Κλειδωμένη βρήκαν για δεύτερη μέρα μαθητές, γονείς και δάσκαλοι την πόρτα του 9ου Δημοτικού Σχολείο Αιγάλεω, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης που μαίνεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ιδιοκτητών του ακινήτου και του Δήμου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος, επηρεάζοντας άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργώντας μια ασταθή και αβέβαιη κατάσταση για τα παιδιά.
Το σχολείο ανήκε στον μεγάλο τραγουδιστή και συνθέτη του ρεμπέτικου Γιώργο Ζαμπέτα και είναι επίσης γνωστό ως «Σχολείο του Ζαμπέτα» και οι κληρονόμοι του το διεκδικούν για ιδιωτική εκμετάλλευση, ενώ εδώ και πολλά χρόνια η λειτουργία του κτιρίου εξυπηρετεί τις ανάγκες του 9ου Δημοτικού του Δήμου. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μένουν κλειδωμένοι έξω απ' το σχολείο φέτος, καθώς τον Σεπτέμβριο είχαν ξαναβρεί κλειστές πόρτες εξαιτίας των αδιεξόδων στα οποία είχε οδηγηθεί η δικαστική διαμάχη. Η αντίδραση των γονέων και της τοπικής κοινότητας είχε οδηγήσει σε επαναλειτουργία του σχολείου, αναγκάζοντας ακόμη και την κυβέρνηση να πάρει δημόσια θέση, διαβεβαιώνοντας ότι οι μαθητές δεν θα μείνουν «άστεγοι».
Έκτοτε όμως οι ευθύνες για την επίλυση της υπόθεσης και τη λειτουργία του σχολείου γίνονται «μπαλάκι» από την κυβέρνηση, στον Δήμο και από εκεί στη διεύθυνση και πάλι πίσω, χωρίς να δίνεται κάποια ουσιαστική λύση από τους αρμόδιους.
«Την Πέμπτη θεωρητικά τα παιδιά θα μεταστεγαστούν σε κάποιο άλλο δημοτικό σχολείο εδώ κοντά, αλλά δεν χωράμε. Είναι πολύ μικρό εκείνο το σχολείο. Δεν χωράμε ούτε τα θρανία να βάλουμε μέσα. Φανταστείτε σήμερα που βρέχει δεν έχουν που να αυλιστούν τα παιδιά όταν βρέχει. Αν γίνει σεισμός, πώς θα βγουν 200 παιδιά έξω; Ένα σχολείο που έχει προδιαγραφές για 100 παιδιά είναι» κατήγγειλε στην ΕΡΤ η Ελένη Λώζου, διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.
Η μόνη πρόβλεψη για την διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχει δοθεί μέχρι στιγμής ως λύση είναι να συγχωνευθούν το 9ο και το 14ο Δημοτικό Σχολείο και να μετεγκατασταθούν εκεί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, με τους γονείς και τους δασκάλους όμως να επισημαίνουν ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν μπορούν στεγάσουν τόσα παιδιά.
«Είναι μικρότερο το κτίριο από το δικό μας. Η αυλή του είναι η μισή από τη δική μας. Ούτε γυμναστική δεν μπορούν να κάνουν, ούτε οι τουαλέτες δεν επαρκούν» είπε η διευθύντρια επισημαίνοντας ότι λόγω του προβλήματος δέκα παιδιά από τα εκατό που φοιτούσαν αρχικά ζήτησαν και πήραν μετεγγραφή για άλλα σχολεία.
«Έφυγαν τα παιδιά με μετεγγραφές λόγω του προβλήματος του σχολείου γιατί και οι γονείς ταλαιπωρούνται πάρα πολύ και με τις δουλειές τους και με τις δραστηριότητες των παιδιών. , Δεν είναι δυνατόν να διώχνουμε τα παιδιά σε άλλες περιοχές και να ταλαιπωρούνται και οι γονείς και τα παιδιά επειδή δεν υπάρχει κτήριο. Αυτό είναι απαράδεκτο στην εποχή μας», συμπλήρωσε.
«Τρεις τουαλέτες για 190 παιδιά»
Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων δήλωσε ότι θέλουν «να γίνει απαλλοτρίωση όσο γίνεται το συντομότερο. Δεν μπορεί να μένουν τα παιδιά έξω του σχολείου».
«Ο δήμαρχος, στο προηγούμενο δημοτικό Συμβούλιο είχε πει ότι δεν χωράνε τα παιδιά στο 14ο σχολείο και χτες ανακοίνωσε ότι θα γίνει μετεγκατάσταση. Πώς θα πάνε 190 παιδιά σε ένα σχολείο το οποίο ο ίδιο ο δήμαρχος είπε ότι δεν χωράνε», αναρωτήθηκε άλλη μητέρα.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η εκπρόσωπος των γονέων τρεις τουαλέτες θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των 190 παιδιών. «Σε περίπτωση που γίνει ένα ατύχημα, που ήδη έχει γίνει, ποιος θα πάρει την ευθύνη για τα δικά μας τα παιδιά. Το παιδί μου με ρώταγε χθες τι τους έχουμε κάνει και μας αφήνουν έξω και όλα τα άλλα τα παιδάκια είναι στο σχολείο» επισήμανε ζητώντας από τις δημοτικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα.
«Μιλάμε για 90 μικρά παιδιά που ταλαιπωρούνται και τους γονείς οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τόσα χρόνια μια λύση και δεν μας βοηθάει κανένας», πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Δήμου Αιγάλεω καταγγέλλει «το διαχρονικό ναυάγιο των Διοικήσεων του Δήμου, και της εποπτεύουσας Πολιτείας, που έχει ως δραματική συνέπεια το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω να βρίσκεται και σήμερα πάλι ανέστιο, χωρίς σχολικό κτήριο, μετά από τόσο χρόνια λειτουργίας και εναλλαγές Δημοτικών Διοικήσεων, ενώ υπήρχαν εναλλακτικές δυνατότητες».
Τονίζεται επίσης ότι «αν και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύουν τη Διοίκηση για την διασφάλιση λειτουργίας του σχολείου στο κτήριο που στεγάζεται, τελικώς οι απαιτούμενες ενέργειες δεν υλοποιήθηκαν με τραγική συνέπεια το σημερινό λουκέτο στην πόρτα του σχολείου. Σήμερα, στο δημιουργημένο αδιέξοδο του «ναυαγίου» σχετικά με το κτήριο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, "προτείνονται λύσεις" σαφώς κατώτερες της Παιδείας που θέλουμε και αξίζουν τα παιδιά μας. Αντί να συζητούμε για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της Παιδείας στον τόπο μας, μιλάμε για συρρίκνωση. Ντροπή!»
Η Ενωση καταλήγει λέγοντας ότι «δεν μας περισσεύει κανένα σχολείο και η προοπτική συγχώνευσης ή μετεγκατάστασης ή απογευματινής λειτουργίας, υποβαθμίζει το Σχολείο, πόσο μάλλον την Παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας