• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 25.1°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.8°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.8°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%

Η μη ικανοποίηση των αιτημάτων των σπουδαστών των πενταετούς φοίτησης τμημάτων Γεωπονίας που προέκυψαν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ αναμένεται να κορυφώσει τις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και μέρες σε πόλεις όπου λειτουργούν τέτοια τμήματα. «Ρωτάω πού θα βρω δουλειά κι απάντηση δεν παίρνω. Το μέλλον μου αβέβαιο, δικαίωμα δεν έχω», αναγράφει χαρακτηριστικά το πανό των φοιτητών των τμημάτων Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχηρή μαζική παραίτηση από πανεπιστημιακούς

 • A-
 • A+
Υστατη κίνηση ευθύνης από τους καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που διαμαρτύρονται για την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των τμημάτων που ανωτατοποιήθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου.

Με ομόφωνη απόφασή τους οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησαν σε μαζική παραίτηση, αντιδρώντας στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο ζήτημα της αυτοδίκαιης απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των σχολών Γεωπονίας που προέκυψαν από τη συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ με πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι καθηγητές της Σχολής που εδρεύει στην Αρτα επισημαίνουν ότι «η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής μας, αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της, παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει, τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με επιστημονικές υποδομές αιχμής που διαθέτει, τα σύγχρονα θερμοκήπια και το αγρόκτημα που διαχειρίζεται στην πανεπιστημιούπολη της Αρτας» και δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητών.

Θέμα που χρονίζει

Το ζήτημα δεν προέκυψε τώρα, αλλά σέρνεται από το 2019, όταν και οι εν λόγω σχολές ξεκίνησαν να δέχονται τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. «Είμαι πολύ περήφανος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που με δέκα μέρες κινητοποιήσεων κατάφεραν να φέρουν στο προσκήνιο ένα ζήτημα για το οποίο εμείς παλεύουμε χρόνια τώρα!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας και κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναστάσιος Τσίνας.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει άλλες δύο φορές να δώσει λύση στο ζήτημα. Τον Νοέμβριο του 2021 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε σχετική τροπολογία, την οποία όμως απέσυρε τελευταία στιγμή, ενώ τον Ιούνιο του 2022 η τροπολογία δεν έφτασε καν στη Βουλή παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου.

Προ ημερών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων των Τεμπών συμπεριλήφθηκε σχετικό άρθρο (άρθρο 126) που, όμως, όπως τονίζουν οι παραιτηθέντες καθηγητές, είναι «γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας τον διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων».

Μάλιστα, πρόκειται για μία ιδιότυπη ομηρία αφού τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών αυτών αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, όπως επίσης, αν κάποιος απόφοιτος από αντίστοιχη σχολή του εξωτερικού έρθει να εργαστεί στην Ελλάδα, ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) αναγνωρίζει το πτυχίο και του αποδίδει αμέσως επαγγελματικά δικαιώματα, σε αντίθεση με τους απόφοιτους των τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Αν. Τσίνας.

«Αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Εχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται», καταλήγει η ομόφωνη απόφαση των μελών της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Αναλγησία»

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολιάζει την παραπάνω απόφαση λέγοντας ότι αυτό αποτυπώνει «την εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργίας Κεραμέως», ενώ η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του κόμματος και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη τονίζει ότι πρόκειται για μία «ύστατη πράξη για να σταματήσει η απαξίωση των δημόσιων Πανεπιστημίων και η αδικία σε βάρος των φοιτητών τους» που κινητοποιούνται και διεκδικούν οι σπουδές να έχουν αξία, τα πτυχία αντίκρισμα και οι απόφοιτοι επαγγελματικά δικαιώματα.

Η επιτροπή Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης απαιτούσε τις επόμενες ενέργειες, ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. τις υπονόμευσε εντέχνως και συνειδητά» και την καλεί να ενεργοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει προτείνει και οι οποίες «οδηγούν σε λύσεις και θωρακίζουν τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης & Ερευνας προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Καθηγητικές» σχολές χωρίς διδακτική επάρκεια
Φοιτήτριες και φοιτητές, αλλά και το προσωπικό των ΑΕΙ αντιδρούν έντονα στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τη Φιλοσοφική και τη Φυσικομαθηματική.
«Καθηγητικές» σχολές χωρίς διδακτική επάρκεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γυρνούν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές οι φοιτητές
Εκπρόσωποι των παρατάξεων μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τον νέο νόμο ανάδειξης εκπροσώπων φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ ● Φιάσκο όπου διεξήχθησαν οι εκλογές.
Γυρνούν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές οι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
Τα βιογραφικά των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων απέδειξαν ότι το νέο μοντέλο, που νομοθέτησε η Κεραμέως, δεν έχει σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
Οι αλλαγές εκκινούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη και φτάνουν μέχρι τη φύση των πτυχίων των ΑΕΙ και τον τρόπο διοίκησής τους.
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ορθάνοικτο στα σώματα ασφαλείας
Πρωτόκολλα συνεργασίας με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας υπέγραψε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Ορθάνοικτο στα σώματα ασφαλείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας