Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φύγε εσύ, έλα εσύ

«Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων συναδέλφων. Η απαίτησή μας είναι δίκαιη, ξεκάθαρη και απόλυτα σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Φύγε εσύ, έλα εσύ

  • A-
  • A+

Μεγάλη αναστάτωση και αγωνία έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε σχολεία του εξωτερικού, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακληθούν όσοι έχουν συμπληρώσει πενταετία στο εξωτερικό, ακόμα και αν δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με το επιπλέον προβλεπόμενο επιμίσθιο, ακόμα και αν είναι παντρεμένοι με ομογενείς ή αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναμορφώσει πάντως ένα προβληματικό, ενίοτε ρουσφετολογικό, σύστημα αποσπάσεων, που εδώ και χρόνια έδινε τη δυνατότητα σε ορισμένους να μένουν επί χρόνια στο εξωτερικό, ενώ άλλοι εκπαιδευτικοί ανέμεναν χωρίς επιτυχία τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη διδασκαλία σε ελληνικά σχολεία και κοινότητες της ομογένειας.

Κινούμενο προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων, το υπουργείο υπογράφει κατά σειρά προτεραιότητας: παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με επιμίσθιο που δεν έχουν συμπληρώσει τα πέντε χρόνια βάσει των διατάξεων του Ν4027/2011, παρατάσεις για ένα χρόνο εκπαιδευτικών κάτω της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο, παρατάσεις άνω των 5 χρόνων λόγω τέκνων που θα φοιτήσουν στην Γ’ Γυμνασίου ή Γ’ Λυκείου.

Επιπλέον το υπουργείο εξαιρεί από τη διαδικασία της ανάκλησης εκπαιδευτικούς των οποίων οι σύζυγοι είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών ή άλλων υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών που υπηρετούν σε αρχή υπηρεσίας του εξωτερικού, είτε είναι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό με μετάθεση ή απόσπαση.

«Δίκαιο αίτημα»

«Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων συναδέλφων. Η απαίτησή μας είναι δίκαιη, ξεκάθαρη και απόλυτα σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον: δεν είναι δυνατόν να μην προτιμώνται –ασχέτως χρονικής διάρκειας απόσπασης- όσοι από τους υπαλλήλους ζητούν να υπηρετήσουν στο εξωτερικό, χωρίς το ειδικό επιμίσθιο, βοηθώντας το κράτος να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο με περισσή αλαζονεία να επαίρεται ότι δεν θα ανανεώσει τις αποσπάσεις όσων έχουν εξαντλήσει την πενταετία και θα προχωρήσει σε νέες αποσπάσεις με επιμίσθιο, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας δεν έχουν λάβει ακόμα το επιμίσθιο του Απριλίου», αναφέρει από το Ντίσελντορφ σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Στην ίδια περιοχή ο Σύλλογος Γονέων του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας αναφέροντας πως στο ξεκίνημα της σχολικής περιόδου (τα σχολεία άνοιξαν στις 12 Αυγούστου), ο διευθυντής και το μισό διδακτικό προσωπικό δεν ήταν στις θέσεις τους, διότι δεν υπογράφτηκαν οι παρατάσεις των αποσπάσεών τους.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρουν πως κινήθηκαν βάσει νόμου, έλαβαν υπόψη τον παράγοντα των γάμων, όπως και την επιθυμία εκπαιδευτικών να παραμείνουν αποσπασμένοι χωρίς το επιμίσθιο. Οι ίδιοι πηγές αναρωτιούνται πώς στη Γερμανία μπορεί να ζει κάποιος με μισθούς ελληνικών δεδομένων, χωρίς το επιμίσθιο.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν πως τα περισσότερα σχολεία της Γερμανίας χρειάζονται ανασχεδιασμό. Στην πλειονότητά του, το γερμανικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα πτυχία τα οποία παίρνουν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών, επί της ουσίας, ελληνικών σχολείων, οι οποίοι συνήθως δεν σπουδάζουν στη Γερμανία αλλά μπαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια ευκολότερα ως ομογενείς.

«Η Γερμανία είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν διαφωνώ να γίνεται η εναλλαγή και να έρχονται νέοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, αλλά ο τρόπος που το επιχειρούν είναι πρόχειρος, αντίθετος με τις προηγούμενες εξαγγελίες, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και χωρίζει οικογένειες. Οποιος όμως νομίζει ότι οι συνθήκες είναι τόσο καλές, ας έρθει να δει πώς ζούμε και πώς διδάσκουμε εμείς στην Ανατολική Ευρώπη και αν φτάνουν τα χρήματα», υπογραμμίζει ο Στρατής Κουτσκουδής, που διδάσκει εδώ και 12 χρόνια σε σχολεία της Ρουμανίας, έχοντας περάσει από τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Βοσνία.

Διορισμένος εκπαιδευτικός εδώ και 20 χρόνια ζει με την ομογενή γυναίκα του, που είναι και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Τούλτσεα. Ο μισθός του είναι 1.050 ευρώ τον μήνα, ενώ πριν από τις περικοπές των τελευταίων χρόνων είχε φτάσει να παίρνει 1.400 ευρώ. Εδώ και χρόνια δεν δικαιούται το ειδικό επιμίσθιο, το οποίο τροποποιείται ανάλογα με τη χώρα. Το μέλλον του αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα. Στη Ρουμανία, το επιμίσθιο είναι 900 ευρώ τον μήνα, αλλά όσοι το δικαιούνται έχουν να το πληρωθούν μερικούς μήνες.

«Πλήρωσα 3 ενοίκια για το καλοκαίρι και ξαφνικά μας ήρθε αυτή η απόφαση που λέει ότι πρέπει να γυρίσω πίσω», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Μπουλιάκης, δάσκαλος σε Δημοτικό Σχολείο στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, με 27 χρόνια διδασκαλίας και 1.360 καθαρό μισθό. Μας εξηγεί πως, όπως και αυτός, «οι άλλοι 3 δάσκαλοι που είναι στη Βουλγαρία, ενώ δεν παίρνουν ειδικό επιμίσθιο, ανακαλούνται και στη θέση τους πάνε καινούργιοι που εισπράττουν το συγκεκριμένο κονδύλι».

Μια παλιά ιστορία

Ο «εξορθολογισμός» του συστήματος αποσπάσεων είναι μια παλιά ιστορία. Επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου ανακλήθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με 3ετία και 5ετία από την Κεντρική Ευρώπη ενώ κρίθηκαν «μη βιώσιμα» αρκετά σχολεία της Γερμανίας -άλλα έκλεισαν, άλλα συγχωνεύτηκαν. Είχε προηγηθεί μια εξαετία κατά την οποία παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση του αποσπασμένου εκπαιδευτικού δυναμικού, που το 2010 έφτανε τους 2.333 ενώ το 2004 ήταν 1.700.

«Εχουν βολευτεί δυστυχώς και γονείς και εκπαιδευτικοί με αυτό το προβληματικό σύστημα τόσα χρόνια. Η ΟΛΜΕ και οι διάφορες ΕΛΜΕ τα γνωρίζουν αυτά και τα έχουν καταγγείλει. Δεν είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις εικονικών γάμων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για να συνεχίζονται οι αποσπάσεις. Ολη η ελληνόγλωσση εκπαίδευση χρειάζεται αναμόρφωση, πρέπει να δούμε τι σχολεία θέλουμε και ποιος μπορεί να τα εξυπηρετήσει και στο πλαίσιο αυτό έγινε το τελευταίο εξάμηνο μια χαρτογράφηση σε βάθος της κατάστασης» αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που τονίζουν πως όλα τα κενά θα καλυφθούν.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μύθος και πραγματικότητα για την αξιολόγηση των σχολείων
Αύγουστο του 1999, το δελτίο Τύπου του υπ. Παιδείας σημείωνε: «Η διαφοροποίηση μεταξύ γειτονικών Λυκείων ερμηνεύεται μόνο με βάση την ποιοτική διαφορά του εκπαιδευτικού έργου. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει και...
Μύθος και πραγματικότητα για την αξιολόγηση των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
Πώς τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, με οδηγό το σχέδιο-εφιάλτη του ΣΕΒ που στόχο έχει τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, επιχειρούν να περάσουν την πλήρη εμπορευματοποίηση των σπουδών. Η εισαγωγή...
Οι γονείς-πελάτες και ο μαθητής-προϊόν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πογκρόμ στοχευμένων απολύσεων εκπαιδευτικών
Δραματική είναι η κατάσταση των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς δεκάδες καθηγητές απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία ενώ ιδιωτικά σχολεία...
Πογκρόμ στοχευμένων απολύσεων εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως προβλέπει ΚΥΑ που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
Υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: όλα τα ονόματα
Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι μεταθέσεις έγιναν δυνάμει του άρθρου 44 του ν. 4589/2019,...
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: όλα τα ονόματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πότε λήγουν τα μαθήματα
Την Τετάρτη 22 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα της φετινής σχολικής χρονιάς για τα Λύκεια της χώρας και μία εβδομάδα αργότερα, την Τετάρτη 29 Μαΐου για τα Γυμνάσια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου...
Πότε λήγουν τα μαθήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας