• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 18.6°C / 23.5°C
    1 BF
    52%
  • Θεσσαλονίκη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 17.5°C / 21.0°C
    1 BF
    68%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 21.0°C / 22.0°C
    2 BF
    78%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 13.9°C / 16.6°C
    1 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    3 BF
    72%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 16.0°C / 19.3°C
    0 BF
    68%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.4°C / 15.6°C
    2 BF
    82%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    1 BF
    73%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 21.0°C
    1 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 20.7°C
    2 BF
    78%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 20.8°C
    2 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 19.6°C / 19.6°C
    3 BF
    70%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 21.7°C / 21.7°C
    0 BF
    76%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 18.9°C
    0 BF
    68%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 17.5°C / 17.5°C
    1 BF
    55%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.8°C / 22.7°C
    3 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 23.2°C
    0 BF
    52%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 19.4°C
    1 BF
    80%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 15.7°C / 20.0°C
    2 BF
    77%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    0 BF
    88%

Η σύνοδος 920-23/3) πραγματοποιήθηκε στο Corfu Palace της Κέρκυρας

https://conferences.ionio.gr/synodos102/gr/

Προεκλογικού χαρακτήρα, με ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. η 102η σύνοδος των Πρυτάνεων

  • A-
  • A+
Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη παιδεία • Παραδοχή Κεραμέως για τις αστοχίες του νόμου για τη σχολική βία

Στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε αλλά και τον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργoύ για την πρόθεσή του, εφόσον επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, να προχωρήσει σε αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος μεταξύ των οποίων και του άρθρου 16, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ολοκληρώθηκε η 102η Σύνοδος των Πρυτάνεων. 

Το κλίμα που επικράτησε ήταν πανηγυρικό από πλευράς των εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, που ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει γίνει «επανάσταση» στον τομέα της Παιδείας, προχωρώντας σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων τους. Αρκετοί ήταν οι Πρυτάνεις που έδωσαν συγχαρητήρια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στηρίζοντας εμμέσως την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία και δίνοντας, έτσι, «ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΝΔ.

Τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

• Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπόνων 

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως είπε ότι έχουν συμφωνήσει από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα, την οποία, όμως, παρόλο που της ζητήθηκε, δεν έδωσε στους πρυτάνεις, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κατάθεσής της ακόμη και... του χρόνου.

• Η δημιουργία Σχολών παραστατικών τεχνών εντός των υφιστάμενων πανεπιστημίων.

• Για μία ακόμη φορά ασκήθηκε κριτική ως προς το νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, ακόμη και από εκπροσώπους ιδρυμάτων που έχουν καταλήξει σε Συμβούλια Διοίκησης σε αντίθεση με τα τέσσερα - πλέον - ΑΕΙ που βρίσκονται σε αδιέξοδο (Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Αιγαίου και Δυτικής Αττικής) λόγω αστοχίας του νόμου-πλαίσιο 

• Οι Πρυτάνεις επανέλαβαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χρηματοδοτικού κενού που έχει προκύψει από τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στη μετάβαση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, με τους Πρυτάνεις να ζητούν να προβλεφθεί μία «γέφυρα» για ορισμένα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ

Λίγο νωρίτερα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης παρουσίασε στους πρυτάνεις το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πανεπιστήμια. 

Ο Νίκος Φίλης εξήγγειλε τρεις άξονες κυβερνητικής πολιτικής, με 30 δεσμεύσεις: 

Α. Οι απαραίτητες, επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων Μητσοτάκη - Κεραμέως, όπως είναι για παράδειγμα: η άμεση επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις Συγκλήτους, η επιστροφή της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια με εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των διατάξεων που καθιστούν τα πτυχία των αναξιολόγητων κολεγίων ισοδύναμα με των δημόσιων ΑΕΙ και άλλα. 

Β. Ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, η αύξηση του διοικητικού προσωπικού κατά τουλάχιστον 15%, η διεύρυνση υποτροφιών σε νέους επιστήμονες. Εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγης σε προοπτική δεκαετίας. Χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης και άλλα. 

Γ. Ένας νέος νόμος πλαίσιο για λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με στόχο την ενίσχυση του συμπεριληπτικού, δημόσιου, ποιοτικού και δωρεάν χαρακτήρα τους, αλλά και την ισχυρότερη σύνδεσή τους με το οικοσύστημα των ερευνητικών κέντρων της χώρας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων με ακαδημαϊκούς όρους. Δωρεάν μεταπτυχιακά. Καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα. Θεσμική προστασία όλων των νέων επιστημόνων που εργάζονται στα ΑΕΙ και άλλα. 

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε παράλληλα την πτώση της χώρας στο Δείκτη Ακαδημαϊκής Ελευθερίας (Αcademic Freedom Index) που καταρτίζει το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Friedrich-Alexander-Universität της Γερμανίας και το V-Dem Institute Gothenburg της Σουηδίας. «Σε αυτόν, η Ελλάδα για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 0,80 (στο 0,77), από 0,85-0,87 στο οποίο κυμαινόταν εδώ και 40 έτη, δηλ. από την ψήφιση του ν. 1268/1982 και μετά. Συνθήκη που, εξαιτίας των αυταρχικών κυβερνητικών επιλογών, μας γυρίζει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, παρά τα σημαντικά επιτεύγματα των δημοσίων πανεπιστημίων όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε ο Ν. Φίλης.

Κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης

Με αφορμή τη Σύνοδο των Πρυτάνεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), αναφερόμενη στον νόμο-πλαίσιο (ν. 4957/2022), σχολίασε ότι η υπουργός άρχισε να αναγνωρίζει σημαντικές δυσλειτουργίες του φέρνοντας πλήθος τροποποιήσεων στο πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για τη σχολική βία προκειμένου να επιλύσει προβλήματα που η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε από καιρό επισημάνει.

«Οι μεγάλες αστοχίες του νόμου 4957/2023 δεν δύνανται να θεραπευθούν ούτε με τροποποιητικές διατάξεις ούτε με την κήρυξη "άγονων" διαδικασιών. Η μόνη λύση είναι η πλήρης αλλαγή του υφιστάμενου υπερσυγκεντρωτικού και αντιδημοκρατικού μοντέλου διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων στη βάση γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα», υποστηρίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ. 

Μικροένταση

Την ίδια ώρα, έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν η 102η Σύνοδος των Πρυτάνεων σημειώθηκε μικροένταση, όταν η πορεία των εκπαιδευτικών που ξεκίνησε από το Μαράσλειο με κατεύθυνση τη Γαρίτσα, εμποδίστηκε από την Αστυνομία να περάσει έξω από το ξενοδοχείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ν. Φίλης: «Ιδεοληπτική εμμονή Μητσοτάκη για το άρθρο 16»
Για «ιδεοληπτική εμμονή» κατηγόρησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον πρωθυπουργό μετά την αναφορά του στην πρόθεσή του να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει την ίδρυση μη...
Ν. Φίλης: «Ιδεοληπτική εμμονή Μητσοτάκη για το άρθρο 16»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταλήψεις σε τμήματα Γεωπονίας
Οι φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αρνείται να αναγνωρίσει το πτυχίο της πενταετούς φοίτησης Γεωπονικής Σχολής, εγκλωβίζοντας χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε απονομή πτυχίου χωρίς αντίκρισμα.
Καταλήψεις σε τμήματα Γεωπονίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανένδοτη η Κεραμέως για τα Συμβούλια Διοίκησης
Σχεδόν βέβαιη είναι η «ακυβερνησία» τριών Πανεπιστημίων της χώρας από την 1η Μαρτίου, λόγω του αδιεξόδου που έχει προκληθεί ως προς τη σύνθεση των Συμβουλίων Διοίκησης, αδιέξοδο που οφείλεται στις...
Ανένδοτη η Κεραμέως για τα Συμβούλια Διοίκησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητική κινητοποίηση στη Σύνοδο Πρυτάνεων παρουσία Κεραμέως
Στη Νέα Ερυθραία, όπου πραγματοποιείται Σύνοδος Πρυτάνεων, βρίσκονται οι φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν για «τη διάλυση της παιδείας και του μέλλοντός» τους σε συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Με ΜΑΤ και...
Φοιτητική κινητοποίηση στη Σύνοδο Πρυτάνεων παρουσία Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας και την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το...
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση για την Παιδεία
Στο δεύτερο μέρος της αντιπαράθεσης για την Παιδεία που φιλοξενεί η «Εφ.Συν.» ζητήθηκε από τους εκπροσώπους πέντε κομμάτων της Βουλής να επιλέξουν έναν/μία συνάδελφό τους και να του/της απευθύνουν ερώτημα.
Αντιπαράθεση για την Παιδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας