Εκβιαστικά διλήμματα σε φοιτητές και φοιτήτριες για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, σε περίοδο ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, θέτει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ζητά χρηματικό αντίτιμο ύψους 150 ευρώ για μονόκλινα και 400 ευρώ για δίκλινα δωμάτια στις Εστίες Λάρισας κάθε χρόνο.
Πριν από λίγο καιρό ήταν η Πολυξένη, ύστερα ο Λαυρέντης και πρόσφατα η Ελισάβετ που κατήγγειλαν τη σύνδεση της απόκτησης πτυχίου με τις οφειλές τους, καθώς αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος, τονίζοντας ότι έχουν επιλεγεί βάσει οικονομικών κριτηρίων αλλά και ακαδημαϊκών που επίσης έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διαμονή στις εστίες.
Τελικά και η Ελισάβετ Μάτιου, παιδί τετραμελούς οικογένειας χαμηλοσυνταξιούχων, θα ορκιστεί κανονικά μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και την κινητοποίηση των συμφοιτητών της, οι οποίοι διεκδικούν την κατάργηση του «χαρατσιού» και πραγματικά δωρεάν στέγαση, όπως συμβαίνει σε άλλα ΑΕΙ της χώρας. Η ίδια μιλά στην «Εφ.Συν.» για την απάθεια και τον εμπαιγμό των πρυτανικών αρχών και της Διεύθυνσης Μέριμνας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων. «Επικοινώνησαν άνθρωποι για να με βοηθήσουν με τα χρήματα, 270 ευρώ. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο για μένα. Βγήκα για να μη βρεθεί άλλος φοιτητής ξανά σε αυτή τη θέση. Δεκάδες χρωστούν» σημειώνει.
Πριν να υποστεί τον εκβιασμό ότι δεν θα πάρει το πτυχίο της αν δεν αποπληρώσει, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο της είχαν κόψει το νερό για να την αναγκάσουν να καταβάλει το ποσό. «Για να πλυθώ το πρωί έπαιρνα νερό από βρύσες έξω από το κτίριο, για την τουαλέτα κουβαλούσαμε κουβάδες, για να κάνω μπάνιο πήγαινα σε σπίτια φίλων μου, ενώ παρακολουθούσα μαθήματα και εργαστήρια στη Νοσηλευτική. Πέρυσι έπαθα τρεις φορές βρογχίτιδα, επειδή το δωμάτιο είναι σε πολύ άθλια κατάσταση. Ζούσα εκεί τέσσερα χρόνια, οπότε λογικό ήταν κάποια στιγμή να εμφανιστούν προβλήματα υγείας. Σε πολλά δωμάτια υπάρχει μούχλα ή βλάβες που δεν επιδιορθώνονται ποτέ».
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Λάρισας εδώ και χρόνια ζητά να αλλάξει η επίμαχη πρόβλεψη του εσωτερικού κανονισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα εγκατάλειψη της συντήρησης και υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Τον χειμώνα διαμαρτυρήθηκε για «ραβασάκια»-τελεσίγραφα της Μέριμνας κάτω από πόρτες δωματίων, με διορία λίγων ημερών προς όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν ή δεν είχαν πετύχει τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.
Αντίθετα, ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, θεωρεί «ορθή επιλογή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να βάζει ένα ελάχιστο συμβολικό», όπως το χαρακτήρισε, αντίτιμο, διότι για τον ίδιο είναι ένας τρόπος ο διαμένων να «σέβεται» τον χώρο και να μην έχει την «αίσθηση του τσάμπα». «Το Πανεπιστήμιο έχει πει ότι αν υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτό το συμβολικό ποσό, τότε δεν τους χρεώνει», δήλωσε (Mega), για να διαφωνήσει με όποιους, και κυρίως με το ΚΚΕ, απαιτούν συνολικά τη διαγραφή των οφειλών και την κατάργηση της πρόβλεψης.
Στις φωτογραφίες μούχλας στα δωμάτια ο ίδιος είδε ένα «προϊόν αδιαφορίας» τόσο από το ΑΕΙ όσο και από τους φοιτητές. «Θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία με τον ΟΣΕ βγάζει στην επιφάνεια και μας υποχρεώνει να δούμε τις πολλές αμαρτωλές περιπτώσεις στη χώρα», είπε αναφορικά με τις Εστίες. Οι εστιακοί φοιτητές πάντως διαδηλώνουν από την αρχή του μήνα για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη και υπόσχονται πως θα γίνουν οι φωνές των νεκρών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας