• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.6°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Θύελλα
  20°C 20.4°C / 21.2°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολική «κανονικότητα» οι εξώσεις, οι πλημμύρες και το μάθημα στο σκοτάδι

 • A-
 • A+
Σε... άλλη χώρα πρέπει να είναι υφυπουργός Παιδείας η κυρία Ζέττα Μακρή, καθώς η εικόνα που παρουσίασε σε τηλεοπτική της συνέντευξη δεν αντανακλά ούτε στο ελάχιστο την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν τα δημόσια σχολεία λόγω ελλείψεων προσωπικού, κακών εγκαταστάσεων ή ελλιπούς χρηματοδότησης. ● Τα παραδείγματα της παρακμής, καθημερινά.

Μια σειρά γεγονότα, την ώρα που η υπουργός Παιδείας «διαλαλεί» από κανάλι σε κανάλι τις μεταρρυθμίσεις που έφερε στην εκπαίδευση και την ψηφιακή επανάσταση που πέτυχε, ήρθαν να αποκαλύψουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, που μένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος των περισσότερων ΜΜΕ. Πρόκειται για μια σειρά μόνιμων «επεισοδίων», που συνθέτουν, όμως, με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο το παζλ μιας δημόσιας εκπαίδευσης σε εγκατάλειψη.

«Μας έκοψαν το φως»

Την προηγούμενη εβδομάδα (Δευτέρα 16 Ιανουαρίου) έγινε διακοπή ρεύματος εν ώρα λειτουργίας στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αρτας (με 300 μαθητές), καθώς ο Δήμος Αρταίων είχε αφήσει απλήρωτους τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από τον δήμο έχει περικοπεί στο 1/3, πολλά είναι τα σχολεία που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ωστόσο τονίζουν τον κίνδυνο τα σχολεία να «βυθιστούν» στο σκοτάδι, καθώς οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός. Για παράδειγμα, «επίσκεψη» από συνεργείο εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ δέχτηκε μόλις άνοιξε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και το 3ο Νηπιαγωγείο Γρεβενών, λόγω οφειλής 7.000 ευρώ.

Η τελευταία έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Γρεβενών ύψους 10.000 ευρώ αποτέλεσε «σταγόνα στον ωκεανό» για τις ανάγκες θέρμανσης και ηλεκτροδότησης των σχολικών μονάδων, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα και σε περίοδο που οι λογαριασμοί έχουν εκτοξευτεί, ενώ οι χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών έχουν μειωθεί περίπου 50% σε επίπεδο δεκαετίας.

«Η θάλασσα μέσα μας»

Δύο μέρες μετά το κόψιμο του ρεύματος στο Δημοτικό της Αρτας, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στο 1ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων τα νερά μιας συνηθισμένης βροχής μπήκαν από τη στέγη του σχολείου στον εσωτερικό χώρο, πλημμυρίζοντας αίθουσες και διαδρόμους. Μάλιστα τα νερά, πριν φτάσουν στο δάπεδο, περνούσαν μέσα από τον γενικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου, δημιουργώντας τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η κατάσταση της στέγης είχε επισημανθεί αρκετό καιρό πριν με έγγραφο του σχολείου προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες απάντησαν ότι αδυνατούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, καλώντας μάλιστα τη διεύθυνση του σχολείου (αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούν) να βρει τρόπο: «1) Να επισκευάσει τα σημεία εισροής των ομβρίων στη στέγη, 2) να προβεί στον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, 3) να προβεί στον έλεγχο και την αποκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης».

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, λίγο βορειότερα, στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, οι μικροί μαθητές με συνθήματα «Οχι άλλα ψέματα», «Δεν θέλουμε λάσπες και νερά» απείχαν τις δύο πρώτες ώρες από τα μαθήματά τους στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που αποφάσισε ο σύλλογος γονέων με αίτημα την άμεση επιδιόρθωση-αποκατάσταση μεγάλου μέρους της αυλής, η οποία κάθε φορά που βρέχει μετατρέπεται σε λίμνη, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των παιδιών.

«Μας πετάνε στον δρόμο»

Μετά την περιπέτεια του 9ου Δ.Σ. του Αιγάλεω, απειλείται με έξωση και το σχολικό συγκρότημα 7ο Λύκειο και 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, το οποίο φιλοξενεί 500 έφηβους μαθητές και μαθήτριες και βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας της Νέας Σμύρνης, από τον ιδιοκτήτη Πολιτιστικό Ιδρυμα «Εστία», λόγω οφειλόμενων μισθωμάτων από τον Δήμο Νέας Σμύρνης («Εφ.Συν.», 23/1/23). Παράλληλα, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Νέας Σμύρνης ενημερώνουν ότι έχει επιδοθεί εξώδικο για έξωση στο 6ο Νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης, η οποία θα εκτελεστεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στις 5 μ.μ. το απόγευμα.

Αλήθεια, γιατί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιλέγει την «αξιολόγηση», τις «καινοτομίες», την «ψηφιακή επανάσταση» και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», αλλά αδιαφορεί για τα σχολεία; Την απορία έλυσε η συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, στην «Κοινωνία Ωρα Mega», για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές της χώρας. Για καίρια ζητήματα που απασχολούν τα σχολεία, η κ. Μακρή απάντησε πως... δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας! Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για τις κριτικές που δέχεται το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τη διαχείριση της έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων στα σχολεία, απάντησε πως «το κομμάτι αυτό αφορά εξ ολοκλήρου το υπουργείο Υγείας».

Οταν κλήθηκε να απαντήσει για τα πλημμυρικά φαινόμενα σε νηπιαγωγείο, το οποίο εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια γίνεται «πισίνα» κάθε φορά που βρέχει, η κ. Μακρή είπε επί της ουσίας πως τα σχολικά κτίρια δεν είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, οπότε το υπουργείο «σηκώνει τα χεριά ψηλά»! Πιο συγκεκριμένα, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως η κατασκευή των σχολείων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Παράλληλα, τόνισε πως η συντήρησή τους (άρα και η έξωσή τους, λέμε εμείς) είναι ευθύνη... των δήμων.

Εικόνα εγκατάλειψης

Η υποχρηματοδότηση είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, σχολικών υποδομών, προσωπικού, εξοπλισμού, λειτουργικών δαπανών κ.ά. Οι Σχολικές Επιτροπές βρίσκονται συχνά σε απόγνωση καθώς καλούνται να μοιράσουν τη φτώχεια μεταξύ των σχολείων, τα οποία προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους συχνά ζητούν από τους γονείς και τους συλλόγους γονέων να συμβάλουν στα λειτουργικά έξοδα, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη τους. Πανελλαδικά, όλο και πιο συχνά συμβαίνουν ατυχήματα (ενίοτε θανατηφόρα, όπως πρόσφατα στις Σέρρες) με καυστήρες που εκρήγνυνται, με πόρτες, κάγκελα και σοβάδες που πέφτουν σε κεφάλια, με φθαρμένο αθλητικό εξοπλισμό…

Τα ψίχουλα που δίνονται σήμερα στους δήμους για τα σχολεία -σε σχέση πάντα με τις πραγματικές ανάγκες- αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και δημιουργούν νέα. Είναι πραγματικά πρόκληση η υπουργός Παιδείας να περιδιαβαίνει τα τηλεοπτικά παράθυρα κομπάζοντας για «αριστείες», για «ψηφιακές μεταβάσεις» και «αξιολογήσεις» της υφιστάμενης αθλιότητας των σχολείων και των μισθολογικά και εργασιακά εξαθλιωμένων εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από τις θρανιογέφυρες στις παγκακογέφυρες: Μια αξιολόγηση... δρόμος!
Τραγικές εικόνες καταγράφηκαν και πάλι αυτές τις μέρες με την ανοιξιάτικη βροχή που δείχνουν την έλλειψη βασικών υποδομών στα σχολεία.
Από τις θρανιογέφυρες στις παγκακογέφυρες: Μια αξιολόγηση... δρόμος!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απανωτοί τραυματισμοί μαθητών αλλά… έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες και εξοπλισμό ρομποτικής!
Τα δύο πρόσφατα περιστατικά τραυματισμών μαθητών δεν είναι μια «κακιά στιγμή» που παραλίγο να γίνει μοιραία. Ερχονται να προστεθούν σε εκατοντάδες άλλες και τείνουν να γίνουν μια συνήθεια!
Απανωτοί τραυματισμοί μαθητών αλλά… έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες και εξοπλισμό ρομποτικής!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γονείς: Καλούμε τους μαθητές σε αποχή από τη σημερινή τηλεκπαίδευση και στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς
«...δείχνουν κυρίως ασέβεια προς τα παιδιά με την αφαίρεση του δικαιώματος στο απρόβλεπτο, στο αναπάντεχο, στο πιθανό παιχνίδι με το χιόνι και τον χρόνο με αγαπημένους/ες και στα όσα αυτά διδάσκει εκτός...
Γονείς: Καλούμε τους μαθητές σε αποχή από τη σημερινή τηλεκπαίδευση και στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ξεσκαρτάρισμα» με όχημα τα σχολικά αποτελέσματα
Επιστρέφουν από το «παράθυρο» εθνικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, οι οποίες θα δυσκολέψουν την είσοδο των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα και θα αποτελέσουν «κριτήριο»...
«Ξεσκαρτάρισμα» με όχημα τα σχολικά αποτελέσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας