Έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών των Γεωπονικών Σχολών σχετικά με το στρεβλό καθεστώς μη αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων για χιλιάδες πτυχιούχους γεωπόνους, δασολόγους και ιχθυολόγους πενταετούς φοίτησης.
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης έπειτα από σωρεία αντιδράσεων από τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς κατατέθηκε τελικά στο άρθρο 126 νομοτεχνική βελτίωση, η οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελο Συρίγο.
Πλέον με την ρύθμιση που κατατέθηκε αναφέρονται ονομαστικά τα 13 πολυπληθέστερα τμήματα Γεωπονίας που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για όσα δεν αναφέρονται, ότι με αίτηση της συγκλήτου του εκάστοτε ΑΕΙ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από γνώμη του ΓΕΩΤΕΕ που παρέχεται μετά από 60 ημέρες, αλλά και γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης θα μπορούν να υπάρχουν και νέες εγκρίσεις γι αυτά τα τμήματα, χωρίς στο μέλλον να χρειαστεί νέα νομοθετική παρέμβαση.
Σημειώνεται ότι για το θέμα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Την άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Γεωπονικών Σχολών πενταετούς φοίτησης, χαρακτηρίζοντας αόριστη την προϋπάρχουσα ρύθμιση, είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά την παρέμβασή του προχθές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητείτο το πολυνομοσχέδιο. «Δεν μπορεί να παραμένουν δέσμιοι οι απόφοιτοι των γεωπονικών σχολών. Δεν είναι απόπαιδα. Πρέπει να κλείσει το θέμα αυτό που δημιουργεί τεράστια αναταραχή και ήδη οδήγησε σε παραιτήσεις τους καθηγητές των πανεπιστημιακών σχολών. Πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να φέρουν σωστή ρύθμιση. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, η αξιολόγηση τους να μετατίθεται στο μέλλον», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Την «ανάγκη άμεσης κατάργησης των διακρίσεων κα του αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου και απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων γεωπονικών σχολών» τόνισε στη Βουλή και ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νικόλαος Κατσαράκης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας