• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 18.6°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  89%

«Γαλάζια»... αλληλοκαρφώματα στο ΙΚΥ

 • A-
 • A+
Σε εκατέρωθεν κατηγορίες επιδίδονται δύο «εκλεκτοί» της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως • Τι απαντά το Δ.Σ. του ΙΚΥ στις καταγγελίες Φουντοπούλου.

«Ουδεμία παρανομία έχει διαπιστωθεί στη λειτουργία του Ιδρύματος». Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΚΥ, κάνοντας λόγο για «ψευδείς και δυσφημιστικές καταγγελίες» της πρώην γενικής διευθύντριας κ. Φουντοπούλου, η οποία πριν από λίγες ημέρες είχε προβεί σε «ηχηρή» παραίτηση από το Ίδρυμα. 

Σημειώνεται ότι τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ., Μιχάλης Κουτσιλιέρης, όσο και η κ. Φουντοπούλου αποτελούν επιλογές της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως – οπότε η κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ τους μοιάζει περισσότερο με «γαλάζια» αλληλοκαρφώματα με «φόντο» το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην παραίτησή της η κ. Φουντοπούλου έκανε λόγο για διοικητική και οικονομική κακοδιαχείριση στο Ίδρυμα. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «έχω διαπιστώσει σοβαρά θέματα κακοδιοίκησης του ΙΚΥ», ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

 • παραβίαση του ευρωπαϊκού οδηγού διαχείρισης του Erasmus
 • «παράτυπες» πληρωμές πέντε συμβούλων του Δ.Σ. του ιδρύματος από ευρωπαϊκά προγράμματα
 • κοινοποίηση των ημερησίων διατάξεων του Δ.Σ. και επεξεργασία των πρακτικών από μία από τις συμβασιούχους συμβούλους, χωρίς κανέναν θεσμικό ρόλο, με κίνδυνο τη νομιμότητα των εν λόγω πρακτικών
 • μη συμβατές με όσα ορίζει ο ευρωπαϊκός οδηγός αξιολογήσεις των υποβληθέντων σχεδίων από αξιολογητές μη συναφών γνωστικών αντικειμένων, οι οποίοι ορίζονται από το Δ.Σ.
 • μη σύννομες απολύσεις από τη Διοίκηση συμβασιούχων εργαζομένων στο Erasmus
 • συνεδριάσεις του Δ.Σ. χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητας (τήρηση πρακτικών)
 • «ομιχλώδη» διαδικασία στον τομέα των προμηθειών.

Σήμερα, λοιπόν, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΚΥ σχολιάζουν καυστικά πως «αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η παραιτηθείσα Γενική Διευθύντρια επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ψευδή και συκοφαντική καταγγελία της την συγκεκριμένη χρονική στιγμή», ενώ δεν διστάζουν να προειδοποιήσουν πως «επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά το ΙΚΥ και τα στελέχη του και να αποκατασταθεί κάθε ζημία που προκάλεσε η συγκεκριμένη, καταφανώς ανυπόστατη, καταγγελία της».

Κατηγορούν επίσης την κ. Φουντοπούλου πως κατά τη σύντομή θητεία της, «δεν κατάφερε να συνεργαστεί, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, με τη διοίκηση του ΙΚΥ και τα στελέχη του...».

→ Υπενθυμίζεται ότι χτες, Τρίτη, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης ζήτησε την άμεση διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών για κακοδιαχείριση ενωσιακών πόρων στο ΙΚΥ. 

Η ανακοίνωση του ΙΚΥ

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΚΥ, μετά τις ψευδείς και δυσφημιστικές καταγγελίες της πρώην Γενικής Διευθύντριας κας Μαρίζας Φουντοπούλου, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες 25 Μαρτίου 2023, δηλώνουμε ότι ουδεμία παρανομία έχει διαπιστωθεί στη λειτουργία του Ιδρύματος από τους ελέγχους που συστηματικά διενεργούνται ετησίως και επιτοπίως σε αυτό από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι καταγγελίες της κυρίας Φουντοπούλου έχουν ήδη απαντηθεί αρμοδίως. Ενδεικτικά, καταγγέλλει το Ίδρυμα για «υπαίτια παράλειψη» να εντάξει το ΙΚΥ στην ψηφιακή διακυβέρνηση του Δημοσίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει και πάντως δεν μπορούσε καλόπιστα να αγνοεί, ότι ήδη από τις 29-3-2022, το ΙΚΥ είχε υποβάλει σχετικό Τεχνικό Δελτίο Πράξης, ο δε αρμόδιος Υπουργός, με απόφασή του με ημερομηνία 17-3-2023, ενέταξε το ΙΚΥ στην Πράξη «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ενιαίας Διαχείρισης Υποτροφιών ΙΚΥ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η παραιτηθείσα Γενική Διευθύντρια επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ψευδή και συκοφαντική καταγγελία της την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά το ΙΚΥ και τα στελέχη του και να αποκατασταθεί κάθε ζημία που προκάλεσε η συγκεκριμένη, καταφανώς ανυπόστατη, καταγγελία της.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη σύντομη θητεία της στη Γενική Διεύθυνση του ΙΚΥ, από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 που υπέβαλε την παραίτησή της, η κυρία Φουντοπούλου δεν κατάφερε να συνεργαστεί, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, με τη διοίκηση του ΙΚΥ και τα στελέχη του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της όριζε ο νόμος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οσμή σκανδάλων στο ΙΚΥ
Πώς η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Μαρία-Ζωή Φουντοπούλου, που ήταν η «εκλεκτή» της Νίκης Κεραμέως, έφτασε στην παραίτηση με βολές κατά της κυβέρνησης
Οσμή σκανδάλων στο ΙΚΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση για την Παιδεία
Στο δεύτερο μέρος της αντιπαράθεσης για την Παιδεία που φιλοξενεί η «Εφ.Συν.» ζητήθηκε από τους εκπροσώπους πέντε κομμάτων της Βουλής να επιλέξουν έναν/μία συνάδελφό τους και να του/της απευθύνουν ερώτημα.
Αντιπαράθεση για την Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δίνει ρέστα η επικοινωνιακή ομάδα της Νίκης Κεραμέως
Παράλληλα με τα καθήκοντά της στο υπουργείο, η κ. Κεραμέως, όλο τον χειμώνα, κατάφερνε να διοργανώνει, διακριτικά αλλά πολύ συχνά, συγκεντρώσεις, συζητήσεις και χαλαρές ομιλίες σε στρατηγικά σημεία.
Δίνει ρέστα η επικοινωνιακή ομάδα της Νίκης Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών από... φαντάσματα
Οι σχολικοί σύμβουλοι εκπαίδευσης που καλούνται να «αξιολογήσουν» τους δασκάλους δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής διοικητικών πράξεων σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου.
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών από... φαντάσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις PISA
Η Ν. Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά των δύο ομοσπονδιών, ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή από τις εξετάσεις.
Κεραμέως κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις PISA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας