• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 18.6°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχή τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού

 • A-
 • A+

Τον περασμένο Οκτώβριο γράφαμε για τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών όπου διαμένουν χιλιάδες Ελληνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Παρίσι, όπου για 500 μαθητές υπάρχουν μόλις επτά εκπαιδευτικοί. Η υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι εμφανέστατη, με τα τμήματα να λειτουργούν με μεγάλη δυσκολία αφού η ανεπάρκεια προσωπικού έχει οδηγήσει ακόμη και σε συνδιδασκαλία διαφορετικών ηλικιών, με τα παιδιά να στοιβάζονται σε υπεράριθμες και δυσλειτουργικές τάξεις, τμήματα Γυμνασίου και Λυκείου να λειτουργούν κάθε δεκαπέντε ημέρες ή και καθόλου και νηπιαγωγοί να υποχρεούνται να καλύπτουν διδακτικά όλες τις τάξεις του Δημοτικού («Αφήνουν τα Ελληνόπουλα στην Ευρώπη χωρίς... ελληνικά», «Εφ.Συν.», 21.10.2022).

Τότε, η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των πέντε ΤΕΓ της γαλλικής πρωτεύουσας είχαν απευθύνει με ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας το αίτημα για άμεση απόσπαση οκτώ εκπαιδευτικών προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Το αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε και οι Σύλλογοι Γονέων των ΤΕΓ της περιοχής του Παρισιού προχωρούν, αύριο, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ελληνικό προξενείο, στις 17.30 (τοπική ώρα), διεκδικώντας την απόσπαση επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών, την έγκαιρη άφιξη και ανάληψη καθηκόντων των εκπαιδευτικών αλλά και την προσαρμογή του επιμισθίου των εκπαιδευτικών στο κόστος ζωής.

«Με υπαιτιότητα του υπουργείου έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο: οι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας των ΤΕΓ οδηγούν σε ταχεία μείωση των μαθητών, την οποία το υπουργείο λαμβάνει ως αφορμή για περαιτέρω μειώσεις των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Παράλληλα οι αιτήσεις αποσπάσεων των εκπαιδευτικών μειώνονται δραματικά, καθώς το επιμίσθιο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωή στη Γαλλία. Σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία εγγύηση για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα αποσπαστούν για την καινούργια χρονιά και ο φόβος μας είναι ότι οδηγούμαστε σε σταδιακό κλείσιμο των ελληνικών σχολείων», αναφέρει το κάλεσμα.

Πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και η ελληνόφωνη κοινότητα των Βρυξελλών καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να κλείσει το ελληνικό σχολείο «Κεστεκίδειο», στο οποίο φοιτούν 159 μαθητές από Νηπιαγωγείο ώς Λύκειο καθώς και δεκάδες άλλοι μαθητές απογευματινών ελληνικών τμημάτων γλώσσας, για λόγους ακαταλληλότητας του κτιρίου. «Η απόφαση πάρθηκε, χωρίς να έχει σταλεί το σχετικό πόρισμα των τεχνικών εμπειρογνωμόνων ούτε στη Μητρόπολη Βελγίου -ιδιοκτήτες του κτιρίου- ούτε καν στις ελληνικές αρχές στο Βέλγιο (πρεσβεία, προξενείο, συντονίστρια Εκπαίδευσης κ.λπ.), καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας», κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαιτώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Για την ξαφνική αναστολή λειτουργίας του «Κεστεκιδείου» έκανε, χθες, ερώτηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεοδώρα Τζάκρη προς την υπουργό Παιδείας με την οποία την καλεί να απαντήσει για τις ενέργειες που έχει ή πρόκειται να κάνει προκειμένου να επαναλειτουργήσει το σχολείο και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων μέχρι τότε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δασκάλα στην πυρά για προβολή βραβευμένου φιλμ
Δικηγόρος έστειλε εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας, στον διευθυντή σχολείου και στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης επειδή δασκάλα τόλμησε να προβάλει στην τάξη ταινία για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Δασκάλα στην πυρά για προβολή βραβευμένου φιλμ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη σε διωκόμενη εκπαιδευτικό στο Ηράκλειο Κρήτης
Να σταματήσει η συνδικαλιστική δίωξη μιας εκπαιδευτικού, ζητά με ψήφισμά του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου Κρήτης.
Στήριξη σε διωκόμενη εκπαιδευτικό στο Ηράκλειο Κρήτης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στον «αέρα» η δωρεάν μεταφορά μαθητών Αττικής
Επιστολή στην Περιφέρεια Αττικής και στο υπουργείο Παιδείας από τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Πρότυπα σχολεία για το ορατό ενδεχόμενο να μην υπάρχουν δρομολόγια του χρόνου.
Στον «αέρα» η δωρεάν μεταφορά μαθητών Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξωση στο 6ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης
Ανάστατοι οι γονείς των μαθητών εκφράζουν την αγωνία τους σχετικά με το ενδεχόμενο τα παιδιά τους να αναγκαστούν να στεγαστούν σε προκάτ αίθουσες.
Εξωση στο 6ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν κανονικό σχολείο
Οι μαθητές και οι γονείς του 7ου Γυμνασίου Γλυφάδας, που στεγάζεται εδώ και 32 χρόνια σε μια... πολυκατοικία, διεκδικούν την ανέγερση σύγχρονου κτιρίου σε έκταση 6 στρεμμάτων που έχει κριθεί κατάλληλη από τον...
Ζητούν κανονικό σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας