένου να κληρώσουν τα θέματα των εξετάσεων, λόγω «μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένης επίθεσης (DDoS) που δέχθηκε», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για πολλές ώρες

Παρά τα όσα υποστήριξε το ΙΕΠ ότι η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 10.00, το ρεπορτάζ λέει ότι το σύστημα παρέμεινε ανενεργό για πολλές ώρες, ενώ ακόμη και όταν οι εκπαιδευτικοί απέκτησαν πρόσβαση στην πλατφόρμα, υποστηρίζουν ότι το σύστημα «σερνόταν».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 26ο ΓΕΛ Αθηνών-Μαράσλειο, όπου οι μαθητές της Γ' Λυκείου προσήλθαν στον χώρο του σχολείου γύρω στις 8 το πρωί και κατέληξαν να εξεταστούν στις 13.00. «Περιμέναμε έξω στο πεζοδρόμιο. Οι καθηγητές μάς έλεγαν “Περιμένετε λίγο ακόμη. Σε λίγο θα έρθουν τα θέματα”. Αυτό επί πόσες ώρες...» μας λέει η Μαίρη, μαθήτρια της Α' Λυκείου, που από τις 10.45 που θα εξεταζόταν κανονικά στο μάθημα των Αρχαίων κατέληξε να μπει στην αίθουσα στις 13.15, ενώ τα θέματα τους μοιράστηκαν ακόμη αργότερα. «Το άγχος των παιδιών ήταν ότι δεν θα απέδιδαν καλά λόγω της κούρασης και της εξάντλησης» προσθέτει η νεαρή μαθήτρια.

Πολλοί ήταν οι μαθητές που απηύδησαν και αποχώρησαν, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που αποφασίστηκε να μη γίνουν οι εξετάσεις των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου καθώς δόθηκε έμφαση στους μαθητές της Γ' Λυκείου που σε λίγες μέρες θα ριχτούν στη μάχη των πανελληνίων. Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου που δεν εξετάστηκαν θα εξεταστούν στο προβλεπόμενο μάθημα ώς τις 15 Ιουνίου, ενώ οι μαθητές της Γ' Λυκείου των Γενικών Λυκείων αλλά και των Επαγγελματικών Λυκείων θα εξεταστούν σήμερα.

«Πώς διασφαλίζετε ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα και σήμερα;» ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΙΕΠ Γιάννη Αντωνίου. «Κάνουμε κάθε τι ανθρωπίνως δυνατό για να μη συμβεί κάτι και δεν θα συμβεί!» ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του ΙΕΠ. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των πανελλαδικών και ότι αυτό το τελευταίο «δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις».

Τεράστια αποτυχία

Βέβαια, μετά την τεράστια αποτυχία να διασφαλιστεί η ομαλή διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων και την πλήρη απουσία δικλίδων ασφαλείας, δικαίως ο οποιοσδήποτε θα σταθεί σκεπτικός απέναντι σε αυτές τις διαβεβαιώσεις. «Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες», αναφέρει με νόημα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και ζητά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, «που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια» και «που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση τη μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».

Δεν είναι λίγες και οι ΕΛΜΕ που σχολίασαν το συμβάν, λέγοντας πως «η κυβέρνηση της “αξιολόγησης” σχολείων κι εκπαιδευτικών ξαναχτυπά. Εκπαιδευτικοί που έχουν πάει στα σχολεία από τις 06.30 και μαθητές περιμένουν πότε θα ελεήσουν να φτιάξουν το σύστημα» (ΕΛΜΕ Κέρκυρας, EΛΜΕ Ζακύνθου, ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης), ενώ η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «το αφήγημα του σύγχρονου επιτελικού κράτους -που τόσο πολύ διαφήμιζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη- κατέρρευσε σήμερα το πρωί (Δευτέρα) στις ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών του Λυκείου με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών».

Φυσικά, το υπουργείο δέχτηκε πυρά και από την αντιπολίτευση. Ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης σχολιάζει ότι «ο εκλεκτός της τέως υπουργού Παιδείας στο ΙΕΠ και υπεύθυνος για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, κ. Αντωνίου, κατόρθωσε να γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στο 2014, όπως ήταν το διακηρυγμένο όραμά του!».

Διασταυρούμενα πυρά

Ο ίδιος κατηγορεί προσωπικά τη Νίκη Κεραμέως για το «επιτελικό φιάσκο» λέγοντας ότι «έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας», ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε: «Στο μέλλον των παιδιών μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Τσούλιας, σχολίασε: «Η ανεπάρκεια της πολιτικής της Ν.Δ. και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση όλων των Λυκείων της χώρας, μαθητών και εκπαιδευτικών».

Η Νέα Δημοκρατία των ψηφιακών «θαυμάτων» και των επιτυχημένων υπουργών, που έχει μια πλατφόρμα έτοιμη για κάθε υπαρκτή και ανύπαρκτη ανάγκη, κατάφερε να αποτύχει παταγωδώς την ώρα που έκανε τον γύρο του θριάμβου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρεμιέρα με αναθέματα στην Τράπεζα Θεμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ