Στα δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμηση θα καθίσουν σε λίγες μέρες (στις 3 Φεβρουαρίου) τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας (Καθηγητές Δημοσίων Γυμνασίων-Λυκείων – ΕΠΑΛ) μετά από μήνυση που κατατέθηκε το 2018, από τη Δ/ντρια του 4ου Γυμνασίου της Κέρκυρας.
Το «έγκλημα» των μελών του Δ.Σ., ήταν ότι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλαν τις πρακτικές της συγκεκριμένης διευθύντριας με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση των συναδέλφων τους, του σχολείου και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Σε ανακοίνωση της για το ζήτημα, η ΕΛΜΕ αναφέρει ότι «είναι και τίτλος τιμής να μας έχει μηνύσει η σημερινή τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. στην περιοχή, -η οποία μάλιστα φρόντισε να στριμωχθεί σχεδόν σε κάθε φωτογραφία δίπλα στην Υπουργό παιδείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα- για τη συνδικαλιστική μας δράση». «Δράση» που όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, στρέφεται «ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, υποβάθμισης της Δημόσιας εκπαίδευσης και του Δημόσιου Σχολείου και θέτει τον αυταρχισμό και την καταστολή, ως το Νο1 όπλο αντιμετώπισης των διεκδικήσεων, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο»
Κατηγορούμενοι είναι τα τότε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, μεταξύ των οποίων, η τότε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μαρίνα Ράπτη και ο νυν Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Αχιλλέας Καπετάνιος.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας πολλές φορές στο συγκεκριμένο σχολείο μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα εκπαιδευτικών του σχολείου, αφού η Διευθύντρια του σχολείου, με τη στάση της, καταστρατηγούσε -σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών του σχολείου- συστηματικά το ωράριο των εκπαιδευτικών, αρνούνταν να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ακόμα και μετά από συλλογή υπογραφών της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου διδασκόντων.
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας η διευθύντρια έχει φτάσει στο σημείο να καλέσει ακόμη και την αστυνομία, όταν τα μέλη του Δ.Σ. επισκεφθήκαν το σχολείο, κλειδώνοντας μέχρι και την πόρτα, μην επιτρέποντας στα μέλη του Δ.Σ. να φύγουν!
Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ σημειώνει: «Εμάς οι δίκες δε μας τρομάζουν. Αντιθέτως, είναι και τίτλος τιμής να μας έχει μηνύσει η σημερινή τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. στην περιοχή, -η οποία μάλιστα φρόντισε να στριμωχθεί σχεδόν σε κάθε φωτογραφία δίπλα στην Υπουργό παιδείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα- για τη συνδικαλιστική μας δράση. Δράση η οποία στρέφεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, υποβάθμισης της Δημόσιας εκπαίδευσης και του Δημόσιου Σχολείου και θέτει τον αυταρχισμό και την καταστολή, ως το Νο1 όπλο αντιμετώπισης των διεκδικήσεων, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Εμείς δηλώνουμε ξανά, ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση του σωματείου να παρεμβαίνει με τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο και να υπερασπίζεται τα μέλη του απέναντι στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης. Να ασκεί δημόσια κριτική για πράξεις και ενέργειες τόσο της διοίκησης όσο και των στελεχών της και δηλώνουμε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο και την επόμενη μέρα της δίκης».
Είναι φανερό ότι η απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης και η μεταφορά μιας αντιπαράθεσης στις αίθουσες των δικαστηρίων, δεν μπορεί παρά να στοχεύει στη φίμωση του δημόσιας κριτικής, στον εκφοβισμό και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας